Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Alkoholis stadione: per UEFA varžybas – sausas įstatymas, o per FIFA varžybas gerti galima

Skandalu LFF stadione pasibaigusi antroji 2018 metų pasaulio čempionato atrankos dvikova namuose su Malta Lietuvos futbolo bendruomenę dar kartą privertė stvertis už galvų. Lūžusiose tribūnose susmukę žiūrovai – tai tik ledkalnio viršūnė. Tribūnose buvo nemažai čia pat stadione prikaušusių aistruolių. Per UEFA rengiamas varžybas dėl to futbolo federacijai būtų riesta, tačiau šįkart, pasirodo, buvo galima gerti legaliai.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sausakimšai Liepkalnio stadioną užpildę aistruoliai užklupo LFF vadovus nepasiruošusius. Dar niekada dvikova su kvalifikacinės grupės ryškiu autsaideriu nebuvo Lietuvoje sulaukusi tokio didžiulio dėmesio, tad ir problemos į viešumą pradėjo lįsti viena po kitos dar prieš ispanui Jesusui Gilui Manzano paskelbiant rungtynių pradžią.

Nuotraukos su milžiniškomis kiaurymėmis tose vietose, kuriose tą žvarbų spalio vakarą turėjo atgimstančios rinktinės žaidimu mėgautis aistruoliai, tuoj pat apskriejo socialinius tinklus ir šalies žiniasklaidą, o stadiono direktoriaus pareigas keletą pastarųjų metų ėjęs Vladimiras Buzmakovas buvo priverstas prisiimti atsakomybę ir palikti šį postą.

Anot LFF prezidento E.Eimonto, V.Buzmakovo neliko jokiose LFF struktūrose. Jis nedetalizavo, kokios buvo išsiskyrimo priežastys, tačiau užsiminė, kad jos ne vien tokios, apie kurias garsiai trimitavo šalies žiniasklaida. „Buvo ir daugiau priežasčių“, – teigė LFF galva.

VIDEO: Vaizdo įraše – sutrūnijusios LFF stadiono tribūnų grindys

Viena priežasčių gali būti ir nesugebėjimas užtikrinti saugumo svarbiausių renginių metu. Didesnių ar mažesnių neramumų su policijos ir apsaugos tarnybų darbuotojais stadione kyla beveik per kiekvienas nacionalinės komandos rungtynes.

Alus liejosi laisvai

Valdo Knyzelio nuotr./Vladimiras Buzmakovas
Valdo Knyzelio nuotr./Vladimiras Buzmakovas

Gali būti, kad aistrų tribūnose būtų nekilę tiek daug, jei ne viena aplinkybė. 15min žiniomis, minėtame mače buvo prekiaujama alkoholiu, o su gerokai įkaušusiais aistruoliais apsaugos darbuotojams sekėsi tvarkytis gana sunkiai.

Tiesa, spalio 11-ąją stadiono teritorijoje įkurtoje fanų zonoje, kurioje pasirodymą surengė žinoma šiauliečių muzikos grupė „Colours Of Bubbles“, buvo galima nesunkiai įsigyti ir nealkoholinio alaus, tačiau tik skardinėse. Tuo tarpu iš bačkos laisvai liejosi kur kas daugiau emocijų ir aistrų keliantis tradicinis alus.

„Priėjus prie barmeno, paklausiau, ar pilstomas alus taip pat nealkoholinis. Atsakymas buvo kiek netikėtas. Jis mane patikino, kad alus yra įprastas – alkoholinis. Tuomet jo specialiai perklausiau dar kartą ir atsakymas buvo toks pats. Įdomu, ar pasikeitė reikalavimai“, – klausė vienas portalo 15min skaitytojas. – Tribūnoje, kurioje aš sėdėjau, vienas vyras išlaistė alų ant priešais jį sėdėjusių žiūrovų, keli kiti buvo tiek įsismaginę, jog nuvirto keliomis eilėmis žemyn.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LFF prezidentas Edvinas Eimontas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LFF prezidentas Edvinas Eimontas

Jis pastebėjo, kad geriamas vanduo stadione taip pat buvo pardavinėjamas pažeidžiant saugumo reikalavimus. Pagal juos, kiekvienas nupirktas plastmasinis buteliukas privalo būti paduodamas klientui nusuktu kamšteliu. Vis dėlto, anot sirgaliaus, rungtynėse su Malta to nebuvo paisoma.

Skirtingi UEFA ir FIFA standartai

Prieš keletą metų UEFA priėmė nutarimą, kad tarptautinių oficialių rungtynių alkoholiniais gėrimais prekiauti griežtai draudžiama. Anot LFF prezidento E.Eimonto, FIFA, reikalavimai yra šiek tiek liberalesni. Keisčiausia šioje istorijoje yra tai, jog UEFA yra viena iš šešių FIFA priklausančių konfederacijų.

„Tiesa, kad stadione buvo prekiaujama alkoholiu. Kiek žinau, LFF darbuotojai aiškinosi su FIFA dėl leidimo. Pagal FIFA reglamentą nėra taip, kad prekiaujama turi būti tik nealkoholiniu alumi. UEFA savo atrankos rungtynėse to neleidžia, tačiau čia yra kvalifikacija į pasaulio pirmenybes.

Ši mintis mums kilo po to, kai pamatėme, kad mūsų kaimynai latviai gana laisvai prekiauja per savo namų rungtynes.

Ši mintis mums kilo po to, kai pamatėme, kad mūsų kaimynai latviai gana laisvai prekiauja per savo namų rungtynes. Jie teigė, kad gavo FIFA išaiškinimą. Patys pradėjome atidžiau skaityti nuostatus, kreipėmės į už varžybų organizavimą atsakingą FIFA skyrių. Jie patvirtino, kad tokių apribojimų nėra“, – situaciją 15min aiškino E.Eimontas.

Pagal FIFA reglamentą, tarptautinių rungtynių organizatorius privalo užtikrinti ne tik saugumą tribūnose, tačiau ir pasirūpinti tuo, jog gėrimai būtų pardavinėjami tik atsuktoje plastikinėje taroje.

„Platinti stiklinėje ar kitoje neatidarytoje taroje esančius gėrimus, taip pat skardinėse, kurios gali būti įmestos į aikštę ir sukelti traumas, yra draudžiama“, – rašome FIFA stadionų saugumo ir apsaugos taisyklėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius