Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Anglijos Lygos taurės finalo apžvalga: „Manchester United“ –  „Southampton“

Jau šiandien, 18:30 Lietuvos laiku, „Manchester United“ ir „Southampton“ klubai stos į Anglijos Lygos taurės (EFL) finalą Londono „Wembley“ stadione.
Paulis Pogba
Paulis Pogba / „Scanpix“ nuotr.

Ekipoms tai bus pirmoji proga iškovoti rimtesnį trofėjų šiame sezone, o ji turėtų būti itin ypatinga „Southampton“ komandai, kuri savo kolekcijoje šio titulo dar neturi. Tuo metu „raudonieji velniai“ paskutinį kartą Lygos taurę į viršų kėlė 2009-2010 metų sezone.

Paskutinį kartą šie klubai finale tarpusavyje susitiko 1976-aisiais, kai „šventieji“ įveikė savo oponentus rezultatu 1:0 ir triumfavo Anglijos FA taurėje.

Tuo metu Lygos taurė buvo pirmasis „United“ vyriausiojo trenerio Jose Mourinho iškovotas trofėjus Anglijoje, kai jis dar treniravo Londono „Chelsea“ ekipą 2004-2005 metų sezone, o 2006-2007 bei 2014-2015 metais su ta pačia ekipa dar kartą atsiėmė nugalėtojų titulą.

„Southampton“ strategas Claude‘as Puelis taip pat žino, ką reiškia laimėti trofėjus ir dalyvauti finaluose. Jis laimėjo „Ligue 1“ pirmenybes Prancūzijoje, vadovaudamas „Monaco“ klubui, tačiau 2001-aisias jis patyrė ir pralaimėjimo kartėlį, kai Prancūzijos lygos taurės finale po pratęsimo buvo nusileista „Lyon“ ekipai rezultatu 1:2.

„Scanpix“ nuotr./„Southampton“ žaidėjai
„Scanpix“ nuotr./„Southampton“ žaidėjai

Kalbant apie komandų demonstruojamą sportinę formą vertėtų pradėti nuo „United“, kurie gali pasigirti itin iškalbingu faktu: „raudonieji velniai“ per paskutines 25-erias rungtynes visuose turnyruose yra patyrę vos vieną pralaimėjimą! Vienintelė nesėkmė buvo patirta būtent šiame turnyre prieš „Hull City“ klubą atsakomosiose pusfinalio rungtynėse, tačiau tai neužkirto kelio finalo link. Šiuo metu J.Mourinho auklėtiniai yra pasiekę penkias pergales iš eilės.

„Southampton“ futbolininkai pastaruoju metu žaidžia banguotai. Lygos taurėje eliminavę „Liverpool“, „šventieji“ patyrė tris nesėkmes iš eilės, iš kurių viena baigėsi pažeminimu prieš „Arsenal“ - nusileista net 0:5. Vis dėlto paskutinėse rungtynėse „Southampton“ išsiliejo ant „Sunderland“ klubo, kurį sutriuškino 4:0.

Treneriai nusiteikę kovingai

„United“ strategas J.Mourinho spaudos konferencijoje apie artėjančias rungtynes kalbėjo itin ryžtingai: „Esame pasiruošę. Noriu laimėti, noriu sulaukti iššūkio. Aš mėgstu finalus ir itin svarbias rungtynes. Noriu jausti atsakomybę ir didelį spaudimą.“

„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho
„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho

Jis taip pat pagyrė ir „Southampton“ klubą pabrėždamas, kokį sunkų kelią finalo link jie nuėjo: „Šiame turnyre jie atrodo itin gerai. Jie sužaidė dvejas rungtynes prieš „Liverpool“, „Arsenal“ išvykoje bei „Crystal Palace“. Tai aukšto lygio, „Premier“ lygos klubai ir „Southampton“ prieš juos nepraleido nė vieno įvarčio. Tai įspūdinga.“

Ne mažiau ambicingas buvo ir „Southampton“ strategas C.Puelis: „Tai buvo fantastiškas žygis finalo link, nes visi žaidėjai gavo progą sudalyvauti, tačiau dabar svarbiausias dalykas yra ne tik sudalyvauti, bet ir laimėti. Žinome, jog rungtyniausime prieš puikią komandą, tačiau manau, jeigu žaisime taip kaip žaidėme prieš „Arsenal“ ir dvejas rungtynes prieš „Liverpool“, mes galime laimėti.“

Komandų naujienos

„Manchester United“ ekipoje Wayne‘as Rooney bei Michaelas Carrickas galės rungtyniauti finalinėje dvikovoje, tačiau Henrikhas Mkhitaryanas bus priverstas ją praleisti.

„United“ kapitonas, W. Rooney, praleido ketvirtadienio rungtynes Europos lygoje prieš „Saint-Etienne“ ekipą, tačiau jis sugebėjo pereiti medicininius patikrinimus bei buvo įtrauktas į komandos sudėtį šiandienos dvikovai.

M.Carrickas taip pat išsigydė patirtą smulkią blauzdos traumą, kurią patyrė tose pačiose rungtynėse prieš „Saint-Etienne“, o H. Mkhitaryanas po patirtos pakinklės sausgyslės traumos atsigauti nebespėjo.

Dėl vidurio gynėjo Philo Joneso dalyvavimo yra abejojama, mat anglas turi problemų su pėda, o į rikiuotę grįžta Anderis Herrera, kuris dėl surinktų penkių geltonų kortelių Europos lygos mačą praleido.

„Southampton“ stovykloje tikimasi, jog Martinas Caceres ir Sofiane‘as Boufalas bus įtraukti į sudėtį ir galės padėti savo ekipai. Urugvajiečiui tai gali būti debiutinės rungtynės „šventųjų“ gretose po to, kai jis į ekipą atvyko kaip laisvasis agentas.

Vis dėlto, ekipai dėl patirtų traumų tikrai nepadės Virgilas van Dijkas, Charlie Austinas, Alexas McCarthy, Mattas Targettas bei Jeremy Piedas.

„Scanpix“ nuotr./Shane'as Longas („Southampton“)
„Scanpix“ nuotr./Shane'as Longas („Southampton“)

Įdomūs faktai

– „Southampton“ klubui tai bus antrasis Lygos taurės finalas. Pirmąjį jie pasiekė 1979-aisiais, tačiau tuomet nusileido „Nottingham Forest“ klubui rezultatu 2:3.

– Tuo metu „United“ ekipai tai bus devintasis finalas šiame turnyre. Per pastaruosius aštuonis finalus, „Raudonieji Velniai“ triumfavo keturis kartus, tačiau lygiai tiek pat kartų jie buvo priversti aikštę palikti nuleistomis galvomis. Vis dėlto, iš keturių iškovotų titulų, trys pergalės buvo pasiektos per paskutinius tris finalus, kuriuose „United“ dalyvavo: 2006-aisiais prieš „Wigan“, 2009-aisiais prieš „Tottenham“ ir 2010-aisiais prieš „Aston Villa“.

– Tik „Liverpool“ klubas dalyvavo daugiau kartų Lygos taurės finale (12) nei „United“ (9) ir tik „Arsenal“ klubas patyrė daugiau pralaimėjimų finale (5) nei „raudonieji velniai“ (4).

– „Southampton“ klubas yra vos antra ekipa Lygos taurės istorijoje, kuri nėra praleidusi įvarčio iki pat finalo. 1981-1982 metų sezone tai padarė „Tottenham“ klubas, tačiau finale rezultatu 1:3 nusileido „Liverpool“.

– Tik du treneriai – Brianas Cloughas ir Seras Alexas Fergusonas yra iškovoję daugiau Anglijos Lygos taurės titulų (po keturis) nei J.Mourinho, kurio sąskaitoje puikuojasi šie trys trofėjai.

„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ atvyksta į „Wembley“ stadioną
„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ atvyksta į „Wembley“ stadioną

– J.Mourinho taip pat nėra pralaimėjęs nė vienos Anglijos taurės finalo, įskaitant ir laimėtą FA taurę 2007-aisiais.

– Šis finalas bus pirmasis „Southampton“ vizitas „Wembley“ stadione nuo 2010-ųjų.

– „Šventieji“ taip pat taps trečiąją komanda su kuria „Manchester United“ žaidė ir FA taurės finale, ir Anglijos Lygos taurės finale. Kiti du klubai – „Aston Villa“ ir „Liverpool“.

– Henrikhas Mkhitaryanas yra atlikęs tris rezultatyvius perdavimus ir tai yra geriausias rodiklis Anglijos Lygos taurėje šį sezoną.

– „United“ puolėjas Zlatanas Ibrahimovičius rungtyniaudamas Paryžiaus „Saint-Germain“ gretose yra pelnęs keturis įvarčius Taurių finaluose (Super Taurės neįskaičiuotos). Švedas 2015-aisiais pelnė du įvarčius Lygos taurėje prieš „Bastia“ klubą, o po metų pridėjo dar vieną dublį Prancūzijos taurėje prieš „Marseille“ ekipą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius