Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2009 metų A lygoje tikimasi 8 komandų

Trečiadienį Kauno futbolo akademijos patalpose apžvelgti praėjusių metų čempionato ir aptarti šių metų pirmenybes susirinko Lietuvos futbolo federacijos (LFF), Nacionalinės futbolo klubų asociacijos (NFKA), Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos ir A lygoje pretenduojančių žaisti klubų atstovai.
Futbolas
Daugiausia neaiškumų kol kas kyla dėl Vilniaus „Žalgirio“ . / Alfredo Pliadžio nuotr.

Susirinkimo metu buvo apžvelgtos tiek finansinės problemos, tiek šių metų Lietuvos čempionato gairės. Futbolas.lt pasidomėjo, kokius klausimus per susitikimą nagrinėjo futbolo funkcionieriai ir klubai.

A Lyga
A Lyga

Atlyginimai – per užsienio klubus

Vienas opiausių aptartų klausimų – mokesčių įstatymų pasikeitimai, kurie 2009 metais turėtų gerokai padidinti klubų išlaidas žaidėjų algoms.

„Daugelis klubų nesuvokia mokesčių įstatymų pasikeitimų. Kadangi tiek šalies Vyriausybė, tiek Seimas į Lietuvos sporto situaciją neatsižvelgia, pradėta ieškoti išeičių“, – pasakojo NFKA direktorius Audrius Remeika.

Pasak A.Remeikos, viena iš išeičių, kurias mato klubai, – žaidėjams atlyginimus mokėti per užsienio klubus.

Nenori mokėti už legionierius

Nors šiemet komandose gerokai sumažėjo legionierių, klubai taip pat išreiškė nenorą mokėti už legionieriaus registraciją. Pagal dabartinę tvarką norint įregistruoti legionierių A lygoje reikia sumokėti 10 tūkstančių litų.

J.Petronio nuotr./FBK „Kauno“ komanda
J.Petronio nuotr./FBK „Kaunas“

„Mes suprantame situaciją. Padidėję mokesčiai atima daug pinigų. Mes tikrai atsisakytumėme mokesčio už legionierius, jei rastume, kaip kitaip finansuoti vaikų futbolą“, – teigė LFF prezidentas Liutauras Varanavičius.

„Suprantama, reikia kaip nors finansuoti Nacionalinę futbolo akademiją, o valdžia nelabai nori prie to prisidėti“, – kalbėjo ARemeika.

A lygoje tikimasi aštuonių komandų

Bene aktualiausias futbolo mėgėjams klausimas – kiek ir kurios komandos  rungtyniaus 2009 metų A lygoje. Jau aišku, jog į žemesnę lygą iškrito paskutinę vietą užėmusi „Šilutės“ ekipa, kurios atstovai susirinkime ir nedalyvavo. Šilutiškių vietą pretenduoja užimti I lygos nugalėtojas Tauragės „Tauras“.

„Visi klubai, kurie pretendavo į A lygą, teigė planuojantys joje žaisti. Nors daugelis jų turi tam tikrų problemų“, – sakė A.Remeika.

Viena iš problemų – į gilią krizę pateko Vilniaus „Žalgirio“ klubas, kurio žaidėjai negauna algų nuo praėjusių metų birželio. Nepaisant to, susirinkime klubo administracijos direktorė Aida Dudonienė tikino, jog komanda nesiruošia pasitraukti iš A lygos.

Savo problemas „Žalgiris“ turi laiko išspręsti iki vasario 10 dienos, kai LFF licencijavimo komitetui reikia pateikti finansinę dokumentaciją.

„Jeigu atsitiktų taip, kad A lygoje negalėtų dalyvauti viena ekipa, būtų bandoma kalbėti su Gargždų „Banga“ ar „Vilniumi“, kad vienas iš šių klubų eitų į A lygą. Bus siekiama, kad čempionate žaistų bent aštuonios komandos“, – atskleidė NFKA direktorius.

„Banga“ I lygoje pernai iškovojo bronzos medalius, o „Vilnius“ liko penktas. Tačiau ketvirtą vietą užėmęs Kauno „Rodiklis“ apskritai pasitraukė iš didžiojo futbolo, o vicečempionas „Alytis“ dėl stadiono rekonstrukcijos dar bent metus turės žaisti išvykose.

Gali būti licencijavimo išimčių

Kadangi finansinio sunkmečio laikotarpiu ne vienam klubui gali būti sudėtinga įgyvendinti licencijavimo reikalavimus, LFF užsiminė, jog gali vadovautis lankstesne licencijavimo politika, ypač dėl B kategorijos reikalavimų.

„Scanpix“ nuotr./Futbolas
„Scanpix“ nuotr./Futbolas

„Taip, išimčių gali būti. Bet jos galės būti daromos tik tokiu atveju, jei visi klubai su tuo sutiks“, – aiškino L.Varanavičius.

LFF licencijavimo komitetas sprendimą dėl A lygos licencijų suteikimo priims vasario 26 dieną. Kovo 5 dieną numatomas apeliacinis licencijavimo komiteto posėdis. A lygos sezono pradžia numatyta kovo 15-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius