Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gargždų „Bangos“ futbolo klubas paskelbė karą savo fanams

Kai kurie Gargždų „Bangos“ komandos gerbėjai suka galvą, kaip patekti į šeštadienį Gargžduose vyksiančias šios komandos rungtynes su „Klaipėdos granitu“. Dešimtmečius besistengę kiekvieną gargždiškių mačą stadione stebėti fanai įtaria, kad asociacijos „Gargždų Bangos draugai“ valdomo futbolo klubo direktoriaus Vladleno Grigorjevo iniciatyva jiems į stadioną vartai bus užverti. Kaip buvo stengiamasi padaryti prieš dvi savaites, kai Gargžduose svečiavosi Pakruojo „Kruoja“.
Gargždų „Banga“
Gargždų „Banga“ / Valdo Knyzelio/LFF.lt nuotr.

„Mes dažniausiai einame į futbolą būriu. Tąsyk mūsų buvo apie 25. Prie įėjimo buvome sustabdyti apsaugos. Jos vadas sako man – „nepyk, bet turiu įsakymą jūsų neleisti“. Ir davė pasiskaityti raštą, kuriame reikalaujama Aldo Mockaus vadovaujamų fanų į rungtynes nepraleisti“, – pasakojo 46-erių verslininkas A. Mockus. Jis paneigė, kad yra oficialus kokio nors fanų klubo vadovas.

Pagal seną susitarimą su klubu, aktyviausi „Bangos“ gerbėjai eidavo į rungtynes nemokamai. Bet supratusi, kad klubas susitarimo laikytis neketina, grupė patraukė prie stadiono kasos.

Mes dažniausiai einame į futbolą būriu. Tąsyk mūsų buvo apie 25. Prie įėjimo buvome sustabdyti apsaugos. Jos vadas sako man – „nepyk, bet turiu įsakymą jūsų neleisti“.
 

„Mes suprantame sunkią „Bangos“ padėtį ir tikrai nebuvo kažkokio pasipiktinimo, kad reikės pirkti bilietus“, – kalbėjo A. Mockus.

Tačiau kasininko pareigas prieš rungtynes atliekantis „Bangos“ direktorius V. Grigorjevas bilietus parduoti atsisakė. Paklausę, kuo motyvuoja atsisakymą parduoti bilietus, fanai teišgirdo nelabai rišlius atsakymus: „Nenoriu riaušių“, „Ilgai jau kentėjau“, „Neparduodu ir viskas. Turiu teisę. Skambinkite į policiją“.

„Aš nepasakosiu, kaip mes patekome į rungtynes. Bet bilietų mums niekas nepardavė“, – sakė jau ne pirmą dešimtmetį Gargždų „Bangą“ palaikantis aistruolis.

Bijo dūminio užtaiso

Sportas.info pokalbis telefonu su V. Grigorjevu buvo kur kas trumpesnis, negu norėjome. Iš pradžių „Bangos“ direktorius lyg ir leidosi į kalbas, bet vėliau pokalbį nutraukė, nespėjus užduoti dar nemažai klausimų.

– Norėjau jūsų paklausti apie per pastaras rungtynes vykusius nesusipratimus su jūsų komandos gerbėjais...

– Man atrodo, kad tai buvo ne mūsų komandos gerbėjai.

– Kodėl jūs taip manote?

– Todėl, kad jie su savo plakatais ir šūkiais negerbia savo komandos. Ir džiaugiasi, kai komanda pralaimi. Todėl aš nemanau, kad jie yra jos gerbėjai.

– Bet kodėl jūs atsisakėte jiems parduoti bilietus?

– Vėliau aš jiems tuos bilietus pardaviau. Kas norėjo, tas nusipirko ir įėjo be jokių problemų. Kai kurie taip vadinami fanai nėra įleidžiami į stadioną dėl savo veiksmų. Visi kiti nusipirko bilietus ir įėjo.

– Ar galėtumėte konkretizuoti dėl kokių veiksmų?

Jeigu jūs nueitumėte į jų internetinį puslapį, pamatytumėte ir jų plakatus ir užrašus. Jie vieną kartą atsisakė tuos plakatus nuimti ir, kad nebūtų riaušių, mes paprasčiausiai nesiėmėme veiksmų. Bet mes irgi negalime to kentėti ilgai.

– Jeigu jūs nueitumėte į jų internetinį puslapį, pamatytumėte ir jų plakatus ir užrašus. Jie vieną kartą atsisakė tuos plakatus nuimti ir, kad nebūtų riaušių, mes paprasčiausiai nesiėmėme veiksmų. Bet mes irgi negalime to kentėti ilgai.

– Kokių riaušių iš jų pusės bijote?

– Pavyzdžiui, turiu informacijos, kad šeštadienį jie ruošiasi mesti į stadioną dūminį užtaisą. Todėl apsauga bus dar papildomai sustiprinta.

– Ar esate sudarę kokį nors tų pavojingų žmonių sąrašą?

– Nežinau tiksliai, koks to žmogaus vardas, bet yra vienas toks veikėjas. Man labai keista, kad jis – pedagogas, mokytojas. Nežinau, ko jis gali išmokyti mokinius. Bet jo veiksmai ir jo šūkiai stadione... Mes labai ilgai kentėjome... Bet aš telefonu nenoriu daug kalbėti. Juo labiau, kad esu pavargęs po keliones, nes šiandien buvau federacijoje. Aš nežinau kas iš tiesų jūs esate. Telefonu aš galiu ir Anglijos karaliene prisistatyti.

Fanų netenkina žaidimas

„Jei direktorius kalba apie mokytoją, tai matyt turi omeny mane. Tiesiog esu baigęs pedagoginį institutą. O mokytoju dirbau kažkada labai seniai“, – kalbėjo A. Mockus. 

Jis visiška nesąmone pavadino direktoriaus kalbas, kad „Bangos“ fanai džiaugiasi komandos pralaimėjimais.

„Visas mūsų konfliktas dėl tų pralaimėjimų ir yra. Mes komandą palaikome, bet toks „Bangos“ žaidimas mūsų netenkina. Netenkina ir toks treneris, kuris po tiek pralaimėjimų nesiryžta atsistatydinti ir tvirtina, kad klubo vadovai juo pasitiki“, – sakė A. Mockus.

Treneriui Maksimui Tiščenkai fanai anksčiau yra skyrę ir įžeidžiančių skanduočių.

Rugsėjį jie pagamino audeklą, su rusišku užrašu „Pošla von, gazmiasovskaja von“, duodami klubui suprasti, kad „Banga“, šiemet vadovaujama žmonių iš Rusijos, žadėjusių investuoti į klubą, nusirito iki Rusijoje populiaraus serialo „Naša Raša“ pašiepiamos visada pralaiminčios išgalvotos „Gazmias“ komandos lygio.

Tai, matyt, labiausiai supykdė klubo direktorių.

A. Mockus nesąmone pavadino ir V. Grigorjevo nuogąstavimus, kad aistruoliai bandys nutraukti šeštadienio rungtynes.

„Kodėl mes turime tai daryti? Kad „Banga“ gautų baudą ir patiems reikėtų vėliau, kai jis ir tie žmonės, kurie stovi už jo, pasitrauks, patys apmokėtume? V. Grigorjevas atėjo šiemet pavasarį ir išeis, kadangi jam „Banga“ – tik darbovietė. O „Bangos“ fanai kaip buvo su komanda dešimtis metų, taip ir bus jam dingus“,  – sakė ilgametis Gargždų klubo gerbėjas.

Rugsėjį jie pagamino audeklą, su rusišku užrašu „Pošla von, gazmiasovskaja von“, duodami klubui suprasti, kad „Banga“, šiemet vadovaujama žmonių iš Rusijos, žadėjusių investuoti į klubą, nusirito iki Rusijoje populiaraus serialo „Naša Raša“ pašiepiamos visada pralaiminčios išgalvotos „Gazmias“ komandos lygio.

V. Grigorjevas per vieną spaudos konferenciją yra sakęs, kad klubo direktoriaus pareigas eina nuo liepos 1 d.

Situacijos vertinimai

Klaipėdos rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto reikalų koordinatorė Liudmila Juknienė: „Gargždų Bangos draugai“ yra asociacija. Tai yra viešas juridinis asmuo. Tai nėra privatus juridinis asmuo. Stadionas yra viešosios paskirties erdvė. Jame vyksta viešieji renginiai. Ir teisę patekti į šituos renginius turi visi. Nebent pas juos yra kažkokios vidaus taisyklės taisyklės tai reguliuojančios. Bet apie tokių taisyklių egzistavimą, jų paskelbimą viešai aš, kaip sporto koordinatorė, tikrai nesu informuota.“

Lietuvos futbolo federacijos generalinis direktorius Edvinas Eimontas: „Keistas atvejis... Galiu pasakyti, kad mano akimis tai – nepateisinama, jeigu kažkas sprendžia tokius dalykus savo subjektyviais motyvais ir apie tai nepaaiškina. Nors kiekvienas klubas yra individualus, bet jis vis vien yra A lygos klubas. A lyga irgi yra struktūra, kuri vykdo čempionatą ir tu negali uždrausti žiūrovams, savo ar kitų komandų fanams, ateiti į rungtynes.

Iš esmės aš tai vertinu labai neigiamai, jeigu tai nėra daroma dėl kažkokių labai rimtų objektyvių priežasčių. Bet net ir tuo atveju turėtų būti bendraujama ir su policija, ir su apsauga, konsultuojamasi ar yra pavojinga įleisti, ar neįleisti. Tam reikalui, pagaliau, yra ir lygos vadovybė, kuri tokiu atveju turi būti informuota ir kuriai turi būti paaiškinta dėl ko taip daroma, taip pat turėtų būti pranešta LFF Varžybų vykdymo skyriui. Jau nekalbu apie tai ar tokie sprendimai atitinka Lietuvos įstatymus ir vartotojų teises, kai tu darai renginį ir kam nori bilietą parduodi, o kam nenori – neparduodi. Aš manau, kad taip neturėtų būti.“

Lietuvos futbolo klubų asociacijos direktorius Justinas Garliauskas tikino, kad “Banga” lygai nieko nepranešė apie savo sprendimą uždrausti daliai aistruolių lankytis rungtynėse, taip pat asociacijai nesiskundė iš klubo fanai.

Konflikto šaknys

V. Grigorjevo ir klubo aistruolių konflikto šaknys yra gilesnės.

Šio sezono pradžioje senieji “Bangos” rėmėjai, Gargždų verslininkai, susibūrę į Labdaros ir paramos fondą “Gargždų rėmėjas” sutarė dėl bendradarbiavimo su investuoti į klubą žadėjausiais verslininkais iš Rusijos. Tačiau po kiek laiko lietuviškoji ir rusiškoji “Gargždų Bangos draugų” pusės ėmė nesutarti.

Spalį lietuviškoji pusė apkaltino asociacijos prezidentą Dmitrijų Ševčenką įsipareigojimimų nevykdymu ir kreipėsi į teismą, prašydama taikyti laikinąsias apsaugos priemones klubo finansams.

Ypač tie nesutarimai išryškėjo po to, kai Lietuvos futbolo federacija, įtarusi sutartų rungtynių organizavimu, dviem metams nuo bet kokios veiklos Lietuvos futbole diskvalifikavo asociacijos viceprezidentą Dmitrijų Baidą ir iki sezono pabaigos – “Bangos” komandos vartininką Soslanbeką Aršijevą.

Spalį lietuviškoji pusė apkaltino asociacijos prezidentą Dmitrijų Ševčenką įsipareigojimimų nevykdymu ir kreipėsi į teismą, prašydama taikyti laikinąsias apsaugos priemones klubo finansams. Teismas prašymą patenkino ir Gargždų futbolo finansinius reikalus prižiūri jo skirtas administratorius.

Klaipėdietis V. Grigorjevas yra D. Ševčenkos statytinis. Bene visi “Bangos” aistruoliai palaiko “Gargždų rėmėją”.

Šiemet “Banga”, kuri kelis metus iš eilės užimdavo šeštąją vietą A lygoje, nusmuko į devintąją. Vis kartojantis skandalams labai žymiai krito stadiono lankomumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius