-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A lyga prie starto linijos: kuo šį sezoną stebins aštuonios šalies komandos?

Jau penktadienį (kovo 3 d.) rungtynėmis Vilniuje tarp „Trakų“ ir Kauno „Stumbro“ startuoja 2017 metų Lietuvos futbolo A lygos sezonas. Nors sunku abejoti, kad penktąjį sezoną iš eilės čempionu taps ne Vilniaus „Žalgiris“, tačiau likusios komandos pasirengusios pateikti daug intrigos. 15min pristato A lygos klubus.
Vilniaus „Žalgiriui“ – A lygos auksas
Vilniaus „Žalgiriui“ – A lygos auksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skandalas

A lygos sezonas nė neprasidėjo, o futbolą jau supurtė nemažas skandalas. I lygą pernai laimėję Kazlų Rūdos „Šilo“ futbolininkai dėl įtarimų sutartomis rungtynėmis išmesti iš aukščiausiosios lygos, o jų vietą užėmė pernai paskutiniai likę ir į Pirmąją lygą iškritę „Kauno Žalgirio“ futbolininkai.

Dėl to jau teko koreguoti lygos tvarkaraštį, mat „Kauno Žalgiris“ rengėsi ne aukščiausiam divizionui. Komandai leista čempionatą pradėti savaite vėliau.

Lieka tikėtis, kad daugiau skandalų šį sezoną lygoje nebus. „Kauno Žalgiris“ turi rimtą krepšinio klubo užnugarį, kitos komandos pastaraisiais metasi irgi yra gana stabilios. Žinoma, bent du lygos klubai – „Atlantas“ ir „Trakai“ – labai stipriai priklauso nuo vieno žmogaus, o tai visada yra grėsmė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linas Pilibaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linas Pilibaitis

Klaipėdos „Atlantas“

Praėjusių metų vieta – 4

Treneris: Konstantinas Sarsanija yra ilgiausiai A lygoje šiuo metu dirbantis treneris, jam tai bus jau penktasis sezonas su „Atlantu“. Jo vadovaujamas uostamiesčio klubas Lietuvos čempionate yra iškovojęs sidabro bei dukart bronzos apdovanojimus.

Pasikeitimai: „Atlanto“ sudėtis pasikeitė gana smarkiai, komandoje yra net 13 naujokų. Ovidijus Verbickas, Marius Papšys ir Rolandas Baravykas yra didžiausios komandos netektys, įdomu, kad visi trys žais kituose Lietuvos klubuose.

Pirkinys: Linas Pilibaitis. Tris pastaruosius sezonus sėkmingai „Žalgiriui“ atstovavęs buvęs rinktinės saugas yra tikrai rimtas pastiprinimas „Atlantui“. Nors pernai jo įtaka Lietuvos čempionų žaidimui ir sumenko, tačiau 2014 ir 2015 m. jis mušdavo dviženklį įvarčių skaičių, per trejus metus iš viso pelnė 41-ą. Jis turėtų tapti „Atlanto“ lyderiu, nors paminėjimo vertas ir po nesėkmingų bandymų įsitvirtinti Prancūzijoje bei Portugalijoje sugrįžęs rusas Andrejus Paniukovas, prieš dvejus metus bombardavęs visų varžovų vartus.

Tikslas: medaliai – pernai iš prizininkų trejeto iškritę klaipėdiečiai šiemet sieks į jį sugrįžti.

Naujasis FK „Jonavos“ logotipas
Naujasis FK „Jonavos“ logotipas

„Jonava“

Praėjusių metų vieta – 6

Pasikeitimai: tarpsezonį buvusi „Lietava“ pakeitė pavadinimą į „Jonavą“, pristatė naują komandos logotipą, pasamdė naują trenerių štabą ir dvigubai padidino klubo biudžetą. Tai didžiausi ir svarbiausi ekipos pasikeitimai.

Treneris: Donatas Vencevičius yra 33 rungtynes Lietuvos rinktinėje sužaidęs buvęs žaidimo dirigentas, anksčiau dirbęs Vilniaus „Vėtroje“ ir Marijampolės „Sūduvoje“, o pastaruosius penkerius metus – Suvalkų „Wigry“ ekipoje Lenkijoje.

Pirkinys: Karolis Šilkaitis praėjusį sezoną praleido „Kauno Žalgiryje“ ir būdamas vos 19 metų aukščiausioje lygoje sužaidė 19 rungtynių ir pelnė du įvarčius. Talentingas saugas žengė gerą žingsnį pirmyn.

Tikslas: pagrindinis komandos rėmėjas Zigmas Petrauskas kelią tikslą pasirodyti geriau nei pernai – užimti penktąją arba ketvirtąją vietą.

LFF nuotr./Vitalijus Stankevičius
LFF nuotr./Vitalijus Stankevičius

„Kauno Žalgiris“

Praėjusių metų vieta – 8

Treneris: Vitalijus Stankevičius​ pats buvo geras futbolininkas, o aukščiausiu jo trenerio karjeros pasiekimu galima vadinti darbą Vilniaus „Žalgiryje“ 2012 metais bei Lietuvos rinktinės trenerio asistento pareigas.

Pasikeitimai: klubas rengėsi žaisti I lygos pirmenybėse, tačiau netikėtai gavo teisę grįžti tarp geriausiųjų. Po šios naujienos kauniečiai pasikvietė porą legionierių, trenerį pakeitę buvo jau anksčiau.

Pirkinys: Aurimas Raginis praėjusį sezoną buvo vienas I lygą laimėjusio „Šilo“ lyderių, žaidęs visuose komandos susitikimuose, pelnęs 7 įvarčius. Saugas jau tikrai priaugo aukščiausio diviziono lygį.

Tikslas: neiškristi – su kuklia sudėtimi ir paskutine minute gautu bilietu į A lygą kauniečiai yra rimti pretendentai antrus metus iš eilės likti paskutiniai.

fcstumbras.lt nuotr./Marius Papšys
fcstumbras.lt nuotr./Marius Papšys

„Kauno Stumbras“

Treneris: Mariano Barreto pradeda antrą sezoną Kaune. 58 metų portugalas yra vadovavęs Etiopijos rinktinei, dirbęs Artimuosiuose Rytuose, Angoloje, Rusijoje. Pernai perėmęs „Stumbro“ vairą į komandą jis pradėjo vieną po kito kviestis užsieniečius ir užsuko pirkimo-pardavimo-nuomos karuselę.

Pasikeitimai: komandą papildė net 16 naujų futbolininkų, iš kurių didžioji dalis – užsieniečiai. Į „Stumbrą“ atvyko trys brazilai, trys futbolininkai iš Ganos, keturi iš Portugalijos, keturi lietuviai bei po vieną iš Gruzijos ir Prancūzijos.

Pirkinys: Marius Papšys. Neprasidėjus čempionatui yra labai sunku vertinti naujuosius „Stumbro“ legionierius. Galbūt tarp jų ir atsiras koks nenušlifuotas deimantas, tačiau dabar saugiausia bus geriausiu pirkiniu įvardyti „Atlante“ solidžiai žaidusį M.Papšį. 27 rungtynės ir 2 įvarčiai praėjusiame sezone.

Tikslas: ketvertas – pernai ekipa A lygoje užėmė penktąją vietą, o šiemet M.Barreto deklaruoja tikslą pakilti viena pozicija aukščiau. Kauniečiai, aišku, nedrąsiai svajoja ir apie medalius.

alyga.lt nuotr./Ovidijus Verbickas
alyga.lt nuotr./Ovidijus Verbickas

Marijampolės „Sūduva“

Treneris: Vladimiras Čeburinas kartą jau buvo sukūręs stebuklą su „Kruoja“, kai 2014 metais finišavo antras. Marijampolės klubo vairą kazachas perėmė pernai, po trumpo grįžimo į Karagandos „Šachtior“ komandą.

Pasikeitimai: solidžiu pastiprinimu galime laikyti ir V.Čeburino „Kruojoje“ jau žaidusį gynėją Radanhafą Abu Bakrą bei patyrusį Robertą Vėževičių. Komandą papildė net keli aukšto lygio gynėjai, tačiau išvyko kone klubo simboliu tapęs rezultatyvusis puolėjas Tomas Radzinevičius.

Pirkinys: Ovidijus Verbickas buvo vienas „Atlanto“ lyderių, pernai A lygoje įmušė 7 įvarčius ir atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų.

Tikslas: medaliai – „Sūduva“ norėtų nenuleisti pernai užkeltos kartelės, o ir nėra reikalo to daryti. Sudėtis atrodo tikrai kokybiška, treneris žino Lietuvos realijas, tad prizininkų trejete suvalkiečiai turėtų būti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tadas Labukas ir Olegas Vasilenka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tadas Labukas ir Olegas Vasilenka

„Trakai“

Treneris: Olegas Vasilenka – antrasis A lygos specialistas iš Rusijos su labai įdomia praeitimi. 43 metų rusas dirbo Machačkalos „Anži“ klube legendinio olandų trenerio Guuso Hiddinko asistentu, kai komanda leido milijonus tokiems žaidėjams kaip Samuelis Eto'o. Treneris beveik visą karjerą praleido Rusijoje, tik pernai trumpai dirbo Latvijoje.

Pasikeitimai: didžiausiu praradimu galime laikyti į Izraelį išvykusį praėjusio sezono rezultatyviausią komandos puolėją Nerijų Valskį. Jevgenijaus Zasavickio ir Artiomo Gurenkos praradimai nėra tokie skausmingi, juolab kad komanda pasipildė Panevėžyje puikiai žaidusiu Svajūnu Čyžu, patyrusiu Valdemaru Borovskiu ir legionieriumi iš Kolumbijos Pedro. Be to, keli žaidėjai sugrįžo po traumų, tarp kurių ir užpernai puikiai žaidęs Jurijus Mamajevas.

Pirkinys: Valdemaras Borovskis – patyręs gynėjas pernai grįžo į Lietuvą ir „Lietavos“ gretose sužaidė 32 rungtynes A lygoje.

Tikslas: pasikandžioti „Žalgiriui“ – žinoma, kad dukart iš eilės sidabrą laimėję trakiškiai galvoja apie čempionų titulą, tačiau pasiekti tokį tikslą būtų lygu stebuklui. Turėdami kur kas didesnį biudžetą vilniečiai gali surinkti galingesnę sudėtį, tad „Trakams“ lieka kuo ilgiau žengti šalia „Žalgirio“ ir bandyti kovoti.

Zvezdanas Miloševičius​
Zvezdanas Miloševičius​

Utenos „Utenis“

Treneris: Zvezdanas Miloševičius​ – Sarajeve gimęs 52 metų specialistas didžiąją karjeros dalį praleido Švedijoje, dirbo ir aukščiausioje lygoje. Su mažus biudžetus turinčių klubų ekipomis dirbęs Z.Miloševičius „Utenyje“ ne tik vadovaus pagrindinei komandai, bet ir padės akademijos treneriams semtis patirties, kelti kvalifikaciją ir ugdyti futbolininkus.

Pasikeitimai: ekipa pakeitė trenerį ir nemažai žaidėjų, tarpsezonį su „Uteniu“ plušėjo ne vienas legionierius. Įdomu, kad uteniškiai į ekipą kvietėsi ne tik patyrusius, į trečiąją dešimtį kopiančius užsieniečius, bet ir jaunuolius, pavyzdžiui, 19-metį tadžiką Šachromą Sulaimonovą. Klubo vadovas žadėjo, kad iš maždaug 550 tūkst. eurų komandos biudžeto net 150 tūkst. šį sezoną bus skiriama jaunimo akademijai.

Pirkinys: Timotejus Dodlekas​ – 27 metų kroatas dukart yra tapęs Slovėnijos čempionu su garsiuoju „Maribor“ klubu, tačiau jame nebuvo nuolat į sudėtį patenkantis žaidėjas. T.Dodlekas yra vidurio saugas, įvarčių daug nemuša, gali žaisti ir aikštės dešinėje.

Tikslas: nelikti paskutinėje vietoje – iš pirmo žvilgsnio uteniškiai neatrodo galintys kilti aukštai, tačiau ne visai aišku, ko galime tikėtis iš naujųjų užsieniečių. Pernai komanda tik vienu tašku aplenkė iškritusį „Kauno Žalgirį“, tačiau tarpsezoniu nuveikė nemažą darbą. Tobulėti ir ugdyti jaunimą yra svarbiausi Utenos klubo uždaviniai.

Alfredo Pliadžio nuotr./„Žalgiris“ švenčia 70 metų sukaktį
Alfredo Pliadžio nuotr./„Žalgiris“ švenčia 70 metų sukaktį

Vilniaus „Žalgiris“

Treneris: Valdas Dambrauskas su komanda dirbs jau trečiąjį sezoną ir mėgins pagaliau įgyvendinti europietišką svajonę. Jo vadovaujami vilniečiai per pastaruosius dvejus metus A lygoje laimėjo 48 rungtynes iš 62-ejų, patirti vos 9 pralaimėjimai ir 5 sykius sužaista lygiosiomis.

Pasikeitimai: treneris džiaugėsi, kad klubui pavyko išsaugoti branduolį bei pasipildyti pajėgiais naujokais. Vis dėlto dideliu praradimu taps rezultatyviausias praėjusio sezono A lygos futbolininkas serbas Andrija Kaludjerovičius, tikrai trūks ir Lino Pilibaičio. Pristatant sezoną klubo direktorė Vilma Venslovaitienė teigė, kad vilniečiai pasiliko laisvų pinigų, kad vasarą, prieš startą Europoje, būtų galima įsigyti dar pajėgių užsieniečių.

Pirkinys: Mahamane'as Traore jau dabar vadinamas garsiausiu visų laikų „Žalgirio“ futbolininku. Taip, vidutiniam futbolo mėgėjui jis nėra žinomas, tačiau 100 rungtynių aukščiausioje Prancūzijos lygoje daug ką sako. M.Traore įvartis jau atnešė vilniečiams Supertaurės trofėjų, nors Malyje gimęs futbolininkas nėra ypatingas snaiperis – tai tikras aikštės vidurio generolas.

Tikslas: tik čempionų titulas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius