Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 24 /14:31

Futbolo karas: Edvinas Eimontas persigalvojo ir atšaukė savo atsistatydinimą

Lietuvos futbole – karas. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edvinas Eimontas nevengia šio žodžio ir pirmadienį ne tik praskleidė paslapties šydą apie savo pasitraukimo aplinkybes, bet ir įvardijo asmenis, kuriuos kaltina šantažu bei pastarųjų savaičių destrukcijos kėlimu. Maža to, atšaukė savo atsistatydinimą ir pažadėjo kovoti iki pabaigos, kol struktūriniai pokyčiai bus įgyvendinti.
Nerijus Dunauskas taikosi į Edvino Eimonto kėdę
Nerijus Dunauskas taikosi į Edvino Eimonto kėdę / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Karo debesys vis tirštesni

Po Juliaus Kvedaro pasitraukimo penkiolika pastarųjų mėnesių gana darniai grojęs šalies futbolo orkestras staiga išsiderino. Batutą savo rankose laikęs E.Eimontas buvo priverstas palikti sceną, o į jo vietą vėl braunasi buvusio LFF prezidento aplinkos žmonės.

Praėjusį penktadienį vykęs neeilinis LFF Vykdomojo komiteto posėdis tik patvirtino, kad iš praeities šešėlių vaduotis mėginanti federacija staiga nusprendė suktis atgal ir vėl grįžti prie su Kauno nusikalstamu pasauliu siejamų savo šaknų.

LFF Vykdomasis komitetas
  • Edvinas Eimontas (LFF prezidentas)
  • Gintautas Žemaitis (Vilniaus RFS prezidentas)
  • Romanas Levinskas (Kauno AFF prezidentas)
  • Gediminas Daukšys (Alytaus AFF prezidentas)
  • Virginijus Baltušnikas (Panevėžio AFF prezidentas)
  • Dainius Širvys (Utenos AFA prezidentas)
  • Leonas Dunauskas (Telšių AFF prezidentas)
  • Sergejus Sliva (Teisėjų asoc. prezidentas)
  • Anatolijus Stecenko (Masinio f. asoc. prezidentas)
  • Vidmantas Butkevičius (Salės f. asoc. prezidentas)
  • Artūras Krukis (Moterų f. asoc. prezidentas)
  • Vytautas Vaškūnas (Vaikų ir jaunių f. asoc. prezidentas)
  • Stasys Stankus (Techninio vystymo asoc. prezidentas)

E.Eimontas teigia, kad posėdis suorganizuotas pažeidžiant LFF įstatus, o Vykdomojo komiteto narių elgesį jis lygina su buldozeriu.

„Teisininko komentaras kai kuriais klausimais buvo kategoriškas ir jis teigė, jog tai visiškai negalimi dalykai, tačiau jie vis tiek tai darė. Buvo tiesiog pervažiuota buldozeriu, į nieką nekreipiant dėmesio“, – kalbėjo LFF vadovas.

Esminis penktadienį spręstas klausimas – naujojo organizacijos prezidento rinkimai, kuriuos nuspręsta organizuoti neeilinėje konferencijoje birželio 12-ąją. Įdomu, kad konferencijos vieta vėl pasirinktas senosios sistemos šalininkams kur kas parankesnis Kaunas, o ne Vilnius, nors būtent sostinėje yra LFF būstinė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Daukšys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Daukšys

Tačiau net ir penktadienio posėdis paliko daugybė neaiškių drumzlių. Jame nedalyvavęs Vykdomojo komiteto narys Gediminas Daukšys per posėdžiui pirmininkaujantį LFF prezidentą, raštu nurodžiusį rengti šį posėdį, kreipėsi į narius pareikšdamas, kad posėdis buvo sušauktas nesilaikant LFF įstatuose nustatytos tvarkos (33 str. 3 dalies), todėl yra laikytinas neteisėtu.

Anot Alytaus apskrities futbolo federacijos prezidento, visi Vykdomojo komiteto nariai su posėdžio data ir jo darbotvarke turi būti supažindinti likus mažiausiai septynioms dienoms iki jo, tačiau į šį įstatų punktą numota ranka.

Buvusio ūkio ministro Kęstučio Daukšio brolis – bene vienintelis LFF Vykdomojo komiteto narys, kuris šiame nuožmiame kare dėl valdžios aiškiai stoja E.Eimonto pusėn.

G.Daukšys yra vienas naujųjų LFF įstatų architektas, o būtent Futbolo forumo inicijuotos darbo grupės pasiūlymai LFF valdžios viršūnėse įskėlė nesantaikos kibirkštis, kai senoji gvardija pamatė, jog patvirtinus įstatų projektą galios centras akivaizdžiai pasislinks ne jų naudai.

Penktadienio posėdyje taip pat nedalyvavo ir Vilniaus regiono futbolo sąjungos prezidentas Gintautas Žemaitis, nors Vykdomasis komitetas ir rinkosi sostinėje.

Iniciatyvos ėmėsi viceprezidentas

Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Vidmantas Butkevičius
Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Vidmantas Butkevičius

Skiedros lėkti pradėjo iš karto po posėdžio. Pirmasis LFF viceprezidentas, kuris pasitraukus E.Eimontui, turėtų tapti faktiniu federacijos prezidentu iki konferencijos, Vidmantas Butkevičius išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog balandžio 10-ąją dieną neįvardinti trys Vykdomojo komiteto nariai buvo susitikę su dabartiniu LFF vadovu.

„Susitikimo metu buvo pateikta informacija ir argumentai dėl su prezidento įgaliojimais bei etika nesuderinamos veiklos.

Balandžio 11 d. LFF prezidentas informavo, kad atsistatydina iš užimamų pareigų.

Balandžio 13 d. Marijampolėje vykusiame VK posėdyje LFF pirmajam viceprezidentui E.Eimontas įteikė oficialų, rašytinį pareiškimą apie atsistatydinimą ir darbo santykių su LFF nutraukimą“, – rašoma V.Butkevičiaus pasirašytame laiške.

E.Eimonto pareiškimas
E.Eimonto pareiškimas

Nors pirmadienį V.Butkevičiaus išplatintame laiške apie lemtingą susitikimą rašoma, jog „Balandžio 10 dieną mano, Artūro (Krukio), Stasio (Stankaus) ir Nerijaus Dunausko iniciatyva įvyko susitikimas su Edvinu“, iš tiesų nutylima, jog jame dalyvavo ir dar kai kurie neįvardinti asmenys.

15min paklaustas, ar susitikime buvo tik E.Eimontas, N.Dunauskas ir Vykdomojo komiteto nariai, prezidentas prasitarė, kad buvo ir daugiau asmenų. „Buvo. Dabar spėčiau, kad tie žmonės buvo tarsi mediatoriai“, – aptakiai kalbėjo LFF prezidentas.

Priminsime, kad tiek jo, tiek moterų futbolo asociacijos prezidento ir dar vieno Vykdomojo komiteto nario Artūro Krukio bendrovė mūsų šalyje atstovauja Danijos sportinės aprangos prekės ženklui „Hummel“, kuris jau ne vienerius metus rengia visas šalies futbolo rinktines.

Reikalavo funkcijas perleisti N.Dunauskui

„Nemėgstu žodžio šantažas, bet... Buvo bandoma stabdyti reformas, atsisakyti kai kurių projektų, atleisti kai kuriuos darbuotojus, su kuriais aš siejau šios organizacijos progresą, reikalauta visus įgaliojimus perduoti generaliniam direktoriui Nerijui Dunauskui“, – apie grupelės Vykdomojo komiteto narių iškeltą ultimatumą, 15min kalbėjo E.Eimontas.

LFF nuotr./Donaldas Urniežius
LFF nuotr./Donaldas Urniežius

15min anksčiau jau rašė, jog daugiausiai „LFF pilkuoju kardinolu“ vadinamo S.Stankaus ir jo aplinkos nepasitenkinimo sulaukė E.Eimonto sprendimai svarbius postus patikėti savo bendražygiams.

LFF plėtros vadovu paskirtas Vytautas Žirgutis vis daugiau funkcijų atima iš generalinio direktoriaus pareigas einančio ir įtaką prarandančio buvusio LFF prezidento Juliaus Kvedaro žmogaus N.Dunausko.

Lietuvos vaikų ir jaunių asociacijos (LVJFA) direktoriumi E.Eimontas paskyrė Donaldą Urniežių. LVJFA prezidento postas nuo praėjusių metų skandalingųjų rinkimų priklauso S.Stankaus globojamam Vytautui Vaškūnui. Panašu, jog tarp abiejų šios organizacijos vadovų trintis pastaraisiais mėnesiai taip pat vis didėjo.

VDU nuotr./Vytautas Žirgutis
VDU nuotr./Vytautas Žirgutis

Spausti prezidentą Vykdomojo komiteto nariai pradėjo dar gerokai prieš šiai informacijai iškylant į viešumą.

Kai kurioms žiniasklaidos priemonėms (tame tarpe ir 15min) buvo išsiuntinėti anoniminiai laiškai su dokumentais, kuriuose bandome sukompromituoti E.Eimontą ir minėtus jo bendražygius D.Urniežių bei V.Žirgutį.

Trijulė siejama su skandalinguoju iš Lietuvos pabėgusiu bankininku Vladimiru Romanovu, kaltinama neskaidriai tvarkanti LFF projektų ir federacijos kontroliuojamos bendrovės „LFF sporto medicinos centras“ finansinius reikalus.

E.Eimonto oponentų žiniasklaidai išplatintas laiškas
E.Eimonto oponentų žiniasklaidai išplatintas laiškas

E.Eimontas persigalvojo

„Priešingu atveju, jei nesitrauksiu, jie įspėjo, kad darys viską, jog parodytų, kad aš elgiuosi neetiškai, neefektyviai valdau resursus. Atsisakiau tokio ultimatumo ir nusprendžiau pasitraukti. Kodėl taip padariau? Maniau, jog jiems reikia tik prezidento krėslo. Esu ne kartą sakęs, kad šios kėdės nesilaikau. Ji man svarbi tik tiek, kad galėčiau įgyvendinti reformas. Tačiau neturėdamas Vykdomojo komiteto palaikymo, nusprendžiau, jog pernelyg skaudu tą pusantrų metų įdirbį tiesiog nubraukti ir vėl nuo nulio kurti federacijos įvaizdį.

Kita priežastis buvo grynai asmeninė. Federacijoje aš jau dirbu 16 metų, per šį laikotarpį buvo daug krizinių situacijų. Nenorėjau, kad per žiniasklaidos aiškinimąsi vėl kentėtų mano šeima. Mano žmona yra trečią mėnesį nėščia, laukiasi ketvirtojo vaiko. Tad norėjau žmogiškai išeiti“, – pirmadienį atskleidė E.Eimontas.

Tačiau priėmęs sprendimą prezidentas buvo nemaloniai nustebintas.

„Parašiau pareiškimą, jog išeinu nuo kitos konferencijos. Sąlyga buvo tokia, kad tyliai, diskretiškai viską išsprendžiame, pasitraukiam ir federacija toliau tęsia tai, ką suplanavusi: Raporto ir strategijos įgyvendinimą. Tačiau išėjo taip, kad jau kitą dieną iš kai kurių asmenų retorikos sužinojau, jog jiems reikia ne tik prezidento posto, bet ir sumenkinti mano asmenį, reputaciją, padarytą įdirbį bei visus pokyčius, kurie dabar įsibėgėja. Netrukus tą ir pats pastebėjau.

Forumas, kuris buvo suplanuotas gegužės 13-ąją, staiga perkeltas į gegužės 27-ąją. Puse lūpų pradedama kalbėti, kad gegužės 18-ąją dieną Vykdomojo komiteto darbotvarkėje numatytas įstatų pakeitimas yra pasmerktas ir keliamas dar toliau. Panašu, kad viską stengiamasi tik nukelti toliau. Net Darbo grupės vadovas prasitarė, kad stengiamasi daryti viską, jog tai būtų tik kosmetiniai pakeitimai. Struktūrinių pakeitimų norima neliesti.

Grįžtu ne dėl krėslo, grįžtu dėl reformų.

Matydamas, kad reformų įgyvendinimo procesai pradėjo strigti, aš nusprendžiau atšaukti savo atsistatydinimą iš prezidento posto“, – kalbėjo E.Eimontas.

Norėdamas atsakyti į opozicijos keliamus klausimus dėl etikos ir veiklos efektyvumo, savo iniciatyva E.Eimontas UEFA ir FIFA vadovybių paprašė į Lietuvą atsiusti komisiją, kuri padarytų LFF veiklos tyrimą tiek už jo vadovavimo laikotarpį, tiek už ankstesnius metus, kai organizacijai vadovavo J.Kvedaras. „Noriu, kad visuomenei kuo greičiau būtų pateiktos visos išvados. Grįžtu ne dėl krėslo, grįžtu dėl reformų“, – ryžtingai kalbėjo prezidentas.

UEFA ir FIFA darbo grupė į Vilnių atvyksta ateinančią savaitę.

Paklaustas, ar nepaskubėjo praėjusį ketvirtadienį paskelbdamas apie savo pasitraukimą, LFF vadovas į susiklosčiusią situaciją žvelgė dviprasmiškai.

„Galima traktuoti, kad tai buvo silpnumo akimirka, tačiau tai buvo tarsi žadintuvas futbolo visuomenei. Galbūt tai mano silpnybės ženklas, nesiginsiu“, – svarstė E.Eimontas.

Jis neabejojo, kad sužinoję šiandienines naujienas, opozicijos lyderiai pradės organizuoti LFF prezidento atstatydinimo procedūrą.

„Manau, jog dabar jie stengsis pradėti atstatydinimo procedūrą. Du trečdaliai konferencijos dalyvių turės pareikšti nepasitikėjimą manimi“, – prognozavo E.Eimontas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edvino Eimonto spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edvino Eimonto spaudos konferencija

Likus maždaug valandai iki E.Eimonto spaudos konferencijos, LFF interneto svetainėje pasirodė pranešimas, kuriame Vykdomojo komiteto nariai paaiškina susiklosčiusią padėtį, o LFF viceprezidentas į 15min redakciją buvo atsiųstas viceprezidentos V.Butkevičiaus laiškas Vykdomojo komiteto nariams, kuriame E.Eimontas kaltinamas neefektingu lėšų panaudojimu.

Paklaustas, kas valdo LFF puslapį ir kodėl tokia informacija pasirodė viešumoje, E.Eimontas gūžčiojo pečiais.

„Negaliu uždrausti Vykdomojo komiteto nariams platinti informaciją. Jie yra irgi LFF dalis“, – kalbėjo prezidentas.

V.Butkevičiaus pasirašytame laiške tvirtinama, esą absoliučiai visas federacijos turtas yra užstatytas, kreditinė 2 500 000 eurų linija yra išsekusi, „Futbolo projektams“ federacijos suteikta 2 200 000 eurų paskola beveik prarasta, o „Sporto medicinos centro“ veiklos nuostolis – 170 000 eurų.

Tikisi bendruomenės palaikymo

Nors ir visiškai prarado Vykdomojo komiteto palaikymą, E.Eimontas tikisi, jog jo vizija gegužės 18-ąją patikės dauguma eilinės LFF konferencijos dalyvių.

Šių sprendimų reikia ne Edvinui Eimontui, jų reikia Lietuvos futbolui.

„Labai to tikiuosi. Esu įsitikinęs, kad futbolo bendruomenėje yra žmonių, kurie puikiai supranta futbolą ir šių pokyčių svarbą. Man patiko neseniai Helsinkyje išgirsta UEFA prezidento Aleksandro Čeferino frazė: „Mes neturime bijoti“. Ta futbolo bendruomenė, kuri ilgą laiką nutylėdavo, nenorėdavo pasisakyti ir išstoti, galbūt jai laikas atėjo kalbėti“, – kalbėjo E.Eimontas.

Artimiausiomis savaitėmis prezidentas ketina pradėti agitacinę kampaniją. „Tai, ką darydavau iki šiol, dabar darysiu dar intensyviau, tačiau pabrėšiu – šių sprendimų reikia ne Edvinui Eimontui, jų reikia Lietuvos futbolui“, – įsitikinęs prezidentas.

Su N.Dunausku nebendrauja

Nors dviejų svarbiausių LFF vadovų – E.Eimonto ir generalinio direktoriaus N.Dunausko – kabinetus skiria tik vienos durys, įtampa tarp šių vyrų pasiekusi aukščiausią tašką.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Dunauskas.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Dunauskas.

E.Eimontas prisipažino, jog su N.Dunausku pasisveikino pirmadienio rytą, tačiau apie darbus abu jie nekalbėjo jau seniai.

„Kiekvienas turi savo pasirinkimą, kiekvienas dirba taip, kaip supranta, pagal savo vertybes. Čia jau jo asmeninis pasirinkimas. Mano pasirinkimas yra kalbėti. Generalinis direktorius yra tvirtinamas Vykdomojo komiteto“, – kalbėjo E.Eimontas.

Futbolo kuluaruose kalbama, kad būtent N.Dunauskas yra realus pretendentas viršūnėje pakeisti E.Eimontą.

Paklaustas apie pastarąjį pusmetį vykstančią trintį su generaliniu direktoriumi, E.Eimontas buvo atviras. „Vykstant pokyčiams, visi vadovai turi juos suprasti ir prisidėti prie įgyvendinimo. Galbūt man ne visuomet pavykdavo situaciją išaiškinti ir pateikti suprantamai. Jei kalbėti atvirai, mes nebuvome komanda“, – prisipažino E.Eimontas.

Jei kalbėti atvirai, mes nebuvome komanda.

Kita vis dažniau minima kandidatūra – legendinis šalies futbolininkas Tomas Danilevičius, kurio sesuo Eglė yra N.Dunausko žmona.

„Spekuliacijų yra daug, aš irgi apie tai girdėjau. Mano nuomonė tokia – kuo daugiau kandidatų, tuo yra geriau. Svarbiausia, kad jie turėtų savo matymą, viziją ir sugebėtų tęsti tuos pokyčius, kurie yra pradėti“, – teigė E.Eimontas.

Tačiau palankumą jam, panašu, rodo dabartinis rinktinės treneris Edgaras Jankauskas, kuris praeityje kartu žaidė su T.Danilevičiumi ir kovojo dėl vietos rinktinės startinėje sudėtyje.

„Gavau Edgaro palaikymo žinutę. Man tai yra labai svarbu“, – prisipažino LFF vadovas.

Finansinius kaltinimus vadina prasimanymu

Vienas esminių V.Butkevičiaus ir jo bendražygių metamų kaltinimų – neefektyvus lėšų panaudojamas. Paklaustas, ar ne iš piršto laužti gandai, jog šiuo metu LFF finansinė padėtis yra viena prasčiausių per visą šios organizacijos istoriją, E.Eimontas šyptelėjo.

„Žinojau, kad bus šis klausimas. Kaip tik šiandien paprašiau, kad būtų ištraukti duomenys ir paaiškinta visa LFF finansinė situacija. Realiai tos skolos, kurios buvo man ateinant į šias pareigas, ir tos skolos, kurios yra dabar – 37 proc. mažesnės. Kalbos, jog federacija yra nemoki, yra absoliučiai neteisingos. Auditas daromas kasmet, su visais finansiniais skaičiais gali susipažinti bet kuris Vykdomojo komiteto narys. Taip, pinigų srautai yra banguojantys, nes pirmą pusmetį mūsų atsiskaitymai yra ilgesnio periodo, tačiau antroje pusėje viskas vyksta labai sklandžiai, o visa tai mūsų partneriai puikiai žino“, – kalbėjo E.Eimontas.

Anot jo, 7 mln. eurų metinis federacijos biudžetas yra pakankamai tvarus, kad LFF galėtų vykdyti visas programas, kurias yra nusibrėžusi strategijoje.

V.Butkevičius apkaltino E.Eimontą ir dirbtinai pasididintu atlyginimu. Teigiama, kad iki šiol LFF prezidentas „į rankas“ gaudavo apie 3300 eurų, o E.Eimontas sugebėjo šią sumą pasididinti beveik dukart – gruodžio mėnesį iki 6900 eurų.

„Turiu darbo sutartį, kurią esu pasirašęs tiek aš, tiek pirmasis viceprezidentas. Mano atlyginimas yra tikrai toks, koks yra protokole. Atlyginimo dydis? Jis tikrai nebuvo padidintas. Koks buvo pirmtako dydis, toks yra ir manasis“, – aiškino E.Eimontas.

J.Kvedaro sugyventinės korta

Prasimanymu LFF vadovas vadina ir tai, jog neskaidriai tvarko LFF projektų ir federacijos kontroliuojamos bendrovės „LFF sporto medicinos centras“ finansinius reikalus.

„Taip, sporto medicinos centras buvo mano mintis. Sporto medicina šiuolaikiniame futbole ir jaunų žaidėjų paruošime užima labai svarbią vietą, galbūt net svarbiausią. Visų šalių pavyzdžiai rodo, kad investicijos į tokių centrų rengimą, atsiperka. Tam mes su FIFA parengėme galimybių studiją, verslo planą, Vykdomojo komiteto nariai su juo susipažino ir net patvirtino. Tai yra ateitis, šis projektas tikrai reikalingas federacijai“, – pasakojo E.Eimontas.

Gretos Skaraitienės nuotr./Julius Kvedaras
Gretos Skaraitienės nuotr./Julius Kvedaras

Atsakydamas į kaltinimus, jog ši galimybių studija buvo parengta už pernelyg dideles lėšas ir ją rengė bendrovė, kuri buvo pasirinkta ne visai skaidriais būdais, LFF vadovas turėjo savo nuomonę.

„Nežinau, ar ji parengta neskaidriai, juk ją patvirtino FIFA. FIFA į visą šį procesą buvo įtraukta nuo pat pradžių. Buvo rengiamas konkursas, kas galėtų visa tai paruošti. Šiai studijai buvo paskirtos lėšos, kurias mes buvome paskyrę tyrimams“, – teigė LFF prezidentas.

Beje, šios bendrovės direktore dirba buvusio LFF prezidento J.Kvedaro gyvenimo draugė Dalia Žigelienė. Šias pareigas moteris gavo jau LFF vairą laikant E.Eimontui.

Paklaustas, pagal kokius kriterijus moteris buvo atrinkta, LFF prezidentas kalbėjo aptakiai: „Ilgai ieškojome žmogaus šiai pozicijai. Galvojome, kad vadovu gali būti Laimutis Škikas. Su juo ir keliais kandidatais susitarti nepavyko. Kaip bus ateityje? Jau kreipėmės į personalo atrankos specialistus, norime, kad jie pašnekėtų su kiekvienu federacijos darbuotoju ir įvertintų jo darbą, užimtumą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius