Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokia yra „Manchester United“ iškritimo iš Čempionų lygos kaina?

Jie yra septinti „Premier“ lygoje su devynių taškų deficitu nuo tos ribos, kai komandos patenka į Čempionų lygą. Žiūrint į situaciją realistiškai, „Manchester United“ nepateks tarp keturių geriausių komandų, todėl dabar jie turi laukti anksčiausiai iki 2015-ųjų metų rugsėjo, kol sugrįš į turnyrą, kuris tapo neatskiriama „Old Trafford“ stadiono dalimi.
Davidas Moyesas
Davidas Moyesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pastarąjį kartą taip nutiko prieš 19 metų, kai 1995-ais metais „Blackburn Rovers“ užėmė vienintelę Anglijos klubams priklaususią vietą Čempionų lygoje.

Penki didieji klubai nuolat kovoja dėl keturių Čempionų lygos vietų. Tai sukelia intensyvią konkurenciją tiek aikštėje, tiek ir už jos ribų. Praleisti Čempionų lygą ateinančiais metais reiškia prarasti 30 milijonų svarų sterlingų.

„Manchester United“ yra klubas, kuris žino viską apie sugrįžimus ir apie įveikiamas nelaimes, tačiau Davidas Moyesas turės daug ką apmąstyti, kad pasiruoštų permainoms vasarą.

„Raudonųjų velnių“ koridoriuose sklando energingas tikėjimas, kad gyvenimas be Čempionų lygos bus tik vienkartinis. „Liverpool“ manė tą patį, kai 2009-2010 metų sezone iškrito iš prestižinio turnyro po penkių iš eilės sezonų Čempionų lygoje. Ir pagaliau, bėgant ketvirtiems metams, jie pagaliau peržengė sugrįžimo ribą.

„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ sirgaliai
„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ sirgaliai

Ar „United“ gali pritraukti geriausius žaidėjus?

„United“ vykdančiojo vicepirmininko Edwardo Woodwardo ir savininkų planas, skirtas Davidui Moyesui, yra nuodugniai sekti žaidėjų rinką. Daug priklausys ir nuo surinkto „transferų“ biudžeto.

Pagrindiniais taikiniais ateinančią vasarą įvardijami Dortmundo „Borussia“ ekipos atakuojantis saugas Marco Reusas, Toni Kroosas iš Miuncheno „Bayern“ bei Madrido „Atletico“ vienas lyderių Koke. Kyla nemažas klausimas, ar šie žaidėjai bus pasiruošę paaukoti Čempionų lygos futbolą vardan prisijungimo prie „Manchester United“?

Manchester United“ yra finansinė supervalstybė, kalbant ekonominiais terminais. Jie nustatė ribas komerciniame pasaulyje ir gali pasigirti ne mažiau kaip 35-iais individualiais rėmėjais

„Southampton“ pora Luke’as Shaw ir Adamas Lallana taip pat yra D.Moyeso taikinyje. Abiems bus pasiūlyta proga prisijungti prie naujos eros pradžios Mančesterio klube. Tačiau tai – tik pradžia.

Kai „Manchester City“ bandė patekti tarp keturių geriausių Anglijos komandų, jie buvo priversti pranokti savo konkurentus ir pasiūlyti didesnius atlyginimus nei Londono „Chelsea“, „Arsenal“, „Liverpool“ ir tie patys „Manchester United“. „Manchester City“ nugvelbė iš „Chelsea“ ekipos panosės Robinho, pasiūlydami brazilui 160 tūkstančių svarų sterlingų per savaitę (apie 660 tūkst. litų).

Jie taip pat mokėjo 90 tūkstančių svarų sterlingų per savaitę (apie 370 tūkst. litų) Wayne’ui Bridge’ui, o po kelių savaičių, kai sezoną užbaigė penkti „Premier“ lygoje, pasiūlė rekordinį 250 tūkstančių svarų sterlingų užmokestį Yaya Toure už tai, kad paliktų „Barcelona“. Tik tuomet „Manchester City“ buvo laikomas klubu su šviesia ateitimi. Ar „Manchester United“ gali sakyti tą patį?

Futbolo agentas Barry Silkmanas teigia: „Manchester United“ yra neįtikėtinas klubas, bet dalykai futbole keičiasi ir aš tikiu, kad jie stengsis pritraukti pačio aukščiausio kalibro žaidėjus. Vienintelis būdas padaryti tai yra mokėti didelius pinigus. Tai veikė „Manchester City“, bet jie turėjo mokėti didžiulius atlyginimus ir „transferų“ mokesčius, kad būtų kelyje į viršūnę. Jie neturėjo pasirinkimo, tačiau „United“ turi mąstyti apie garbingą finansinį žaidimą. Manau, jie padarys tai sėkmingai, kad kitame sezone būtų tarp keturių geriausių ekipų“.

Taip pat, žinoma, egzistuoja savo geriausių žaidėjų išlaikymo klausimas.

Ar rėmėjai galvoja du kartus?

„Manchester United“ yra finansinė supervalstybė, kalbant ekonominiais terminais. Jie nustatė ribas komerciniame pasaulyje ir gali pasigirti ne mažiau kaip 35-iais individualiais rėmėjais, įskaitant oficialius makaronų partnerius Azijoje, Okeanijoje ir Artimuosiuose Rytuose, o taip pat 11 telekomunikacijos partnerių visame pasaulyje.

„Manchester United yra unikalūs, pripažįsta Christianas Purslow, buvęs „Liverpool“ generalinis direktorius. „Jie iki šiol yra vienas pelningiausių futbolo klubų pasaulyje. Jų bendras pelnas šiais sudėtingais metais tikėtina gali būti 130 milijonų svarų sterlingų. Niekas nėra geresnėje finansinėje pozicijoje, kad galėtų atsilaikyti prieš iškritimą iš Čempionų lygos vienam sezonui. Aš nemanau, kad rėmėjai norėtų matyti „Manchester United“ nežaidžiantį Čempionų lygoje ilgą laiką. Netikiu, kad rėmėjai norėtų gyventi su tuo daugiau nei metus, ir žinau, kad klubas negali sau to leisti. Todėl spėju, kad jie bus neįtikėtinai aktyvūs šios vasaros „transferų“ rinkoje“.

„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ sirgaliai
„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ sirgaliai

Kiek pinigų jie gali netekti?

Didžiausias susirūpinimas – Čempionų lygos piniginio prizo, televizijos pajamų ir įplaukų praradimas.

Praėjusiame sezone „Manchester United“ uždirbo 31 milijoną svarų sterlingų (daugiau nei 100 mln. litų) iš Čempionų lygos transliacijų. Papildomai prisidėjo ir prizinis fondas. UEFA sumoka apie 800 tūkstančių svarų sterlingų (daugiau nei 3 mln. litų) už kiekvieną pergalę Čempionų lygoje, už lygiąsias gaunama 415 tūkstančių svarų sterlingų (apie 1,7 mln. litų). Pavyzdžiui, „Chelsea“ iš UEFA gavo 48 milijonus svarų sterlingų (apie 200 mln. litų), kai jie laimėjo Čempionų lygą 2012-aisiais.

Pagrindiniai „Manchester United“ pajamų šaltiniai (pagal „Businesweek“)

Proc. dalis

TV transliacijos 38 proc.
Bilietų pardavimai / Koncesijos sutartys 28 proc.
Rėmėjai 24 proc.
Produkcijos pardavimai / Licencijavimas 7 proc.
Technologijų sutartys / Reklama 3 proc.

Danas Jonesas, „Deloitte“ sporto verslo grupės partneris, teigia: „United“ nėra reikalo panikuoti. Jie turi sudarę sutartis su rėmėjais ir dauguma jų pagrindinių sandorių nėra priklausomi nuo Čempionų lygos. Tai reiškia, kad vienintelis realus nuostolis, kurį jie pajaus, bus turnyro televizijos pajamų, prizinio fondo ir namų rungtynių, kurias jie būtų galėję surengti, įplaukų netekimas.

Be to, jeigu „Manchester United“ laimėtų Europos lygą 2014-2015 metų sezone, jie iš UEFA turėtų uždirbti 10 milijonų svarų sterlingų (šiek tiek daugiau nei 40 mln. litų)“.

Kada „Manchester United“ sugrįš į Čempionų lygą?

Tai yra klausimas, į kurį niekas negali atsakyti užtikrintai. Pats klubas oficialiai tvirtina, kad be prestižinio turnyro ekipa bus tik vieną vienintelį sezoną. „Chelsea“, „Manchester City“, „Liverpool“, „Arsenal“ ir netgi „Everton“ galbūt keliaus į naują sezoną su ta pačia mintimi.

„Daugelį metų, tai buvo formalumas, kad didysis ketvertas („Manchester United“, „Chelsea“, „Arsenal“ ir „Liverpool“) privalo būti Čempionų lygoje. Tačiau „Manchester City“ atsiradimas pakeitė „Premier“ lygą amžinai. Penki didieji klubai nuolat kovoja dėl keturių Čempionų lygos vietų. Tai sukelia intensyvią konkurenciją tiek aikštėje, tiek ir už jos ribų komercinėje rinkoje, ir visa tai tik intensyvės. Praleisti Čempionų lygą ateinančiais metais reiškia prarasti 30 milijonų svarų sterlingų (daugiau nei 120 mln. litų) televizijos pajamų „Manchester United“ ekipai – per 12-os mėnesių laikotarpį, kai pasirodys naujasis Čempionų lygos televizijos sandoris, prarandamų pajamų kaina tik padvigubės. Nė vienas iš šių penkių klubų nenorėtų būti toje pusėje“, – aiškina C.Purslow.

Alexas Fergusonas pastatė „Manchester United“ karalystę, kai futbolas tapo pasauliniu verslu. Šis verslas finansiškai gali priglausti Davidą Moyesą ir jo treniruojamą komandą po pastoge vienam sezonui be Čempionų lygos turnyro. Tačiau klubo vadovybė padarys viską, kad laikina nesėkmė nevirstų į nuolatines kančias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius