-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimojo UEFA prezidento laukia sunkus uždavinys – išlaikyti Europos futbolą vienoje šeimoje

Jau trečiadienį Atėnuose bus renkamas naujasis UEFA prezidentas. Naujasis organizacijos vedlys bus slovėnas arba olandas, o jo laukia labai sunkus uždavinys – išlaikyti Europos futbolo šeimą nesusiskaldžiusią.
Aleksandras Ceferinas ir Michaelis van Praagas
Aleksandras Ceferinas ir Michaelis van Praagas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Slovėnas Aleksandras Ceferinas arba olandas Michaelas van Praagas negaus normalios UEFA prezidento kadencijos. Naujasis prezidentas užims nušalintojo Michelio Platini vietą – pareigas eis tik iki 2019-ųjų. Tada oficialiai baigiasi dabartinė M.Platini kadencija.

UEFA prezidento neturi jau nuo gegužės mėnesio, kai M.Platini galutinai pasitraukė, tad didieji Europos klubai jau pasinaudojo susidariusiu valdymo vakuumu, rašo „Reuters“.

Ispanijos, Anglijos, Vokietijos ir Italijos lygos jau išsiderėjo daugiau vietų UEFA Čempionų lygoje. Žinoma, jiems skirtos vietos mažesniųjų šalių ir klubų sąskaita.

Naujojo UEFA prezidento laukia labai sunkus uždavinys – kovoti su didžiųjų ir mažųjų klubų atskirtimi ir išlaikyti Europos futbolo šeimą vienybėje. Būtina išsaugoti sportinį principą.

Abu kandidatai jau sukritikavo didžiųjų lygų pergalę prieš UEFA. Vis dėlto pastaraisiais metais vis garsiau ir drąsiau kalbama apie būsimąją Superlygą, kurioje varžytųsi tik didžiausi Europos, o galbūt ir pasaulio klubai.

UEFA turi užtikrinti normalų balansą tarp sportinių ir komercinių principų. Kitu atveju futbolas pavirs į uždarą sistemą.

Sportinio principo puoselėtojai baiminasi uždaros amerikietiškojo modelio sistemos, kai į lygą klubai būtų priimami ir negalėtų iš jos iškristi. Tuo tarpu mažesniųjų šalių klubai neturėtų šansų ten patekti.

„UEFA turi užtikrinti normalų balansą tarp sportinių ir komercinių principų. Kitu atveju futbolas pavirs į uždarą sistemą. UEFA turi rūpintis visu žaidimu, o ne tik kelių didžiųjų klubų gerove“, – teigė Škotijos futbolo lygos CEO Neilas Doncasteris.

Nepaisant UEFA įvestos finansinio garbingo žaidimo sistemos (Financial Fair Play), pastaruoju metu atskirtis tarp didžiųjų klubų ir likusiųjų tik auga. Šia vasarą „Manchester United“ išleido daugiau pinigų vienintelio Paulio Pogba pirkimui (virš 100 mln. eurų) nei visi 18-a Portugalijos klubų kartu sudėjus.

Tiek A.Ceferinas, tiek M.van Praagas žino, ką reiškia ši atskirtis.

Slovėnija UEFA Čempionų lygoje klubą turėjo tik du kartus nuo 1992 metų – abukart tai buvo „Maribor“.

„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba
„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba

M.van Praagas anksčiau buvo Amsterdamo „Ajax“ klubo vadovas. Anksčiau Europoje itin galingu buvęs „Ajax“ jau seniai negali varžytis su futbolo galiūnas – Nyderlandų lyga tiesiog per maža.

Tokie klubai kaip „Ajax“ ar Lisabonos „Benfica“ yra tapę tiesiog didžiųjų komandų maitintojais.

Taigi naujojo UEFA prezidento laukia labai sunkus darbas. Galbūt Superlyga skamba nuostabiai, jeigu kas savaitę galėtume matyti „Barcelona“ ir „Chelsea“ bei „Manchester United“ ir „Real“ tarpusavio susitikimus. Vis dėlto ilguoju periodu tai neišeitų į naudą niekam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius