-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 02 /2015 06 03

Korupcijos skandalo iš FIFA prezidento pareigų išverstas Seppas Blatteris – FTB akiratyje

Ką tik perrinktas FIFA prezidentas Seppas Blatteris pareiškė, kad pasitrauks iš organizacijos vadovo pareigų. Praėjusį penktadienį penktai kadencijai išrinktas FIFA vadovas apie savo apsisprendimą pranešė Šveicarijos mieste Ciuriche, kur surengė spaudos konferenciją.
Seppas Blatteris
Seppas Blatteris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Netrukus po spaudos konferencijos JAV žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad S.Blatteris – FTB ir JAV prokurorų akiratyje.

Anot šaltinių „ABC News“ ir „The New York Times“, JAV pareigūnai tikisi surinkti pakankamai duomenų, kad S.Blatteriui būtų pateikti įtarimai dėl pinigų plovimo ir reketo.

Taip pat skaitykite: Seppo Blatterio įsuktas korumpuotas FIFA ratas nežada sustoti

Laikinai vadovaus kitas šveicaras

79-erių metų šveicaras neslėpė, kad šį žingsnį jį privertė žengti vis labiau FIFA purtantis korupcijos skandalas. 

Apie savo pasitraukimą pranešęs šveicaras ragino kuo greičiau sušaukti neeilinį FIFA kongresą ir išrinkti naująjį prezidentą.  

„Paprašiau FIFA Vykdomojo komiteto surengti naujo prezidento rinkimus kaip galima greičiau“, – teigė šveicaras.

S.Blatteris neslėpė, jog tai nelengvas sprendimas, tačiau jį priimti jis nusprendė galvodamas apie futbolo ateitį. 

Rinkimai praėjo, tačiau FIFA iššūkiai tuo nesibaigė. FIFA reikalinga nuodugni pertvarka. Nors turiu daugumos FIFA narių mandatą, nejaučiu, kad mane palaikytų visas futbolo pasaulis.

„Aš jaučiausi priverstas siekti perrinkimo, nes tikėjau, kad organizacijai taip bus geriausia. Rinkimai praėjo, tačiau FIFA iššūkiai tuo nesibaigė. FIFA reikalinga nuodugni pertvarka. Nors turiu daugumos FIFA narių mandatą, nejaučiu, kad mane palaikytų visas futbolo pasaulis – sirgaliai, žaidėjai, klubai, žmonės, kurie gyvena ir kvėpuoja futbolu, kurie myli futbolą taip pat, kaip ir mes – FIFA. Todėl nusprendžiau atsisakyti savo posto“, – pasitraukdamas kalbėjo 8-asis FIFA prezidentas.

Iš karto po spaudos konferencijos S.Blatteris nuėjo nuo tribūnos ir nei jis, nei kiti FIFA atstovai į žurnalistų klausimus neatsakinėjo.

Iki naujų rinkimų organizacijai turėtų vadovauti FIFA Audito komiteto pirmininkas, S.Blatterio tautietis Dominico Scala.

Laikinai FIFA vairą perėmęs švaicaras tikino, jog netrukus pasaulis išvys reformas, po kurių FIFA turėtų susigrąžinti autoritetą ir pasitikėjimą.

„Apie S.Blatterio pasitraukimą pranešta visoms 209 FIFA narėms“, – teigė D.Scala, užsiminęs, kad gali būti keičiama ir visa FIFA Vykdomojo komiteto struktūra.

Neeilinis kongresas turėtų būti surengtas po kelių mėnesių. Prognozuojama, kad devintasis FIFA prezidentas bus išrinktas ne anksčiau nei gruodį. Kitas eilinis FIFA kongresas buvo numatytas 2016 m. gegužės 13-ąją dieną Meksike.

„Kitas eilinis FIFA kongresas įvyks tik gegužės 13 dieną ir tai pareikalautų ilgo atidėliojimo, todėl skatinsiu Vykdomąjį komitetą surengti neeilinį kongreso susirinkimą, kur ir būtų renkamas kitas prezidentas“, – sakė S.Blatteris.

Išvertė du korupcijos skandalai

S.Blatteris penktadienį FIFA prezidento rinkimuose įveikė 39 metų Jordanijos princą Ali bin al-Husseiną. Už šveicarą pirmame ture balsavo 133 delegatai, už jo oponentą – 73. Nematydamas prasmės kautis toliau, jordanietis iš kovos pasitraukė.

FIFA organizacijai S.Blatteris vadovavo nuo 1998-ųjų. Per keturias kadencijas FIFA krėtė ne vienas skandalas, o lemtingą smūgį sudavė pastarosiomis savaitėmis į viešumą iškilę faktai apie įsišaknijusią korupciją.

FIFA prezidento rinkimų išvakarėse Šveicarijos pareigūnai iš viešbučio išvedė septynis aukšto rango FIFA narius. Visiems jiems Jungtinių Valstijų teisėsauga paskelbė kaltinimus kyšininkavimu, reketu ir pinigų plovimu.

Nespėjus atvėsti šiam skandalui, žibalo į ugnį įpylė ir Šveicarijos pareigūnai, kurie pareiškė, jog turi įrodymų, jog 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionato organizatorių teisės atitinkamai Rusijai ir Katarui buvo suteiktos papirkus FIFA narius.

Europos presas slėgė vis labiau

Laimėjus rinkimus, S.Blatteriui lengviau nepasidarė. Europos futbolo vadovai su UEFA vadovu legendiniu prancūzu Micheliu Platini ir toliau aršiai kritikavo pasaulinę futbolo organizaciją ir net buvo pasirodę spekuliacijų, kad Europos komandos gali boikotuoti 2018 metų pasaulio pirmenybes, kurios vyks Rusijoje.

Vakarų šalių žiniasklaidoje vis garsiau kalbama ir apie tai, kad iš rusų ir katariečių gali būti atimta teisė organizuoti po trejų ir po penkerių metų vyksiančias futbolo šventes. Rusai aršiai kritikuojami dėl invazijos į Ukrainą, o Katare užfiksuota begalė žmogaus teisių pažeidimų, kadangi pasaulio čempionatui stadionus statantys darbuotojai pernelyg daug dirba, užfiksuota nemažai mirties atvejų.

M.Platini iš karto antradienį spėjo pasveikinti S.Blatterį su apsisprendimu palikti postą, tai pavadinęs „sunkiu, tačiau drąsiu ir reikalingu“ sprendimu.

VIDEO: Seppas Blatteris praneša apie savo pasitraukimą iš FIFA prezidento pareigų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius