Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karštas Anglijos „Premier“ lygos finišas. Miestiečiai, raudonieji ar aristokratai – kas laimės?

2013–2014 metų Anglijos „Premier“ lygos sezono finišas žada būti įdomiausias nuo lygos įkūrimo 1992 metais. Šiuo metu vis dar turime 3 potencialius čempionus, iš kurių vienas – daugeliui gana netikėtas.
Yaya Toure, Luisas Suarezas ir Edenas Hazardas
Yaya Toure, Luisas Suarezas ir Edenas Hazardas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brendanas Rodgersas praėjusį sezoną debiutavo aukščiausioje Anglijos futbolo lygoje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brendanas Rodgersas praėjusį sezoną debiutavo aukščiausiojoje Anglijos futbolo lygoje.

„Liverpool“

Aštuonios pergalės iš eilės grąžino „Liverpool“ klubą į poziciją, kurioje komanda nebuvo nuo 2009 metų, kai paskutinį kartą realiai kovojo dėl titulo. Tame sezone Fernando Torreso ir Steveno Gerrardo vedamai komandai nutraukti naujai įkurtos lygos prakeiksmą (dabartinio formato „Premier“ lyga įkurta 1992 metais, – nuo to laiko „Liverpool“ niekada netriumfavo šalies pirmenybėse) sutrukdė tik „Manchester United“, demonstravusi šiek tiek geresnį žaidimą.

Šiemet „Liverpool“, artėjant čempionato finišui, yra dar geresnėje pozicijoje nei prieš penkerius metus. Ar komandos simbolis S.Gerrardas pagaliau iškovos paskutinį trūkstamą klubinį trofėjų savo garbingoje taurių kolekcijoje?

Argumentai už:

Komandoje žaidžia rezultatyviausias „Premier“ lygos žaidėjas, įvarčių rekordą pasiruošęs pagerinti Luisas Suarezas. Urugvajietis per 27 rungtynes pasižymėjo 29 įvarčiais, o iki absoliutaus rekordo jam trūksta vos 6 tikslių smūgių. Net 20 įvarčių jau yra įmušęs ir geriausią karjeros sezoną žaidžiantis Danielis Sturridge‘as. Prie šių žaidėjų vertėtų pridėti, ko gero, didžiausią pastarųjų metų anglų futbolo talentą Raheemą Sterlingą ir klubo legendą, sezono metu poziciją į atraminį saugą pakeitusį S.Gerrardą. Pastarasis poziciją pakeitė taip, jog atrodo lyg joje žaidžiantis visą karjerą. Svarbiausia, kad visi išvardinti žaidėjai įgavo savo formos piką kaip tik tuomet, kai to labiausiai reikia.

Visi šie pasiekimai būtų neįmanomi be trenerio Brendano Rodgerso, kuris grąžino „Liverpool“ į pergalių kelią tokiu greičiu ir žaidimo stiliumi, kad komplimentai liejasi net iš pačių aršiausių varžovų trenerių, jau net neminint neutralių futbolo pasaulio atstovų. Tarp pastarųjų yra ir vienas geriausių pasaulio strategų Josepas Guardiola, kuris neseniai pasidžiaugė artėjančiu „Raudonųjų“ sugrįžimu į elitinę Čempionų lygą. Katalonas kaip niekas kitas žino, kaip reikia žaisti gražų futbolą, tad jo nuomonė yra didelis įvertinimas atgimstančiai Mersisaido komandai. „Liverpool“ šiame sezone jau pagerino „Premier“ lygos rekordą, kaip daugiausia kartų 4 ir daugiau įvarčių viename mače įmušusi ekipa. Tai B.Rodgerso treniruojami futbolininkai jau padarė 11 kartų. Vertėtų paminėti ir saldžias pergales tiek išvykoje, tiek namuose prieš principinius varžovus – „Manchester United“ ir Londono „Tottenham“ – bei visišką Londono „Arsenal“ ir miesto kaimynų „Everton“ sutriuškinimą gimtajame „Anfield“ stadione.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Sturridge'as ir Stevenas Gerrardas džiūgauja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Sturridge'as ir Stevenas Gerrardas džiūgauja

Argumentai prieš:

Mažesnis žaidėjų pasirinkimas nei kitų dviejų konkurentų. Vieno ar kito lyderio trauma gali turėti tiesioginės įtakos komandos užimtai pozicijai, todėl čia prireiks ir sėkmės. Galime prisiminti, kaip sunkiai puolime sekėsi kitiems žaidėjams, kai L.Suarezas buvo nubaustas ilgalaike diskvalifikacija.

B.Rodgersas vis dar yra gerokai mažiau patyręs strategas nei jo mokytojas Jose Mourinho ar Manuelis Pellegrini. „Liverpool“ gerbėjams belieka tikėtis, kad treneris iš Šiaurės Airijos stropiai mokosi tiek iš savų, tiek iš svetimų klaidų.

Nerimą kelia komandos gynyba: visas pajėgas į puolimą metantys B.Rodgerso auklėtiniai praleidžia nečempionišką įvarčių skaičių. Ar braziliška žaidimo filosofija gali atnešti raudoniesiems titulą, atsakys tik laikas, o dar konkrečiau – kvapą gniaužiantis sekmadienis gegužės 11-ą dieną.

Verdiktas:

„Liverpool“ savo rankose (o gal labiau – kojose) turi visas galimybes pateikti vieną didesnių pastarųjų metų staigmenų tarp didžiųjų Europos futbolo šalių. Praėjusiame sezone ekipa buvo vos septinta, o prieš šį sezoną niekas į „Liverpool“ labai rimtai nežvelgė. Galbūt dėl to, kad skambių pirkinių nebūta, o sudėtis nuo praėjusių metų pasikeitė gana nedaug. Šiuo metu viskas priklauso nuo pačių „Raudonųjų“. 6 pergalės likusiose turuose garantuotų titulą nepriklausomai nuo to, kaip sužaistų pagrindiniai konkurentai. Varžybos „Anfield“ tvirtovėje su „Manchester City“ ir Londono „Chelsea“ bus lemiamos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho švenčia 51-ąjį gimtadienį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho švenčia 51-ąjį gimtadienį

Londono „Chelsea“

Pastaraisiais sezonais trenerių karuselėje besisukęs Londono klubas susigrąžino savo numylėtinį Jose Mourinho, o šis komandą atvedė ten, kur niekas kitur ir neįsivaizduoja charizmatiškojo portugalo klubų – į kovą dėl titulo.

Keli paskutiniai sezonai nacionaliniame čempionate „Chelsea“ nebuvo sėkmingi. Ekipos savininkui Romanui Abromovičiui niekaip nepavyko rasti trenerio, gebančio pasiekti maksimalių rezultatų visuose frontuose. Galiausiai teko kreiptis į seną pažįstamą, kurio ego toks pats didelis, kaip ir klubo savininko. „Ypatingasis“ treneris ir ne ką mažiau svarbus komandos vadovas – dvi asmenybės, kurių tarpusavio santykiai greičiausiai nėra patys geriausi, tačiau dirbdami kartu jie ir vėl sukūrė „mašiną“, gebančią vienodai sėkmingai skrieti tiek Europoje, tiek ir ūkanotame Londone.

Argumentai už:

J.Mourinho gerai žino kaip laimėti nacionalines lygas, yra labai patyręs specialistas, kovojantis ir aikštėse, ir už jų ribų. Kone visą karjerą dėmesio centre besisukinėjantis portugalas tikriausiai turi daugiau priešų nei draugų, tačiau jo neginčijamas autoritetas tarp žaidėjų padeda išspausti iš jų maksimumą.

Komanda, vedama jaunojo talento Edeno Hazardo, ne tik žino, kaip įmušti, bet ir kaip sustabdyti priešininkus. Pastarasis gebėjimas gali tapti lemiamu faktoriumi, nes dažnai pasitvirtina nerašyta taisyklė, kad čempionatus laimi gynyba.

„Scanpix“ nuotr./Samuelis Eto'o
„Scanpix“ nuotr./Samuelis Eto'o

Reikiamos disciplinos į komandos žaidimą aikštės centre įnešė žiemą įsigytas vidurio saugas Nemanja Matičius, puikiai iliustruojantis kokius žaidėjus vertina ir kokį žaidimo stilių propaguoja J.Mourinho. Tai disciplinuota gynyba, greitos kontratakos ir tikslus atakų užbaigimas. Viena vertus, „Chelsea“ šiame sezone neturi aiškaus puolimo lyderio. Tačiau iš kitos pusės, tai neretai tampa privalumu, kadangi apsunkina varžovams gynybinius veiksmus, išsirenkant pavojingiausius „Mėlynųjų“ žaidėjus. J.Mourinho belieka teisingai pasirinkti, kuris jo futbolininkas turi daugiausiai motyvacijos ir galimybių iššauti konkrečiose varžybose.

Svarbu ir tai, kad daugeliui komandos simboliais tapusių veteranų šis sezonas yra kone paskutinė galimybė iškovoti elitinį trofėjų ir skambiu akordu baigti karjeros etapą „Stamford Brigde“ stadione įsikūrusioje ekipoje.

Argumentai prieš:

Pagrindinis argumentas yra vienas. Priešingai nei kiti du pagrindiniai konkurentai dėl titulo, „Mėlynieji“ vis dar kaunasi dvejuose frontuose, todėl jiems gerokai sunkiau ir psichologiškai, ir fiziškai. Ar komandai pavyks atsistatyti po alinančių varžybų Čempionų lygos atkrintamosiose dvikovose, parodys tiks laikas.

Verdiktas:

Mažiausiai įvarčių lygoje į savus vartus praleidęs „Chelsea“ turi potencialo nupūsti „Liverpool“ įvarčių lietaus debesį ir iš „Anfield“ stadiono grįžti sausas. Tai ir bus svarbiausios vietinio fronto rungtynės „Aristokratams“. J.Mourinho ekipos pergalė Liverpulyje, kovojant prieš ambicingąjį mokinį B.Rodgersą, iškart keliais žingsniai priartintų „Chelsea“ prie geidžiamo titulo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Manuelis Pellegrini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Manuelis Pellegrini

„Manchester City“

Kelis paskutinius sezonus „Manchester City“ pergalės buvo pasiektos geros gynybos dėka. Tačiau prie ekipos vairo stojus Manueliui Pellegrini „Miestiečiai“ išlaisvino savo puolimo potencialą ir žaidžia visiškai kitokį futbolą. Roberto Mancini įrodė, kad laimėti titulą galima orientuojantis į savų vartų saugumą, o čilietis bando įtikinti priešingai. Jei šį kartą Mančesterio komandai titulo laimėti ir nepavyks, ekipa galės pasiguosti pagausėjusiomis neutralių sirgalių simpatijomis, kas italų stratego vadovavimo laikotarpiu buvo retas reiškinys.

Argumentai už:

Kaip ir „Chelsea“, Mančesterio komanda turi pavydėtiną žaidėjų pasirinkimą. M.Pellegrini turi visą būrį aukščiausio lygio puolėjų, galinčių žaisti atakuojantį futbolą. Panašiai aikštės centre stovi tvirtas užnugaris su Yaya Toure priešakyje. Sėkmingą dieną geriausias Afrikos futbolininkas gali vienas nulemti rungtynių baigtį. Nors pagrindinė saugo užduotis aikštėje yra griauti varžovų atakų užuomazgas, tačiau šiame sezone žaidėjas įsigudrino mušti įvarčius. 17 tikslių smūgių šalies čempionate centro saugui yra fenomenalus rezultatas. Jis ir kiti komandos futbolininkai visą sezoną sėkmingai dalijosi įvarčių mušimo „našta“, o jei prieš pat finišą į rikiuotę spės grįžti pagrindinis komandos snaiperis Sergio Aguero, „Manchester City“ šansai dar labiau išaugs. Galime prisiminti, kad būtent argentinietis 2012 metais tapo didvyriu, paskutiniajame mače įmušdamas įvartį per pridėtą laiką ir išplėšdamas auksą iš „Manchester United“ komandos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Aguero
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Aguero

Argumentai prieš:

Svariausias argumentas prieš greičiausiai bus psichologija. Pažymėtina, kad „Miestiečiai“ yra sužaidę dvejomis rungtynėmis mažiau nei pagrindiniai konkurentai, tad juos slėgs našta būtinai laimėti atidėtas dvikovas. Visgi, jei tai padaryti pavyktų, „Manchester City“ kovoje dėl aukso išsiveržtų į priekį.

Verdiktas:

Daug ką nulems vizitas į Liverpulį. Laimėjęs abu atidėtus susitikimus, Mančesterio klubas įgytų imunitetą vienai papildomai nesėkmei. Žinant tai, kad abu pagrindiniai varžovai dar kausis tarpusavyje, potencialios lygiosios tame mače galėtų tapti auksine dovana M.Pellegrini kariaunai. „Manchester City“, ko gero, turi geriausią startinę poziciją prieš likusias sezono kovas, o ekipos sirgaliai – daugiausia pagrindo optimizmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius