Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Čempionų lygos svajonę išpildęs G.Mažeika į euforiją nepuola: „Dar tik pravėrėme šias duris“

Trečiadienio vakaras įėjo į Lietuvos futbolo istoriją. Leverkuzeno „BayArena“ stadione mūsų šalies futbolo arbitrų brigada pirmą kartą vadovavo prestižiškiausio žemyno klubinių komandų turnyro Čempionų lygos rungtynėms. Kaunietis Gediminas Mažeika egzaminą išlaikė – vietos „Bayer“ ir „Monaco“ futbolininkai klusniai vykdė lietuvio nurodymus ir be didelių pretenzijų reagavo į kiekvieną mūsiškio švilpuką.
Gediminas Mažeika
Gediminas Mažeika / „Scanpix“ nuotr.

F grupės lyderių dvikova baigėsi triuškinančia vokiečių pergale 3:0, o G.Mažeika išdalijo keturias geltonas kortelės bei iš viso užfiksavo 29 pražangas.

Taip pat buvo užfiksuotos penkios nuošalės, o 81 minutę mūsų teisėjai nusprendė paskirti vienuolikos metrų baudinį į „Monaco“ vartus po to, kai Prancūzijos komandos narys Abdou Diallo prasižengė prieš oponentą baudos aikštelėje. Lietuvių sprendimai buvo tvarkingi, kontraversiškų epizodų buvo išvengta.

38 metų Lietuvos teisėjui talkino šoniniai arbitrai Vytautas Šimkus ir Vytenis Kazlauskas bei papildomi padėjėjai Sergejus Slyva ir Donatas Rumšas. Rezerviniu teisėju dirbo Dovydas Sužiedėlis.

Mūsų teisėjus vertino buvęs garsus Ispanijos arbitras Manuelis Mejuto Gonzalezas.

G.Mažeikos brigados pasirodymas ryškiausioje Europos futbolo scenoje – istorinis, tačiau didelės nuostabos nesukėlęs reiškinys.

Ši teisėjų brigada vardą užsitarnavo geru darbu ir šį sezoną jau buvo du kartus kviečiama į Europos lygos rungtynes – rugsėjį G.Mažeikos vedami lietuviai teisėjavo „Qabala“ ir „Mainz“ dvikovai, o spalį „San Siro“ stadione vadovavo Milano „Inter“ ir „Southampton“ klubų akistatai.

„Scanpix“ nuotr./Gediminas Mažeika
„Scanpix“ nuotr./Gediminas Mažeika ir jo asistentai

FIFA teisėjo kategoriją nuo 2008 metų turintis G.Mažeika savo CV turi jau daugiau nei 50 rungtynių stažą UEFA turnyruose. Kaunietis anksčiau taip pat teisėjavo Europos U-19 čempionatuose (2010, 2013 metais), 2008 metų Europos U-17 turnyre bei 2009 metų UEFA Regionų taurėje.

Europos FIFA Elito teisėjai
Martinas Atkinsonas (Anglija), Denizas Aytekinas (Vokietija), Ivanas Bebekas (Kroatija), Felixas Brychas (Vokietija), Cüneytas Cakiras (Turkija), Markas Clattenburgas (Anglija), Williamas Collumas (Škotija), Jonas Erikssonas (Švedija), Davidas Fernandezas Borbalanas (Ispanija), Ovidiu Hateganas (Rumunija), Sergejus Karasiovas (Rusija), Viktoras Kassai (Vengrija), Pavelas Kralovecas (Čekija), Björnas Kuipersas (Nyderlandai), Szymonas Marciniakas (Lenkija), Antonio Mateu Lahozas (Ispanija), Miloradas Mažičius (Serbija), Sveinas Oddvaras Moenas (Norvegija), Basas Nijhuisas (Nyderlandai), Daniele Orsato (Italija), Nicola Rizzoli (Italija), Gianluca Rocchi (Italija), Anastasis Sidiropoulas (Graikija), Damiras Skomina (Slovėnija), Paolo Tagliavento (Italija), Craigas Thomsonas (Škotija), Clementas Turpinas (Prancūzija), Alberto Undiano Mallenco (Ispanija), Carlosas Velasco Carballo (Ispanija).

UEFA Čempionų lygos varžybose teisėjauja FIFA Elito grupės arbitrai. Šiuo metu elitinėje draugijoje yra 29 arbitrai iš 19 šalių. Daugiausia savo atstovų – po keturis – turi Italija ir Ispanija, po du – Anglija, Nyderlandai, Škotija ir Vokietija. Savo atstovus taip pat turi Kroatija, Turkija, Švedija, Rumunija, Rusija, Vengrija, Čekija, Lenkija, Serbija, Norvegija, Graikija, Slovėnija ir Prancūzija. G.Mažeika priklauso FIFA I kategorijos arbitrų gvardijai. Šioje grupėje yra 55 arbitrai iš įvairių Europos šalių, tačiau Baltijos valstybėms atstovauja tik lietuvis.

Paulius Malžinskas su teisėjais prieš Europos lygos rungtynes tarp Alkmaro AZ ir Tel Avivo „Maccabi“
Paulius Malžinskas su teisėjais prieš Europos lygos rungtynes tarp Alkmaro AZ ir Tel Avivo „Maccabi“

Šis ruduo Lietuvos futbolo arbitrams – išskirtinis. Lapkričio pabaigoje pirmą kartą mūsų šalies istorijoje UEFA Čempionų lygos inspektoriumi dirbo lietuvis. Paulius Malžinskas sulaukė kvietimo dirbti per Čempionų lygos turnyro grupių etapo rungtynes tarp Razgrado „Ludagorec“ ir „Basel“ komandų.

„Didelio jaudulio prieš rungtynes Leverkuzene nebuvo. Daugiausia nerimo jautėme dėl to, kad šis sezonas buvo tikrai neprastas ir visos rungtynės pasisekė neblogai, tad nesinorėjo to susigadinti paskutiniame mače", - po istorinio debiuto 15min prisipažino G.Mažeika.

– Maždaug prieš metus esate prasitaręs, kad vadovauti Čempionų lygos rungtynėms yra jūsų karjeros svajonė. Kaip jaučiatės šią svajonę pagaliau įgyvendinęs? – paklausėme geriausio šalies arbitro.

– Įspūdžiai tikrai yra patys geriausi. Smagu, jog ši svajonė virto realybe. Jau vien tik tai, kad Lietuvos teisėjai vadovavo tokio lygio rungtynėse, yra nuostabu. Rungtynes galbūt ir nebuvo labai svarbios, bet visa ta aura, aplinka tikrai daro įspūdį. Po šio mačo aš sakau, kad svajonė galbūt dar ir neišsipildė, tačiau jau tikrai pradėjo pildytis (šypsosi). Visai savo komandai ir aplinkiniams sakau, kad mes dar tik pravėrėme Čempionų lygos duris. Jeigu jas sugebėsime atsidaryti, tai būtų tikrai nuostabu.

– Ar papildomą jauduliuką prieš dvikovą Leverkuzene jautėte?

– Turėjome labai patyrusį inspektorių – ispaną M.M.Gonzalezą, kuris 2005-aisiais vadovavo garsiajam Čempionų lygos finalui tarp „Liverpool“ ir „Milan“ ekipų.

Jis sugebėjo mane nuraminti ir prieš dvikovą man pasakė: „Sugebėkit pasimėgauti ta akimirka, nes jei jau atėjote čia, tai reiškia esate to verti ir tai yra viso sezono jūsų darbo įvertinimas.“

Su šiomis mintimis ėjome į aikštę ir didelio jaudulio tikrai nebuvo.

V. Knyzelio nuotr./Teisėjas Gediminas Mazeika
V. Knyzelio nuotr./Teisėjas Gediminas Mažeika

– Kaip M.M.Gonzalezas įvertino jūsų darbą po dvikovos?

– Dar tiksliai negaliu atsakyti, nes oficialaus vertinimo reiks palaukti iki kitos savaitės. Galiu pasakyti nuomones tik iš pokalbių. Atrodo, viskas buvo gerai.

– Atrodė, kad pačios rungtynės teisėjui nebuvo ypač sudėtingos...

– Buvo keli epizodai, kurių paprastas futbolo aistruolis galbūt ir neįžvelgia, tačiau kartu su savo komanda priėmėme teisingus sprendimus ir neblogai susitvarkėme.

– 11 metrų baudinį skyrėte pernelyg nedvejodamas.

– Man atrodo tame epizode nereikia net FIFA teisėjo ar eksperto. Tokį baudinį būtų paskyręs ir paprastas mėgėjas (šypsosi). Be to, UEFA aukščiausio rango rungtynėse dabar pagrindinis arbitras turi padėjėjus už galinės linijos. Tai taip pat labai palengvina darbą. Tas epizodas vyko toje pusėje, kurioje dirbo Donatas Rumšas. Tiek mano padėjėjas, tiek aš buvome vienodos nuomonės, kad 11 m baudinys tikrai turi būti skirtas.

– Kaip manote, galbūt nuo šiol Lietuvos brigadą ir dažniau matysime Čempionų lygos rungtynėse?

– Čia jau spręsti ne man. Mes padarėme savo darbą, tačiau labai svarbu, kaip mes būsime įvertinti. Ką mes galėjome, tą padarėme, dabar jau UEFA atstovai spręs.

Negaliu tikėtis, kad gausiu vadovauti kuriai nors Čempionų lygos atkrintamųjų varžybų dvikovai pavasarį, tačiau kitą rudenį žiūrėsime, kaip čia bus.

V. Knyzelio nuotr./Teisėjas Gediminas Mazeika
V. Knyzelio nuotr./Teisėjas Gediminas Mažeika

– Čempionų lygos dvikovoms paprastai vadovauja tik Elito grupės arbitrai. Kaip nutiko, kad ir pirmos grupės teisėjas gavo tokį įvertinimą?

– Turbūt kiekvienas supranta, kad šis mačas neturėjo didelės įtakos turnyrine prasme. Be to, tai paskutinis šeštasis turas. Jame buvo du teisėjų debiutai – mano ir antradienį „Manchester City“ – Glazgo „Celtic“ rungtynėse dirbusio slovėno Slavko Vinčičio. Šios abi rungtynės nieko nelėmė, tad UEFA suteikė šansą didžiausią pažangą padariusiems pirmos grupės arbitrams. Teisėjų komitetas norėjo pamatyti, ar sugebame vadovauti ne tik Europos lygos dvikovoms.

– Kaip jūs manote, ar gali tokia nedidelė valstybė kaip Lietuva turėti savo atstovą ir Elito arbitrų grupėje?

– Teoriškai įmanoma, o praktiškai – labai sudėtinga. Tačiau teisėjų pasaulyje vis dar yra aktuali patarlė, kad „Prastas tas kareivis, kuris nenori tapti generolu“. Bandysime. Viskas, ką aš galiu padaryti, tai išeiti į aikštę ir atidirbti savo darbą geriausiai, kaip tik moku. O visa kita priklauso ne nuo manęs. Tai tikrai yra sudėtinga, tačiau nėra neįmanoma.

„Scanpix“ nuotr./Gediminas Mažeika
„Scanpix“ nuotr./Gediminas Mažeika

– Ar Čempionų lygos arbitrai gauna kokius nors atminimo suvenyrus?

– Prieš kiekvienas rungtynes mes gauname būtent tai dvikovai skirtą atminimo monetą, kuria prieš pradedant mačą metamas burtas ir nustatoma, kuri komanda rinksis vartus. Taip pat gauname raštus, kuriuose yra pažymėta, jog tai yra Čempionų lygos dvikova.

– Žinau, jog kelionė iš Vokietijos vos netruko ilgiau, nei planuota. Gal galite papasakoti apie tai?

– Iš tiesų, vos suspėjome grįžti laiku. Mums iš Diuseldorfo reikėjo atkristi į Frankfurtą, bet skrydis dėl „Lufthansa“ darbuotojų streiko buvo atidėtas daugiau nei puse valandos. Vos spėjome į jungiamąjį skrydį. Frankfurto oro uoste net teko pabėgėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius