Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip 329 tūkst. gyventojų turinti Islandija pateko į Europos futbolo čempionatą?

Eiduras Gudjohnsenas 1996 metais, būdamas 17-os metų, Islandijos rinktinėje pakeitė savo tėvą ir jau 19 metų atstovauja savo šaliai. Tačiau jis niekada nesvajojo žaisti Europos futbolo čempionate. Kitais metais ši tolima svajonė gali virsti realybe. Kaip mažytė Europos užkampyje esanti sala pateko į „Euro 2016“ aiškinasi BBC žurnalistas Joe Lynskey.
Islandijos futbolo rinktinė
Islandijos futbolo rinktinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

E.Gudjohnsenas rimtai apie Europos čempionatą nesvajojo, nes dar prieš trejus metus Islandija FIFA reitinge buvo žemiau už Lichtenšteiną ir Liuksemburgą. Tačiau šalies herojus buvo vienintelis futbolininkas kada nors laimėjęs Čempionų lygą.

Šiuo metu E.Gudjohnsenui yra 37-eri ir būtų išties nuostabu, jeigu kitais metais jam pavyktų žaisti Europos čempionate. Tačiau Islandijoje viskas įmanoma.

329 tūkst. gyventojų turinti valstybė tapo mažiausia kada nors Europos čempionate žaisianti rinktinė. Ji atrankos grupėje užtikrintai užėmė antrąją vietą ir septyniais taškais aplenkė tituluotą Nyderlandų rinktinę.

Islandija
Gyventojų skaičius 329 tūkst.
FIFA reitingas dabar 31
FIFA reitingas 2012 metų gegužę 131
Profesionalūs klubai 0
UEFA B licenciją turintys treneriai 639
UEFA A licenciją turintys treneriai 196
UEFA profesionalo licenciją turintys treneriai 13

Islandijoje gyvena mažiau žmonių nei Vilniuje. 1982 metų pasaulio čempionate varžėsi Salvadoras, kuris turi 4 mln. gyventojų. Salvadoriečiai jau pirmose rungtynėse patyrė skaudų pralaimėjimą 1:10. Po 58 metų laukimo į Europos čempionatą patekęs Velsas turi dešimt kartų daugiau gyventojų nei Islandija.

„Kuo ilgiau žaidi futbolą, tuo tolimesnė atrodo vaikystės svajonė. Tačiau kai ji išsipildo, užplūsta pasididžiavimo jausmas“, – kalbėjo garsiausias islandų futbolininkas E.Gudjohnsenas.

„Scanpix“/AP nuotr./Islandijos futbolo rinktinė sukūrė istoriją
„Scanpix“/AP nuotr./Islandijos futbolo rinktinė sukūrė istoriją

Naminių vaikų karta

E.Gudjohnsenas už savo karjerą dėkingas savo tėvui Arnorui. Jis septynerius metus praleido Belgijos klube „Anderlecht“. Tuo metu jaunasis Eiduras turėjo galimybę tobulėti toliau už atšiauraus Islandijos klimato. Šaltos žiemos Islandijoje leidžia lauke žaisti futbolą vos keturis penkis mėnesius per metus.

Islandijos futbolo asociacija per pastaruosius 15 metų daug investavo, kad skatintų vaikus nepamiršti futbolo. Šiuo metu šalyje yra 30 aikščių, kuriose galima žaisti ištisus metus. Taip pat yra 150 mažesnių dirbtinės dangos aikščių, kuriose vaikai gali viduje žaisti ir šaltomis žiemomis.

Kiekvienas miestelis norėjo dirbtinės dangos aikštės ir šiuo metu galite rasti jų prie kiekvienos Islandijos mokyklos.

Būtent dėl to šių dienų Islandijos futbolo didvyriai yra vadinami „naminiais vaikais“. Jie į save dėmesį atkreipė dar 2011 metais, kai pateko į U-21 Europos čempionatą.

„Šiai šaliai uždarų patalpų aikštės tapo tikru išsigelbėjimu. Kiekvienas miestelis norėjo dirbtinės dangos aikštės ir šiuo metu galite rasti jų prie kiekvienos Islandijos mokyklos. Rinktinės žaidėjai būtent taip ir užaugo. Jie galėjo treniruotis lauke, jei norėjo, bet žinojo, kad visuomet bus sąlygos ir viduje“, – kalbėjo nacionalinės rinktinės treneris Heimiras Hallgrimssonas.

„Scanpix“ nuotr./Larsas Lagerbackas ir Heimiras Hallgrimssonas
„Scanpix“ nuotr./Larsas Lagerbackas ir Heimiras Hallgrimssonas

Profesionalūs treneriai visuose lygiuose

Nepaisant fakto, kad Islandijoje nėra profesionalių futbolo klubų, šalyje yra daug kvalifikuotų futbolo trenerių. Šalies federacijos duomenimis, net 639 islandai turi UEFA B kategorijos trenerio licencijas.

H. Hallgrimssonas derino savo trenerio karjerą su dantisto pareigomis.

Tai reiškia, kad Islandijos jaunimas, net gyvendamas provincijoje, gali gauti universalią futbolo aikštę ir aukšto lygio trenerį.

Islandijos rinktinę treniruojantis 48-erių H. Hallgrimssonas visą savo karjerą praleido žaisdamas gimtinėje ir derino savo trenerio karjerą su dantisto pareigomis.

„Kiekvienas Islandijos kaimelis nori turėti gerą futbolo komandą – tėvams ir vaikams. Čia lengva gauti UEFA A ar B trenerio licencijas. Aš savo profesionalo licenciją gavau Anglijoje, tačiau dauguma trenerių tiesiog nori žaisti su vaikais sekmadieniais. Todėl mes turime daug jaunų žaidėjų – 17, 18, 19 metų, kurie sulaukia dėmesio iš užsienio ir išvyksta tęsti karjeros svetur“, – džiaugėsi rinktinės treneris.

„Scanpix“ nuotr./Gylfi Sigurdssonas
„Scanpix“ nuotr./Gylfi Sigurdssonas

Iš Reikjaviko į Redingą ir Vokietiją

26-erių „Swansea“ futbolininkas Gylfis Sigurdssonas yra Islandijos rinktinės lyderis ir puikus šalies futbolo sistemos pavyzdys.

Anglijos futbolo klubas „Reading“ islandą pasikvietė, kai jam buvo 17-a. Paskui jis persikėlė į „Hoffenheim“ klubą ir stebino visus Bundeslygoje. Tuomet jis į „Premier“ lygą sugrįžo su „Tottenham“ klubu.

„Gylfio pavyzdys rodo, kad gali nebūti labai geras žaidėjas iš pat pradžių, bet su laiku tapti vis profesionalesnis. Tokia islandų kultūra – sunkiai dirbti ir rūpintis savimi“, – mano antrasis Islandijos rinktinės treneris Larsas Lagerbackas.

67-erių futbolo specialistas iš Švedijos penkis kartus iš eilės atvedė savo gimtinįs rinktinę į svarbiausius futbolo turnyrus. Dabar jis tai pakartojo su mažyte Islandija.

Prieš dvejus metus Islandija pralaimėjo Kroatijai ir nepateko į pasaulio futbolo čempionatą. Tačiau atrankos grupėje jie nusileido tik Šveicarijai, nors buvo laikomi autsaideriais.

„Aišku, kad tada buvome nusivylę po pralaimėjimo Kroatijai. Tačiau žinojome, kad ir patekę į sunkią grupę, jeigu gerai pasirengsime, galime laimėti, viskas yra įmanoma futbole“, – prisimena L.Lagerbackas.

„Scanpix“ nuotr./Eiduras Gudjohnsenas
„Scanpix“ nuotr./Eiduras Gudjohnsenas

„Jie tikriausiai su manimi žaidė „PlayStation‘e“

E.Gudjohnsenas apie karjeros pabaigą rinktinėje paskelbė po skaudaus pralaimėjimo Kroatijai, tačiau buvo pakviestas sugrįžti po 18 mėnesių.

Dviejų pastarųjų atrankos ciklų metu Islandijos rinktinės štabas sugebėjo surinkti stipriausius futbolininkus, kurie pasižymėjo dar Europos jaunimo futbolo čempionate 2011 metais.

Tai keista, bet aikštėje tokie dalykai pasimiršta. Man tokia pati garbė žaisti su jais

Dabar šiems žaidėjams yra apie 25-erius metus ir jie pranoko Nyderlandus namų ir išvykų rungtynėse bei 3:0 sutriuškino Turkiją,

Šie žaidėjai užaugo idealizuodami E.Gudjohnseną. Šis islandų futbolą įtraukė į žemėlapį, kai žaidė „Chelsea“, „Barcelona“ ir „Monaco“ klubuose.

„Jaučiu, kad kai kuriems žaidėjams esu tikras autoritetas. Jie užaugo žiūrėdami, kaip aš žaidžiu. Tikriausiai jie su manimi žaidė ir „PlayStation‘e“. Tai keista, bet aikštėje tokie dalykai pasimiršta. Man tokia pati garbė žaisti su jais“, – kalbėjo garsiausias šalies futbolininkas.

Kova dėl vietos rinktinėje

Buvęs „Chelsea“ puolėjas vis dar džiaugiasi ikonos statusu šalies futbole, tačiau turėjo prisitaikyti prie atsarginio vaidmens rinktinėje, o pastarųjų draugiškų rungtynių su Lenkija ir Slovakija metu nebuvo įtrauktas į sudėtį.

Praėjusį sezoną jis pradėjo „Bolton“ klube Anglijoje ir įmušė šešis įvarčius, bet vasarą žaisti persikėlė į Kiniją. Dabar jis ieško naujo klubo.

Jis siekia išlaikyti tinkamą pasirengimo formą, kad galėtų kovoti dėl vietos rinktinėje: „Turiu keletą pasirinkimų. Geriausia būtų žaisti Europoje. Islandijos rinktinės sėkmė įkvėpė mane tęsti karjerą. Tai mane motyvuoja stengtis iki kitos vasaros. Tačiau tai tik priedas, nes aš labai myliu futbolą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius