Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolas nėra tik federacijos, futbolas yra visų

Lietuvos futbolas nėra geriausioje situacijoje. Gerai žinoma daug faktų: trūksta sporto bazių, trenerių, o kartais ir pačių žaidėjų noro. Jaunieji futbolininkai turi būti ugdomi tik profesionalių trenerių, tačiau ar taip yra Lietuvoje? Tą buvo bandoma išsiaiškinti „Pasaulio Lietuvių jaunimo susitikimo“ metu.
Šeštadienis Prienuose
Šeštadienis Prienuose / Mariaus Vizbaro nuotr.
Temos: 1 Futbolas

Pasaulio Lietuvių jaunimo susitikimo metu vyko diskusija: „Futbolas Lietuvoje. Ką spardome šiandien?“. Diskusijoje, kurią moderavo Nerijus Kesminas, dalyvavo Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Edvinas Eimontas, „Trakų“ komandos treneris Valdas Urbonas,Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Edis Urbanavičius bei futbolo entuziastas Aidas Puklevičius.

Pranešimo dalyviai papasakojo apie Lietuvoje esamas sporto problemas futbolo srityje. Kokie darbai yra daromi, bei su kokiomis problemomis susiduriama norint pagerinti esamą padėtį Lietuvoje.

Kaip teigia Edvinas Eimontas: „Mes negalime egzistuoti vakuume kaip federacija. Ir negalime tik patys stengtis rūpintis futbolu, bet ir turime padėti įtraukti visus, kuriems futbolas nėra tik žodis“.

Mėgstamas jo posakis yra: „Futbolas nėra tik federacijos, futbolas yra visų“.

Edvinas Eimontas sako, kad Lietuvos klubinė sistema nėra pačios geriausios būklės. Ji nėra tokio išsivystymo lygio, kokio norėtųsi, kad būtų. Be savivaldybių, regioninės iniciatyvos, ir kartu užmegztų santykių ir savivaldos atėjimo į klubą, tai padaryti yra be proto sunku ir vien rėmėjų pinigų čia neužtenka.

Iki šiol nėra bendro požiūrio, kaip jaunas žaidėjas turėtų būti ugdomas. Būtent dėl šios priežasties šių metų pradžioje buvo inicijuotas pirmasis susitikimas su futbolo bendruomene. Šiame susitikime dalyvavo asmenys, kurie yra atsakingi už jauno futbolo vystymą. Buvo ieškota kelių kaip reiktų ugdyti jaunuolius ir ko iš jų galima tikėtis.

Kaip dar vienas svarbus dalykas buvo įvardinti treneriai. Būtent jie dirba su vaikais. Pripažinta, kad treneriai turi būti atviri naujovėms bei nebijoti eksperimentuoti. Reikia įžvelgti kiekviename žaidėjuje norą ir užsidegimą nuo pat jo treniruočių pradžios iki tada, kai jis bus suaugęs žaidėjas. Ir tai tikrai nėra lengva. Ypač, kai Lietuvoje nedaug trenerių traktuoja savo darbą kaip pagrindinį.

Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Edis Urbanavičius taip pat įvardijo problemas su kuriomis susiduriama, ir kurios egzistuoja šioje nišoje. Vien šiuo metu Lietuvoje yra statoma 40 objektų sportui, tačiau kiek iš jų yra pritaikytos futbolui – neaišku.

Poreikis sportuoti formuojasi per įvairiausių sporto šakų išmėginimą. Poreikis sportuoti turi būti skatinamas ne tik bendro lavinimo įstaigose, bet ir šeimoje.

„Atsirado poreikis judėti ir situacija keičiasi į gerąją pusę, nors vien švietimo sistemoje yra didelių problemų, nes kūno kultūra yra tiesiog iškritusi iš sistemos. Pradėję domėtis, pamatėme, kad nėra atsakingų asmenų už kūno kultūrą, su kuriais reiktų bendrauti“, - pridūrė Edis Urbanavičius.

Klausimų metu žiūrovas Tomas pareiškė, kad neišgirdo informacijos apie futbolo tendencijas, o vyravo tik pasiteisinimai. Po šių žodžių žiūrovas atsistojo ir išėjo. Jo poelgį publika pasitiko plojimais, tačiau žmonių salėje vis dar liko.

Aidas Puklevičius diskutavo apie kelis dalykus. Pirmas dalykas dėl principo, kad iki 12 metų nereikia net rezultatų: „Manau, kad yra „super mamų“, kurios teigia, kad to negalima to ar ano. Kitas kraštutinumas - tai, jog vaikai nusižudo nuo persimokymo stodami į Pietų Korėjos mokyklas. Tai yra du kraštutinumai: viename “super mamos”, o kitame “rezultato suabsoliutinimas”. Tačiau tiesa yra kažkur per vidurį. Rezultatas reikalingas tam, kad būtų aišku, kur tu esi. Ne tam, kad tave kažkas daužytų ir smukdytų ar graudintų, bet tam, kad tu žinotum, kur tu esi ir kur tau reikia pasitempti bei į kurią pusę eiti“.

Antras dalykas kaip išsirinkti vaikui trenerį. Jo supratimu turėtų būti tokia pati programėlė kaip „Uber“. Atsidarei, pamatei, kurioje vietoje yra treneris, kiek įvertintas kitų tėvų ar vartotojų ir kiek jis turi laisvų vietų savo grupėje.

Futbolo realybė Lietuvoje nėra džiuginanti, tačiau reikia kiekvieno pagalbos, kad ji gėrėtų. Pasaulio Lietuvių jaunimo susitikimo metu įvykusi diskusija ir pasipiktinę žiūrovai įrodo, kad futbolas yra reikalingas ir nėra pamirštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius