-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusių žalgiriečių nuomonė: „Sūduva“ titulą laimėjo, kol „Žalgiris“ klaidžiojo rūke

Marijampolės „Sūduvos“ antrą iš eilės titulą A lygoje lėmė nuoseklus darbas, o antroje vietoje likęs Vilniaus „Žalgiris“ per daug taškų prarado sezono pradžioje, – pabrėžė buvę žalgiriečiai Arminas Narbekovas ir Kęstutis Latoža.
Marijampolės „Sūduva“ - Klaipėdos „Atlantas“
Marijampolės „Sūduva“ švenčia / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Žalgiris“ pats įsipjovė koją

„Sūduva“ išmintingiau sudėliojo jėgas ilgoje distancijoje, trečiadienį antrą kartą per klubo istoriją užsitikrinusi A lygos čempionų titulą ir teisę kitą sezoną žaisti Čempionų lygos atrankos varžybose.

Po pergalės 6:0 prieš Klaipėdos „Atlantą“ sūduviai tapo nebepavejami „Žalgiriui“, kuris karaliavo šalies futbolo stadionuose 2013-2016 metais, bet pralaimėjo „Sūduvai“ taškų lenktynes antrą sezoną iš eilės.

Paskutinis, 33-ias A lygos sezono turas ir intrigą praradusi „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ kaktomuša sekmadienį Marijampolėje bus tik dėl garbės. Per 32 mačus „Sūduva“ surinko 77 taškus, „Žalgiris“ – 72 – vilniečiai suklupo gaudynėse sezono finiše.

„Vilniaus „Žalgiris“ pats stipriai įsipjovė koją, kai nuo pradžių paleido „Sūduvą“ į priekį, – pabrėžė buvęs „Žalgirio“ futbolininkas ir treneris A.Narbekovas. – Kai treniruojant Valdui Urbonui pavyko prisiartinti, o „Sūduva“ sužaidė lygiosiomis su „Kauno Žalgiriu“, buvo atgijusi intriga, bet vilniečiai patys nesugebėjo pabaigti darbų, kai praėjusį savaitgalį neįveikė nukraujavusio „Atlanto“ klubo.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ftubolo rungtynės tarp „Žalgirio“ ir „Atlanto“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ftubolo rungtynės tarp „Žalgirio“ ir „Atlanto“

Ir kitas „Žalgirio“ buvęs futbolininkas bei treneris K.Latoža įsitikinęs, kad lemiamu veiksniu buvo sezono pradžia, kai su treneriu Aurelijumi Skarbaliumi žalgiriečiai birželį aštuoniais taškais atsiliko nuo „Sūduvos“.

„Per daug prarasta sezono pradžioje, – sakė K.Latoža, buvęs „Žalgirio“ žaidėjas, sužaidęs per 500 rungtynių ir pelnęs pusšimtį įvarčių. – Nesakau, kad tai – A.Skarbaliaus kaltė. Galbūt tiesiog naujam treneriui buvo sunkiau, nes komanda buvo pasikeitusi, naujokų buvo daug, užtruko, kol jis pažino žaidėjus. Jų privalumai ir trūkumai išaiškėjo vėliau. O tuo metu buvo ilgai važiuota rūke.

K.Latoža: „Aš iki šiol galvoju, kad „Žalgiris“ galėjo aplenkti, kad tiesioginėse dvikovose turėjo psichologinį pranašumą“.

Su nauju treneriu atrodė, kad „Žalgiris“ perima iniciatyvą, jis nugalėjo taurės varžybose.

Galbūt nuovargis, gal kitos priežastys neleido pabaigti pergalingai sezono. Įsibėgėjęs traukinys sustojo rudenį.

Nors žiūrint į dabartines sudėtis, komandos buvo panašaus pajėgumo. Lėmė detalės. Aš iki šiol galvoju, kad „Žalgiris“ galėjo aplenkti, kad tiesioginėse dvikovose turėjo psichologinį pranašumą.”

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Ne visada laimi pinigai

Skirtingai nei 2017 metų sezoną, kai „Žalgiris“ dominavo didžiąją čempionato dalį, bet buvo aplenktas „Sūduvos“ finiše, šįsyk Marijampolės klubas diktavo ritmą A lygoje.

Iš Kazachstano kilęs Vladimiras Čeburinas suvaldė komandą ir tada, kai traumos praretino gretas – pirmenybes anksčiau baigė Ovidijus Verbickas, Semiras Kerla, Allesane'as N'Dyaie, Migretas Topčagičius.

„Sūduva“ neturėjo tokio ryškaus atakų lyderio, kaip 23 įvarčius įmušęs „Žalgirio“ puolėjas iš Rumunijos Liviu Antalis, bet po 8-10 įvarčių „Sūduvai“ pelnė keturi žaidėjai: Gersonas Acevedo (10), O.Verbickas (9), Sandro Gotalas (8) ir Rigino Cicilia (8).

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Marijampolės „Sūduva“ - Klaipėdos „Atlantas“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Marijampolės „Sūduva“ - Klaipėdos „Atlantas“

„Suburtas geras kolektyvas. Visi žino, ką daryti. Treneris įskiepijo savitą stabilų žaidimą, – „Sūduvą“ gyrė A.Narbekovas. – Be to, norint laimėti čempionatą, labai svarbu maksimaliai rinkti taškus iš prastesnių komandų. O tada kautis su tiesioginiais konkurentais.“

„Sūduva“ valdė ir mažesnį biudžetą (1,2 mln. eurų) nei „Žalgiris“ (2,2 mln.).

„Biudžetai ne visada laimi, „Leicester City“ tai yra įrodęs, – 2016 metų Anglijos čempionus prisiminė K.Latoža. – Svarbiau žmogiškosios savybės, charakteris. Galbūt ir keitimai, ilgesnis žaidėjų suolas buvo „Sūduvos“ pranašumas.“

Kas labiau pasikeis per žiemą?

Jei kuri nors A lygos komanda nelaimės Aukso puodo, veikiausiai ir kitą sezoną „Sūduva“ lenktyniaus su „Žalgiriu“.

UEFA varžybose uždirbti pinigai ir bilietas į Čempionų lygos atranką turėtų leisti Marijampolės klubui dar padidinti biudžetą.

Bet veikiausiai Vidmanto Murausko valdoma „Sūduva“ per žiemą atliks mažiau ėjimų futbolo rinkoje nei sostinės komandos vadovė Vilma Venslovaitienė.

„Jei tampi čempionu, vadinasi, viską padarei teisingai. Rezultatas kalba už save. Dvejus metus iš eilės laimėti – geras rodiklis, klubui reikėtų tęsti ta pačia kryptimi“, – „Sūduvai“ linkėjo A.Narbekovas.

K.Latoža mano, kad jėgų santykis turėtų likti panašus, tik šįsyk „Žalgiris“ galbūt mažiau blaškysis, nes, jo nuomone, V.Urbonas turėtų likti prie komandos vairo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

„Jei kartais pasitaikančių metamorfozių su biudžetais nebus, kitą sezoną vėl kovos šie klubai. Tai – apylygės komandos, – dėstė K.Latoža, dirbantis Vilniaus futbolo mokyklos vaikų treneriu. – V.Urbonas jau geriau žinos, labiau matys, kokias pozicijas sustiprinti.

„Sūduva“ spręs savo problemas dėl traumuotų žaidėjų ir kai kurių jų laisvalaikio praleidimo būdų.

Manau, kad pirmo ryškumo žvaigždžių į A lygą nenusileis. Gal sulauksime naujų žaidėjų, bet kardinaliai lygis nepasikeis.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Marijampolės „Sūduva“ - Klaipėdos „Atlantas“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Marijampolės „Sūduva“ - Klaipėdos „Atlantas“
VIDEO: Marijampolės „Sūduva“ švenčia čempionų titulą
VIDEO: Marijampolės „Sūduvai“ įteikta Lietuvos čempionų taurė
VIDEO: Į orą skraidinamas Vladimiras Čeburinas
VIDEO: A lyga. 32 turas: „Sūduva“ – „Atlantas“ (santrauka)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius