-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos futbolo spindesys ir skurdas: tušti stadionai, mafijos valdoma federacija ir masiniai streikai

Brazilija laikoma pasaulio futbolo Meka, tačiau šaliai ruošiantis surengti Pasaulio taurės čempionatą, aiškėja, kad jos sporto infrastruktūra tragiškos būklės. Vienas svarbiausių pasaulio sporto renginių taps didžiausios Pietų Amerikos šalies neefektyvumo simboliu, rašo „Der Spiegel“.
Brazilijos rinktinė
Brazilijos futbolo šlovę palaiko tik šalies rinktinė. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„São Cristóvão“ futbolo klubo stadionas stovi po betoniniu greitkelio viaduku Rio de Žaneire. Tinkas trupa, vejoje pilna duobių. Ant stadiono sienos didelėmis juodomis raidėmis užrašyta „Čia gimė reiškinys“. Kalbama apie futbolo legendą Ronaldo, kuris savo karjerą pradėjo „São Cristóvão“ jaunimo komandoje.

Dvidešimtmetis Rodrigo Sant'Anna, kuris nuo sausio mėnesio yra klubo puolėjas, visą gyvenimą svajojo žaisti šioje aikštelėje. Jis siekia tapti kitu Ronaldo. Jam stadionas simbolizuoja braziliškąją svajonę.

Ronaldo
Ronaldo

R.Sant'Anna yra vienas talentingiausių žaidėjų šiame klube, kuris paskutinį kartą vietines Rio de Žaneiro pirmenybes laimėjo 1926-aisiais. Tačiau R.Sant'Anna vis vien kas rytą noriai traukiniu važiuoja į treniruotes. Jis gyvena su tėvais ir trim broliais ir seserimis nedideliame bute centrinėje Rio de Žaneiro dalyje. Jis pats moka už traukinio bilietus. Klubas jam pasakė, kad neturi pinigų padengti kelionės išlaidoms. „São Cristóvão“ futbolininkai treniruojasi keliose duobėtose aikštelėse šalia stadiono, o persirengimo kambariai įrengti griūvančiuose barakus primenančiuose pastatuose.

Tačiau R.Sant'Annai tai nerūpi. Jis prie to pratęs. Prieš „São Cristóvão“ jis žaidė trečiojo diviziono klube kažkur Rio de Žaneiro priemiesčiuose. Ten sąlygos buvo daug prastesnės. Jis turėjo pats susimokėti už gėrimus, o dušuose nebuvo vandens. Be „propina“ – kyšių – nebūdavo įmanoma žengti nė žingsnio. „Tėvai turėdavo mokėti treneriams, kad leistų jų sūnums žaisti“, – sako R.Sant'Anna. Jo tėvas nemokėjo, tad jam dažnai tekdavo sėdėti ant atsarginių suolelio.

O „São Cristóvão“ klube svarbiausia, kaip žaidi, sako vaikinas. Ir jis tuo tvirtai tiki.

Kam likti Brazilijoje?

Brazilas yra girdėjęs neįtikėtinų istorijų apie tai, kaip Vokietijoje gyvena futbolininkai. Stadionai būna pilni sirgalių, algos mokamos laiku, o dušuose netgi teka vanduo.

Brazilija garsėja savo futbolininkais, tad profesionalų klubai iš Europos jau seniai čia ieško naujų talentų. Tuo tarpu dauguma Brazilijos klubų yra apgailėtinoje padėtyje. Juos nustekeno korupcija ir nemokšiškas valdymas, žaidėjams galvas apsuka gudrūs agentai, žadantys jiems šlovę ir turtus. Tad kam likti Brazilijoje?

„São Cristóvão“ yra vienas didžiausių jaunuosius futbolininkus ruošiančių klubų, geras tramplinas į profesionalų karjerą. Daugelis jaunuolių gyvena dviejuose dideliuose bendrabučiuose, kurie įrengti šalia persirengimo kambarių. Jie čia suvažiuoja iš visos šalies, kad pradėtų karjerą. Koridoriuose sukiojasi futbolo agentai ir net prie pašalinių lankytojų prieina motinos, kurios pasakoja, kad jų sūnūs – būsimieji Ronaldo.

R.Sant'Annos agentas yra jo pusbrolis. Sunku pasakyti, ar jis turi pakankamai ryšių futbolo pasaulyje, tačiau R.Sant'Anna juo pasitiki. Jaunasis puolėjas laikomas bundančiu talentu – jis greitas, energingas ir retai paleidžia kamuolį iš akiračio. Jis tikisi prasimušti į Vokietijos Bundeslygą. Jis yra girdėjęs neįtikėtinų istorijų apie tai, kaip Vokietijoje gyvena futbolininkai. Stadionai būna pilni sirgalių, algos mokamos laiku, o dušuose netgi teka vanduo.

Tuščios tribūnos

Brazilija kitą vasarą rengia Pasaulio taurės čempionatą, o penktadienį kurorte prie Atlanto vandenyno ištraukti grupių burtai. Iškilmingame renginyje šalis, padovanojusi pasauliui Pelé ir Ronaldo, save pristatė kaip šiuolaikišką futbolo rojų.

Tačiau tikrasis Brazilijos futbolo vaizdas pasimatys po dviejų dienų, finaliniame „Série A“ lygos susitikime, kurį stebės beveik tuščios tribūnos. Šį sezoną į pirmojo diviziono susitikimus vidutiniškai susirinkdavo 14 500 žiūrovų. Elitinė Brazilijos lyga pagal žiūrovų statistiką užima tik 16-tą vietą pasaulyje, atsilikdama nuo Vokietijos antrosios lygos ir Australijos A lygos.

Taip atrodo tvora, juosianti Nacionalinį stadioną Brazilijoje
Taip atrodo tvora, juosianti Nacionalinį stadioną Brazilijoje

„Mane tikrai nustebino, kiek mažai žmonių susirenka į stadioną“, – sako Nyderlandų futbolininkas Clarence'as Seedorfas, kuris nuo 2012-ųjų vasaros žaidžia Rio „premier“ lygos „Botafago“ klube. Kai žaidėjas įmuša įvartį, radijo komentatorių šūksniai dažnai nustelbia sirgalių skandavimą. „Jie čia neturi tokios futbolo kultūros kaip mes Europoje“, – sako C.Seedorfas.

Daugelis futbolo gerbėjų neįperka iki 500 litų kainuojančių bilietų, o kitus nuo stadionų atgraso smurto ir vagysčių pavojus. Gerbėjus atbaido ir absurdiški varžybų laikai – kadangi telenovelės prie televizorių ekranų sutraukia daugiau žiūrovų nei profesionalus futbolas, rungtynės dažnai prasideda tik 10 val. vakaro, pasibaigus serialams.

Milžiniškos skolos

Artėjant Pasaulio taurės čempionatui Brazilija stengiasi pagerinti savo futbolo įvaizdį – iš Europos susikvietė senąsias žvaigždes, tokias kaip Ronaldinho, ir modernizavo stadionus. Tačiau tai vien kosmetinės priemonės. „Brazilija jau nebėra futbolo žemė, kaip sako žmonės“, – tvirtina žinomas San Paulo dienraščio „Folha de Sao Paulo“ sporto apžvalgininkas Juca Kfouri.

Neymaras išvyko žaisti į Ispaniją
Neymaras išvyko žaisti į Ispaniją

Birželį Brazilijos nacionalinės rinktinės kapitonas Neymaras da Silva Santos Júnioras perėjo iš brazilų „Santos“ klubo į „Barcelona“. Iš 20 „Série A“ klubų aštuoni yra giliai įklimpę į skolas, kurios siekia 4,5 mlrd. litų. Žymiausias Rio de Žaneiro klubas „Flamengo“ skolingas 830 mln. litų. Finansinių sunkumų prislėgtos komandos jau metų metus nemoka savo žaidėjų socialinio draudimo ir pensijų įmokų, o algos mokamos labai nereguliariai.

Brazilijos futbolo konfederacija atsisako spręsti įsisenėjusias bėdas. Jos pareigūnai visą dėmesį skiria „Seleção“, vienintelės komandos, dar sugebančios pritraukti minias sirgalių, reklamavimui.

Protesto judėjimas

„Mūsų futbolas nebesivysto jau ištisus dešimtmečius“, – sako 30 metų „Corinthians“ komandos San Paule gynėjas Paulo André. Jo klubas dėl modernios ir efektyvios vadybos vis dar geros formos. Karjeros pradžioje P.André sunkiu prakaitu pakilo iš žemesniųjų lygų, kuriose jo algos vos užteko prasimaitinti. Galiausiai jis išvyko į Prancūziją, kur žaidė „Le Mans“ komandoje, o prieš ketverius metus grįžo į tėvynę.

Prieš tris mėnesius P.André, kuris savo patirtį profesionalų futbole aprašė knygoje, kartu su dviem kitais žaidėjais sukūrė protesto judėjimą pavadinimu „Bom Senso FC“ – „Sveiko proto futbolo klubas“. Jie reikalauja esminių reformų Brazilijos futbolo sistemoje.

Kai kurie futbolininkai per sezoną sužaidžia iki 90 rungtynių – arba 30 daugiau nei kolegos Europoje.

Beveik visi „Série A“ lygos žaidėjai dirba nežmonišku krūviu. Be reguliarių ir nacionalinių čempionatų, jie dar turi žaisti „Copa do Brasil“ turnyre ir Pietų Amerikos pirmenybėse „Copa Libertadores“. Kai kurie futbolininkai per sezoną sužaidžia iki 90 rungtynių – arba 30 daugiau nei kolegos Europoje.

„Dažnai turime žaisti trejas rungtynes per savaitę. Mus nuvaro negyvai ir nelieka laiko išsigydyti traumoms“, – sako P.André. Lapkričio pradžioje Brazilijos futbolo konfederacijos prezidentas José Maria Marinas „Bom Senso FC“ narius pasikvietė į susitikimą konfederacijos būstinėje Rio, tačiau diskusija davė mažai naudos. Dabar futbolininkai savo protestą perkėlė į stadionus. Prieš svarbius mačus priešingų komandų žaidėjai apsikabina ir išskleidžia protesto plakatus. Neatmetama ir streiko galimybė, sako P.André. „Jei konfederacija nereaguos, imsimės ryžtingesnių priemonių.“

Grėsmė vadams

„Bom Senso FC“ kelia grėsmę sporto pareigūnų mafijai, kuri jau ne vieną dešimtmetį kontroliuoja Brazilijos futbolą. Konfederacijos prezidentas J.M.Marinas buvo ištikimas karinės diktatūros, valdžiusios Braziliją nuo 1964 iki 1985 metų, šalininkas. Būdamas San Paulo valstijos parlamento nariu jis kartą viešai aukštino vieną iš žiauriausių karinės chuntos skerdikų. J.M.Mariną į postą atvedė jo pirmtakas Ricardo Teixeira, kuris įtariamas susikrovęs turtus iš gausių kyšių, o dabar patogiai gyvena Floridoje.

Kai prieš šešerius metus Brazilijai buvo patikėta garbė surengti pasaulio čempionatą, R.Teixeira naiviai pažadėjo, kad tam reikalingi stadionai bus statomi iš privačių lėšų. Nuo tada visi jau suprato, kad ši našta kris ant mokesčių mokėtojų pečių. Birželį, Konfederacijų taurės čempionato metu, milijonai brazilų išėjo į gatves, protestuodami prieš valdžios išlaidumą. Dalis įniršio buvo nukreiptą į korupciją Brazilijos futbolo struktūrose ir milžiniškas išlaidas Pasaulio taurės stadionams.

Protestai Brazilijoje
Protestai Brazilijoje

Jauniems išsilavinusiems piliečiams Brazilijos futbolas simbolizuoja bendrą šalies padėtį – „Corinthians“ gynėjas P.André įsitikinęs, kad protestų bus ir čempionato metu. Jo negąsdina, kad masiniai protestai gali nustelbti pačią sporto šventę. Priešingai, sako jis, „protestai svarbesni už Pasaulio taurę“.

Prie „Bom Senso FC“ jau prisijungė per tūkstantį profesionalių žaidėjų. Vienas iš organizacijos tikslų – reformuoti jaunų talentų ugdymo sistemą. Tokie klubai kaip „São Cristóvão“ yra Brazilijos futbolo gyvybės šaltinis, nes jie treniruoja jaunimą, kuris ateityje žais „Série A“ klubuose ir nacionalinėje rinktinėje. Tačiau klubai negauna beveik nė cento iš televizijos bei reklamos pajamų, kurias susirenka futbolo konfederacija.

P.André negąsdina, kad masiniai protestai gali nustelbti pačią sporto šventę. Priešingai, sako jis, „protestai svarbesni už Pasaulio taurę“.

Garbingo klubo atgaivinimas

„São Cristóvão“ stadione veikia muziejus, kur apdulkėję trofėjai ir pageltusios nuotraukos primena didingą komandos praeitį. Kai kuriose nuotraukose matyti stadionas, kurio tribūnos užpildytos gerbėjų. Šiandien „Arena Figueira de Melo“ vykstantys mačai retai sutraukia daugiau nei šimtą žiūrovų.

Kad šiek tiek užsidirbtų, klubas savo aikšteles nuomoja piknikams ir sambos festivaliams. Netrukus „São Cristóvão“ su savo jaunaisiais talentais išvyks į savotišką reklaminį turą. Futbolininkai jį vadina „Sudie Brazilijai“ turu, kurio metu futbolininkai turi galimybę pademonstruoti savo sugebėjimus parodomųjų rungtynių metu. Kasmet į jas atvykstantys aukštesniųjų lygų klubų atstovai ir ryšių Europoje turintys agentai vietoje pasiūlo kontraktus geriausiems žaidėjams.

Šiemet Rodrigo Sant'Anna nedalyvaus ture. „São Cristóvão“ generalinis vadybininkas Carlosas Alberto Ferreira jam pažadėjo kontraktą su fiksuotu atlyginimu. R.Sant'Anna nežino, iš kur klubas ketina gauti pinigų, kad jam sumokėtų.

Galbūt padės planuojama reklaminė kampanija. Klubas nori savo stadioną pervadinti Ronaldo arena. Žinoma, ceremonijoje turės dalyvauti ir pats futbolo dievaitis, mano R.Sant'Anna. Jo pasirodymas neabejotinai į stadioną vėl sutrauks didžiules minias. Šiaip ar taip, sako generalinis vadybininkas C.A.Ferreira, Ronaldo „vis dar mums šį tą skolingas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius