Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 21 /21:53

Edvinas Eimontas pagaliau atvirai paaiškino pasitraukimo motyvus: „Tai buvo šantažas“

Iš Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento posto pasitraukęs Edvinas Eimontas ištesėjo savo pažadą ir po kelių dienų tylos paaiškino tokio savo sprendimo motyvus. 41-erių metų kėdainietis nustebino atvirumu ir prisipažino, kad patyrė spaudimą, o kitų Vykdomojo komiteto narių elgesį pavadino šantažu.
Edvinas Eimontas
Edvinas Eimontas

Penktadienį Vilniuje paskubomis sušauktame neeiliniame Vykdomojo komiteto posėdyje nuspręsta, kad naujojo organizacijos prezidento rinkimai vyks birželio 12-ąją dieną Kaune.

Posėdyje nedalyvavęs Vykdomojo komiteto narys Gediminas Daukšys per posėdžiui pirmininkaujantį LFF prezidentą, raštu nurodžiusį rengti šį posėdį, kreipėsi į narius pareikšdamas, kad posėdis buvo sušauktas nesilaikant LFF įstatuose nustatytos tvarkos (33 str. 3 dalies), todėl yra laikytinas neteisėtu.

Jame nedalyvavo ir Vilniaus regiono futbolo sąjungos prezidentas Gintautas Žemaitis, bet likę Vykdomojo komiteto nariai į jų nuomones neatsižvelgė ir priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą.

Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Vidmantas Butkevičius
Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Vidmantas Butkevičius

Po jo pirmasis LFF viceprezidentas Vidmantas Butkevičius išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog balandžio 10-ąją dieną įvyko LFF prezidento E.Eimonto susitikimas su LFF generaliniu direktoriumi ir trimis neįvardintais LFF Vykdomojo komiteto (VK) nariais.

„Susitikimo metu buvo pateikta informacija ir argumentai dėl su prezidento įgaliojimais bei etika nesuderinamos veiklos.

Balandžio 11 d. LFF prezidentas informavo, kad atsistatydina iš užimamų pareigų.

Balandžio 13 d. Marijampolėje vykusiame VK posėdyje LFF pirmajam viceprezidentui E.Eimontas įteikė oficialų, rašytinį pareiškimą apie atsistatydinimą ir darbo santykių su LFF nutraukimą“, – rašoma V.Butkevičiaus pasirašytame laiške.

Priminsime, kad tiek jo, tiek moterų futbolo asociacijos prezidento ir dar vieno Vykdomojo komiteto nario Artūro Krukio bendrovė mūsų šalyje atstovauja Danijos sportinės aprangos prekės ženklui „Hummel“, kuris jau ne vienerius metus rengia visas šalies futbolo rinktines.

E.Eimonto pareiškimas
E.Eimonto pareiškimas

Ginklus sudėjęs E.Eimontas penktadienį vykusį Vykdomojo komiteto posėdį pavadino farsu, o narių elgesį – akivaizdžiai prieštaraujantį teisės aktams.

– Penktadienį vykusiame neeiliniame LFF Vykdomajame posėdyje nuspręsta neeilinę konferenciją ir išankstinius prezidento rinkimus surengti birželio 12 dieną. Sprendimas priimtas paskubomis, nors kai kurie komiteto nariai iš anksto buvo pranešę, jog posėdyje dalyvauti negalės ir nesutinka su tokiu sprendimu. Ar įmanoma, kad teisininkams įsikišus ši data dar gali keistis?15min pradėjo pokalbį su posėdžiui pirmininkavusiu E.Eimontu.

Teisininko komentaras buvo, jog tai buvo visiškai negalimi dalykai, tačiau jie vis tiek tai darė. Buvo tiesiog pervažiuota buldozeriu, į nieką nekreipiant dėmesio.

– Visada sakiau, kad futbolas yra sportas, kuris gerbia savo labai senas taisykles. Visada sakiau, kad mes turime laikytis taisyklių, o jei to padaryti negalime, tuomet jas reikia keisti.

Jeigu Vykdomasis komitetas elgiasi prieš įstatus, kaip numatyta, tada jau nežinau. Aš tą jiems ir pasakiau, juk buvome gavę iš ne vieno komiteto nario informaciją, kad jis dalyvauti šiame posėdyje negalės ir nesutinka dėl tokio skuboto susirinkimo.

Tačiau Vykdomasis komitetas nusprendė tai ignoruoti. Jeigu tu nuo pat pradžių pradedi veikti nelegalioje zonoje arba pažeidinėti savo paties įstatus ir aiškinti, kad viskas bus sprendžiama teisinėmis priemonėmis ir rizikuojant, tai viskas atrodo labai keista.

Jau nekalbant apie kitus Vykdomojo komiteto sprendimus. Teisininko komentaras buvo, jog tai buvo visiškai negalimi dalykai, tačiau jie vis tiek tai darė. Buvo tiesiog pervažiuota buldozeriu, į nieką nekreipiant dėmesio.

Manau, kad gyvename demokratiškoje šalyje ir privalome gerbti visų Vykdomojo komiteto narių teises. Manau, jog tai buvo labai negeras pavyzdys. Manau, kad tokie dalykai nėra gerai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LFF prezidentas Edvinas Eimontas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LFF prezidentas Edvinas Eimontas

Nemėgstu žodžio šantažas, bet...

– Prieš keletą dienų paprašėte laiko, nes nenorėjote savo apsisprendimo vertinti paskubomis. Ar dabar jau galite pasakyti tikrąsias pasitraukimo priežastis?

– Susidėjo labai daug dalykų. Nemėgstu žodžio šantažas, bet... Buvo bandoma stabdyti reformas, reikalauta visus įgaliojimus perduoti generaliniam direktoriui.

– Reikėtų suprasti, kad spaudimas iš kitų Vykdomojo komiteto narių ir aplinkos buvo?

– Viceprezidentas Vidmantas Butkevičius išplatino žinią, kad trijų Vykdomojo komiteto narių susitikime su manimi buvo pateikta informacija ir argumentai dėl su prezidento įgaliojimais bei etika nesuderinamos veiklos. Man šie įrodymai yra tiesiog keisti, tai yra daugiau isterijos fonas, nei normali kalba.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LFF generalinis direktorius Nerijus Dunauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LFF generalinis direktorius Nerijus Dunauskas

Dėl to aš ir buvau išvykęs į UEFA. Gavau visokeriopą palaikymą tiek iš šios organizacijos, tiek iš FIFA.

Panašu, kad tie procesai, kurie pajudėjo, dabar specialiai yra vilkinami ir daromos specialios kliūtys. Net puse lūpų jau kalbama, kad gegužės 18-ąją numatyto įstatų pakeitimo taip pat gali nebūti ir šis procesas veikiausiai bus perkeltas vėlesniam laikui. Duok Dieve, kad taip neatsitiktų, tačiau iš nemažai dalykų matyti, kad taip gali nutikti.

– Kilo nemažai spekuliacijų, ar iš tiesų įteikėte atsistatydinimo pareiškimą, ar tik apie savo ketinimus informavote žodžiu? Kaip yra iš tikrųjų?

– Įteikiau pareiškimą, kuriame parašyta, kad einu pareigas iki kitos eilinės konferencijos, kuri numatyta gegužės 18-ąją dieną. Keturias savaites aš pilnai dar vykdysiu prezidento funkcijas, nors Vykdomasis komitetas dar bando jas kažkaip riboti, neturėdamas net menkiausių teisinių priemonių ar priežasčių. Tačiau čia yra jau kiti dalykai. Nesmagu, kad tokie dalykai vyksta, bet taip jau yra.

Prisipažinsiu, tai buvo tikrai sunkus momentas.

– Jums tai buvo spontaniškas sprendimas ar jis brendo jau keletą pastarųjų savaičių?

– Ne, jis tikrai nebrendo. Tiesiog pasakysiu paprastai. Kai tu pamatai, kad tie Vykdomojo komiteto nariai, kuriais tu pasitikėjai, tikėjai ir manei, jog tiki tomis naujomis kryptimis, kuriomis federacija ketina eiti į priekį, staiga pakeičia nuomonę ir tu pamatai, jog sėdi prie vieno stalo su žmonėmis, kurie tavęs nepalaiko... Prisipažinsiu, tai buvo tikrai sunkus momentas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edvinas Eimontas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edvinas Eimontas

– Kaip, galvojate, ši situacija dabar rutuliosis toliau?

– Aš esu už tai, kad federacija elgtųsi pagal savo taisykles. Kad ir kas nutiktų, noriu, kad futbolas laimėtų. Ne Edvinas Eimontas, ne kažkurie Vykdomojo komiteto nariai, bet Lietuvos futbolas.

Tačiau jei visa futbolo bendruomenė mane palaikys, aš galvosiu apie tai.

– Ar tai reiškia, jog įmanomas variantas, kad jūs dalyvausite birželio 12-ąją vyksiančiuose prezidento rinkimuose?

– Šioje vietoje reikėtų sakyti taip – čia ne žmonių ar asmenybių klausimas. Tai yra viso Lietuvos futbolo klausimas. Pasakysiu tik tiek, kad šios kėdės aš tikrai nesilaikau.

Mano toks žingsnis – tai galimybė pakeisti federaciją ir Lietuvos futbolą. Jeigu matysiu, kad yra galimybė tai padaryt, aš tą ir darysiu. Jei nematysiu palaikymo futbolo bendruomenėje, tuomet ir prasmės nebus kovoti. Tačiau jei visa futbolo bendruomenė mane palaikys, aš galvosiu apie tai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius