-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos U-21 čempionato finale teisėjavęs lietuvis nepasidavė ispanų gudrybėms

Futbolo arbitrui iš Lietuvos Vytautui Šimkui ilgam įsimins praėjusią savaitę finišavęs Europos jaunimo (U-21) čempionatas Danijoje.
V.Šimkus
V.Šimkus / lff.lt nuotr.
Temos: 2 UEFA Futbolas

Kaunietis  teisėjo asistentas sėkmingai dirbdamas nužengė iki finalo rungtynių. Kelią iki šios viršūnės lietuvis prasiskynė netgi nepabūgęs turnyro šeimininkų danų rūstybės ir teisingai neįskaitęs jiems įvarčio.

Neįskaitė šeimininkų komandos įvarčio

FIFA kategoriją turintis V.Šimkus U-21 čempionato finaliniame etape teisėjavo trijose grupių etapo rungtynėse, pusfinalyje tarp Baltarusijos ir Ispanijos ir finale. 

Grįžęs į Lietuvą po stipriausių Senojo žemyno jaunųjų futbolininkų kovų 36 metų V.Šimkus pripažino, kad varžybos atėmė daug jėgų, tačiau visa tai atpirko puikūs įspūdžiai.   „Šį čempionatą prisiminsiu tikrai ilgam. Didelį įspūdį  padarė varžybų organizacija, žaidimo lygis daugiatūkstantinės minios žiūrovų stadionuose ir visa ta didinga atmosfera finalo metu“, – pasakojo teisėjo asistentas.

Jis pripažino, kad sulaukti teigiamo įvertinimo padėjo ir likimas. Rungtynėse tarp šeimininkės Danijos ir Šveicarijos varžovams pastarajai komandai pirmaujant lietuvis nepasidavė žiūrovų spaudimui neįskaitė danų pelnyto įvarčio dėl nuošalės. Vaizdo pakartojimas parodė, kad V.Šimkus buvo teisus.

„Kaip man palinkėjo mano geras pažįstamas Saulius Dirda (aut. past. – kaunietis teisėjo asistentas, dirbęs Europos U-19 čempionato finale) svarbu, kad būtų rungtynėse sprendžiamų epizodų. Jei tokių yra, teisėjai gali parodyti savo sugebėjimusi ir išsiskirti iš kitų. Dėkoju likimui, jog pirmose rungtynėse  tarp Danijos ir Šveicarijos man pasitaikė minėtas epizodas. Kitą dieną per aptarimą  inspektorius rodė šią situaciją ir jos priimtą sprendimą vertino kaip pavyzdinį“, – pasakojo arbitras.

Lietuvis pridūrė, jog spaudimas iš šeimininkų komandos jautėsi, nes Danija daug tikėjosi iš šio čempionato, tačiau šiai komandai pritrūko sėkmės.

Įtemptas pusfinalis pavyko sklandžiai

Pusfinalyje V.Šimkui teko nelengva užduotis – pirmą kartą teisėjauti būsimai čempionei Ispanijos rinktinei. Šios šalies ekipos pasižymi ne tik demonstruojamu įspūdingu žaidimu, tačiau neretai ir gudrybėmis siekiant suklaidinti arbitrus.

„Psichologiškai tai nebuvo lengva, tačiau prieš rungtynes su inspektoriais išanalizavome jų žaidimą. Pastebėjome, kad pirmajame mače jie pelnė įvartį su ranka, o antrose rungtynėse pasimuliuodavo. Galvojome, jog ir šį kartą jie stengsis paveikti teisėjus. Tačiau pusfinalio rungtynėse viskas praėjo sklandžiai, savo darbą atlikome sėkmingai“, – sakė teisėjas.

Jo nuomone, šiose rungtynėse, kuriose po įtemptos kovos ir pratęsimo laimėjo ispanai, teisėjauti pavyko geriausiai. Tiesa, ne viskas buvo rožėmis klota – vienoje dvikovoje lietuviui teko atsakyti už kolegą.

„Šiek tiek prasčiau sekėsi trečiosios grupės rungtynės tarp Šveicarijos ir Baltarusijos. Nors asmeniškai didelių klaidų nepadariau, inspektorius turėjo keletą pastabų aikštės teisėjui. Taip jau yra, kad už klaidas atsako visa brigada“, – teisėjų darbo subtilybes atskleidė V.Šimkus.

Sėkmingas finalas – tramplinas į elitą?

Geras darbas čempionato metu neliko neįvertintas – lietuvis buvo paskirtas kartu su airiu Damienu MacGraithu finalo rungtynėse tarp Šveicarijos ir Ispanijos asistuoti aikštės teisėjui italui Paolo Tagliavento. Tai aukščiausias Lietuvos futbolo teisėjų pasiekimas tarptautinėje arenoje. Šansą lietuviui ir kolegoms pavyko išnaudoti puikiai.

„Finale teisėjavome be klaidų ir rungtynių inspektoriui net nereikėjo daryti aptarimo po finalinio susitikimo. Jis sakė, jog neturime apie ką kalbėti, viskas puiku. Abi komandos padėkojo, už darbą mums tradiciškai įteikė po atminimo prizą“, – pasakojo lietuvis.

Teisėjauti tokio rango rungtynėse pavyksta retam. Tačiau  ar gali būti, jog finalo rungtynės teisėjui iš Lietuvos bus laiptelis į dar aukštesnio lygio varžybas? „Tai įmanoma, nes šį jaunimo čempionatą stebėjo daug patyrusių inspektorių, stebėti finalines rungtynes suvažiavo daug Europos futbolo elito. Manau, jog parodžiau ką sugebu“, -svarstė kaunietis.

Liepos 12 dieną V.Šimkaus ir jo kolegų Gedimino Mažeikos bei S.Dirdos laukia dar vienas iššūkis. Lietuvos teisėjų brigada vadovaus UEFA Čempionų lygos antrojo atrankos etapo rungtynėms tarp Juodkalnijos ir Bulgarijos čempionų „Mogren“ ir „Litex“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius