Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edgaras Jankauskas: „Portugalijoje Luko Spalvio lauks dešimtis kartų didesnis spaudimas“

Geriausias 2015 metų Lietuvos futbolininkas Lukas Spalvis greičiausiai apsivilks Portugalijos lygos lyderės Lisabonos „Sporting“ marškinėlius. Vis dar nėra aišku, tai įvyks jau sausį ar tik vasarą, tačiau antrasis variantas atrodo realesnis. Lietuvos rinktinės treneris Edgaras Jankauskas yra žaidęs trijose Portugalijos klubuose ir puikiai žino šios šalies futbolo kultūrą, apie kurią sutiko papasakoti 15min skaitytojams.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

E.Jankauskas yra žaidęs didžiausios „Sporting“ varžovės – Lisabonos „Benfica“ – gretose, vėliau tris metus atstovavo „Porto“.

2008 metais Lietuvos futbolo legenda penkis susitikimus žaidė ir „Belenenses“ komandoje, kuriai tada vadovavo dabartinis „Sporting“ treneris Jorge Jesusas.

Naujasis Lietuvos rinktinės treneris kalbėjo apie „Sporting“ trenerio J.Jesuso darbo metodus, futbolo vietą Portugalijos gyventojų širdyse, didžiulį spaudimą ir L.Spalvio galimybes „Sporting“ ekipoje.

– Ar tinka Lukas Spalvis Portugalijos lygai?

– Manau, kad geras žaidėjas tinka visoms lygoms. Aišku, kad „Sporting“ yra vedantis Portugalijos klubas, kurio tikslai visada yra patys aukščiausi. Be abejo, žiūrovų, spaudos ir televizijos dėmesys yra didelis.

Lyginant su Danijos čempionatu – turbūt dešimtimis kartų. Kova dėl titulo yra labai įtempta, dėmesys didelis, nes „Sporting“ jau ilgai nebuvo čempionai (nuo 2011-02 m. sezono)

Gretos Skaraitienės nuotr./Lukas Spalvis
Gretos Skaraitienės nuotr./Lukas Spalvis

Tai yra „Top“ klubas, papulti nėra paprasta ir jeigu tik galimybė yra, labai džiugu. Norėtųsi, kad viskas taip ir įvyktų. Lukui tai būtų didelis žingsnis į priekį.

– „Sporting“vadovauja jums pažįstamas treneris Jorge Jesusas – ką pasakytumėte apie jį?

– Kiekvienas treneris turi darbo metodiką, savaip supranta futbolą. Kas karjeroje yra matęs daugiau nei vieną ar du trenerius, gali palyginti. Man jo metodai buvo, švelniai sakant, sunkiai priimtini, kai žaidžiau „Belenenses“ ekipoje. Praėjo daug laiko, gal kas pasikeitė.

Būsi visur pastebimas, dėmesio centre. Reikia laiko su tuo susigyventi. Kai tau nesiseka ar būna prastesnės dienos, turi žinoti, kad tas dėmesys bus ne vien teigiamas.

Būsi visur pastebimas, dėmesio centre. Reikia laiko su tuo susigyventi. Kai tau nesiseka ar būna prastesnės dienos, turi žinoti, kad tas dėmesys bus ne vien teigiamas.

Jis yra didelis savo darbo fanatas, labai detaliai viską nori pateikti žaidėjams, kartais gal šiek tiek perlenkia. Atsimenu, kad dienotvarkė būdavo pas jį tokia, kad jokiam kitam gyvenimui nebelikdavo vietos.

Kas matė rungtynių metu, jis labai vadovaujantis, prie linijos būna labai aktyvus.

– Ką galėtumėte patarti L.Spalviui keliantis į Portugaliją? Kas ten yra svarbiausia?

– Visų pirma reikia nusiteikti, kad bus visiškai kito lygio dėmesys. Kai tu žaidi už vieną iš tų trijų klubų („Benfica“, „Sporting“ arba „Porto“ – aut. past.), tave žino visa šalis. Tai reiškia 10 milijonų žmonių.

Būsi visur pastebimas, dėmesio centre. Reikia laiko su tuo susigyventi. Pradžioje tai gal labai patinka, yra turbūt tokių, kuriems tai visada patinka. Aišku, tai yra gerai, bet kai tau nesiseka ar būna prastesnės dienos, turi žinoti, kad tas dėmesys bus ne vien teigiamas.

Tai yra „Top“ klubas, papulti nėra paprasta ir jeigu tik galimybė yra, labai džiugu. Norėtųsi, kad viskas taip ir įvyktų. Lukui tai būtų didelis žingsnis į priekį.

Juolab, kad tave pažins ne tik tavo, bet ir kitų komandų gerbėjai. Jie reaguos priešiškai. Ten nebuvęs negali suprasti, apie ką mes kalbame.

– Ar jums pačiam žaidžiant „Benfica“ ekipoje teko susidurti su dviejų Lisabonos klubų priešprieša?

– Būdavo visko... Jiems nieko nereiškia tave įžeisti restorane, parduotuvėje, ar net gatvėje. Juolab, kad dabar situacija ten labai aštrėja, nes „Sporting“ treneris perėjo iš „Benfica“ ekipos, pagal spaudą matau, kad klubų santykiai dabar labai blogi.

Ta šalis gyvena futbolu. Pilna spaudos, televizija rodo kelių valandų trukmės laidas. Išgirsti ten įvairių nuomonių, įvairių kalbų – ten visiškai kvėpuoji futbolu.

– L.Spalviui geriau būtų prie „Sporting“ prisijungti vasarą, kaip daar kalbama, ar jau sausį?

– Sunku pasakyti vienareikšmiškai. „Sporting“ turi 4 ar 5 puolėjus, tačiau vieną jų – Islamą Slimani – kiti klubai gali po sezono įsigyti už didelius pinigus. Gali būti, kad jis pats jau pasirengęs išeiti į aukštesnį lygį – kalbama apie Angliją ar Ispaniją. Be abejo, kad tokioje lygoje konkurencija bus nemaža.

Treneris yra didelis savo darbo fanatas. Atsimenu, kad dienotvarkė būdavo pas jį tokia, kad jokiam kitam gyvenimui nebelikdavo vietos.

Tokiuose klubuose visada būna daug pavardžių, bet vien patekimas tarp jų, net jeigu perėjimas ir neįvyks, jau parodo, kad Lukas padarė didelį žingsnį į priekį, jo talentas vertinamas.

– L.Spalvio agentas kalbėjo apie pasiūlymus iš Kinijos, Rusijos, Turkijos, buvo daug kalbų apie „Galatasaray“. Kaip vertinate Luko pasirinkimą?

– Tokiame amžiuje būtų anksti galvoti apie Kinijos ar kitų Rytų šalių pasiūlymus. Jei yra galimybė, reikia tęsti karjerą Portugalijoje ar kad ir „Galatasaray“ – tai klubas su taip pat labai garsiu vardu. Manau, kad likti Europoje ar bent jau Turkijoje, nenutolti toli, būtų geresnis sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius