Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo karas Albanijoje – tūkstančiai pareigūnų rengiasi Serbijos ir Albanijos rungtynėms

Europos futbolo čempionato atrankos varžybų E grupėje Albanijoje ketvirtadienį laukia tikras karas. Čia antrą kartą žais šeimininkų Albanijos ir Serbijos rinktinės, kurių pirmasis mačas Belgrade buvo nutrauktas. Serbų ir albanų rungtynės prasidės 21:45 val. Lietuvos laiku. Joms teisėjaus pasaulio čempionato finale švilpęs Nicola Rizzoli. Albanijos policija ėmėsi Europoje dar nematytų saugumo priemonių.
Serbijos futbolininkus Tiranoje saugo gausios policijos pajėgos
Serbijos futbolininkus Tiranoje saugo gausios policijos pajėgos / „Scanpix“/AP nuotr.

Aplink Tiraną – karo zona

Nedideliame Albanijos kalnų miestelyje Elbasanyje ketvirtadienį koncentruojasi kone 2000 policijos pareigūnų ir dar 500 specialiosios paskirties pareigūnų. 15 tūkst. vietų miestelio stadione vyks turbūt didžiausias Europos futbolo karas – Serbijos ir Albanijos mačas.

Likus dviems valandoms iki rungtynių visi keliai iš maždaug už 50 km esančios Tiranos jau bus uždaryti, policija tikrins kiekvieną automobilį. 

Serbų stadione negali būti – išimtis padaryta tik 70-ies serbų studentų grupei. Visi jie studijuoja Tiranoje pagal mainų programą.

Kelios valandos prieš rungtynes policijos pareigūnai šukuos stadioną ir ieškos jame sprogmenų, visą laiką ore budės keli sraigtasparniai. Ant visų už stadioną aukštesnių pastatų stogų budės trijų vyrų grupės – stebėtojai ir snaiperis.

Ketvirtadienį Serbijos futbolo rinktinės autobusą Tiranoje pasitikę įtūžę albanai apmėtė didžiausius priešus akmenimis. Buvo išdaužtas vienas autobuso langas, tačiau niekas nenukentėjo.

VIDEO: Serbijos futbolo rinktinės autobuso apsauga Tiranoje

Anot Serbijos spaudos pranešimų, albanai atsisakė priimti serbų rinktinės protestą dėl incidento. Serbijos futbolo delegacija bijo, kad saugumas Tiranoje nebus tinkamai užtikrintas.

Albanas Ismailas Morinajus, anksčiau prisipažinęs, kad jis Belgrade į orą pakėlė nepilotuojamą skraidyklę, ant kurios buvo pakabinta serbus įžeidžianti vėliava, iš anksto sulaikytas. BBC praneša, kad pas jį rastas savigynai išduotas ginklas ir 36 bilietai į ketvirtadienio rungtynes.

Aukso vertės rungtynės

Albanijos futbolo rinktinė atrankos varžybų E grupėje yra trečioje vietoje su 11 taškų, vos vienu tašku atsilieka nuo rungtynėmis daugiau sužaidusios Danijos rinktinės.

Bilietų kaina Tiranoje jau siekia 500 eurų

Albanams liko mačas su Serbija ir dvikova su Armėnija sekmadienį. Jiems pakaktų su serbais ketvirtadienį sužaisti geriau, nei danai sužais su Portugalija.

Kitaip tariant, jei Portugalija įveiks Daniją, Albanijos rinktinei pakaktų iškovoti du taškus per dvejas rungtynes ir ji pasiektų didžiausią laimėjimą šalies futbolo istorijoje – gautų tiesioginį bilietą į „Euro 2016“.

Serbija pasiekti Europos čempionatą neturi jokių šansų, tačiau darys viską, kad ten nebūtų ir Albanijos.

„Mes sieksime sugadinti jų planus, kad jie nepatektų į Europos čempionatą“, – cituojamas serbų futbolininkas Vladimiras Stojkovičius.

I grupė
Vieta Komanda Perg. Lyg. Pral. Įv. Tšk.
1. Portugalija 5 0 1 +4 15
2. Danija 3 3 1 +4 12
3. Albanija 3 2 1 +4 11
4. Armėnija 0 2 5 -6 2
5. Serbija 1 1 4 -6 1

Trumpa priešistorė​

Praėjusių metų spalio 14 dieną Belgrade vykusios rungtynės, kurios buvo pirmasis šių komandų susitikimas nuo 1967 metų, buvo nutrauktos, kai virš aikštės pasirodė nepilotuojama skraidyklė, o prie jos buvo pritvirtinta serbus žeidžianti vėliava, vaizduojanti „Didžiąją Albaniją“. 

Serbo Stefano Markovičiaus bandymas nelegaliai virš aikštės skridusį daiktą pašalinti išprovokavo didžiules muštynes, 3,5 tūkst. budėjusių riaušių policininkų nesuvaldė ne tik žaidėjų, bet ir įtūžusios serbų minios. Rungtynių teisėjas Martinas Atkinsonas nusprendė nutraukti susitikimą.

Vėliau UEFA nusprendė Albanijai įskaityti techninį pralaimėjimą, o serbams atimti tris taškus. Abiejų šalių futbolo federacijos taip pat nubaustos 100 tūkst. eurų baudomis.

Nesutarimų priežastis – Kosovas

Pagrindinė ir didžiausia serbų ir albanų nesutarimų priežastis yra politinė – Kosovas, kurio didžioji dalis gyventojų yra etniniai albanai.

„Scanpix“/AP nuotr./Ismailas Morinajus
„Scanpix“/AP nuotr./Ismailas Morinajus

2008 metais nuo Serbijos atsiskyręs ir JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos ir daugelio kitų valstybių pripažintas regionas neturi Serbijos ir Rusijos palaikymo.

Dėl šios priežasties Kosovas negali tapti Jungtinių Tautų nariu, negali būti ir UEFA narys, todėl Kosovo rinktinei leidžiama žaisti tik kontrolines rungtynes. Jose negali skambėti valstybės himnas, neturi būti vėliavų – visa tai dėl Serbijos reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius