-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jose Mourinho ir Cristiano Ronaldo pateko į mokesčių skandalo verpetą

Dokumentai rodo, jog „Manhester United“ trenerio Jose Mourinho ir kitų futbolo garsenybių pajamos iš įvaizdžio teisių sutarčių galėjo būti perkeltos į ofšorines kompanijas.
Cristiano Ronaldo ir Jose Mourinho
Jose Mourinho / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Mourinho neigia, daręs ką nors neteisėto, bet Anglijos ir Ispanijos politikai jau sujudo, kai praėjusį savaitgalį Europos šalių žiniasklaida paskelbė bendrą tyrimą, atliktą pagal nutekintus duomenis, gautus iš šaltinio, pasivadinusio „Football Leaks“.

Keli laikraščiai, tarp jų „Sunday Times“ ir „El Mundo“ paskelbė, jog J.Mourinho padėjėjai įkūrė kompanijas Dubline ir Britų Mergalių salose, kur nutekėjo 10 mln. svarų pajamų už jo įvaizdžio teises per dešimtmetį iki 2014-ųjų.

J.Mourinho ir kitas futbolo garsenybes atstovaujanti „Gestifute“ savo ruožtu išplatino Ispanijos mokesčių inspekcijos deklaraciją, kad buvusio Madrido „Real“ trenerio mokesčiai buvo mokėti legaliai. Taip pat yra atremiami kaltinimai ir Madrido „Real“ puolėjui Cristiano Ronaldo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho

Tačiau nutekinti dokumentai gali priversti Ispanijos mokesčių inspekciją atidžiau panagrinėti futbolo garsenybių pajamų srautus.

Ispanijos mokesčių inspekcijos atstovas Jose Enrique de Moya tvirtino, jog naujienas apie futbolo žvaigždžių bandymus nuslėpti pajamas, perkeliant į lengvatinių mokesčių valstybes, sužinojo iš žiniasklaidos.

Vienos radijo stoties paklaustas apie C.Ronaldo atvejį, J.E.Fernandezas de Moya teigė: „Cristiano Ronaldo atvejis bus tikrinamas taip pat kruopščiai, kaip bet kurio kito Ispanijos piliečio“. Tą patį žada atlikti ir Didžiosios Britanijos mokesčių kontrolieriai.

Regis, įvaizdžio teisių sutarčių tokių futbolo garsenybių, kaip J.Mourinho ir C.Ronaldo, pajamos buvo nukreipiamos į kitas sąskaitas, nei tos, į kurias atlyginimus pervesdavo klubai.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

„Įvaizdžio teisių“ struktūros, leidusios klubams išskirstyti atlyginimus, kėlė didžiausius įtarimus jau seniai.

Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje pinigai dėl įvaizdžio teisių buvusiems Londono „Arsenal“ žaidėjams Davidui Plattui ir Dennisui Bergkampui buvo tarsi dūmų uždanga, nes keliavo į ofšorines valstybes, kad būtų išvengta dalis mokesčių. Tačiau 2000 m. teisme buvo įrodyta, jog tokie mokėjimai yra teisėti.

2009 metais Europos mokesčių analitikai įspėjo, kad įvaizdžio teisių sutartys dažnai nukeliauja į mokesčių rojumi vadinamas valstybes, bet oficialių kaltinimų pateikta nebuvo.

Vis dėlto pastaraisiais metais įvaizdžio sutarčių skaičius ženkliai išaugo.

Pastaraisiais metais įvaizdžio sutarčių skaičius ženkliai išaugo.

Naujas tyrimas atskleidė, jog daugiau nei 80 mln. svarų mokesčių iš klubų, žaidėjų ir agentų buvo nukreipta į įvaizdžio teisių mokėjimus.

Artimiausiomis savaitėmis turėtų būti paskelbta daugiau nutekintos informacijos.

„The Sunday Times“ savo šaltinį apibūdino kaip „ištikimą futbolo sirgalių iš Portugalijos, kuris nori atskleisti korupciją sporte“

Laikraštis pridūrė, jog tas pats žmogus padėjo „Football Leaks“ – pernai rugsėjį sukurtai interneto svetainei, kuri yra „WikiLeaks“ versija sporte.

Pernai „Football Leaks“ išplatino detales trišalių žaidėjų nuosavybės susitarimus tarp Nyderlandų klubo „Twente“ ir investicijų grupės „Doyen Sports“. Nyderlandų futbolo asociacija nustatė, kad sandoris pažeidė taisykles ir skyrė komandai trejų metų diskvalifikaciją varžybose Europoje, o klubo prezidentas Aldo van der Laanas atsistatydino.

„Football Leaks“ taip pat paviešino iki tol neatskleistas didžiųjų sandorių detales: kaip „Barcelona“ pirko „Neymarą, o Madrido „Real“ – Gerathą Bale'ą. Nutekinti dokumentai liečia Anglijos, Ispanijos, Prancūzijos, Portugalijos ir kitų Europos valstybių klubus.

Tiesa, anoniminiai šaltiniai vertinami prieštaringai. Sausį buvo pasigirdę kalbų, jog „Football Leaks“ galėjo šantažuoti „Doyen Sports“. Balandį „Football Leaks“ pranešė apie tai, jog „daro pertrauką“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

Pastarosios bylos prieš pripažintas futbolo žvaigždes Ispanijoje irgi buvo siejamos dėl mokesčių. „Barcelona“ puolėjas Lionelis Messi buvo nubaustas 21 mėnesiu nelaisvės praėjusią liepą, kai Barselonos teismas pripažino argentinietį futbolininką kaltu dėl trijų mokesčių operacijų. Tokia pati bausmė skirta ir žaidėjo tėvui Jorge. Pastaruoju metu yra nagrinėjamos apeliacijos, bet teisės ekspertai mano, jog bet kuriuo atveju L.Messi neteks kalėti už grotų.

L.Messi ir jo tėvas kaltinami įtraukę kompanijas Belize ir Urugvajuje, kad išvengtų 4,16 mln. eurų pelno mokesčių, parduodant futbolininko įvaizdžio teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius