Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 17 /10:36

Krečiama Lietuvos futbolo federacija ir J.Kvedaro namai: įtariama, kad dingo milijonai

Ketvirtadienio rytą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai pradėjo krėsti Lietuvos futbolo federacijos būstinę ir prezidento Juliaus Kvedaro namus. FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius teigia, kad pareigūnai tiria galimą lėšų iššvaistymą. Anot jo, kalba eina apie milijonines sumas.

FNTT tikrina finansinius dokumentus

Tai 15min.lt patvirtino Lietuvos futbolo federacijos (LFF) atstovė spaudai Vaiva Zizaitė.

„Taip, federacija yra krečiama, tikrinami finansiniai dokumentai. Taip pat FNTT tikrina prezidento namus, jis į federaciją dar neatvyko“, – aiškino LFF atstovė.

Antradienį premjeras Algirdas Butkevičius pranešė, kad ketina kreiptis į Kūno kultūros ir sporto departamentą dėl situacijos Lietuvos futbolo federacijoje.

Tokią poziciją Vyriausybė išsakė po to, kai opozicijoje esantys liberalai paragino stabdyti LFF finansavimą, „kol federacija neišsirinks skaidrią reputaciją turinčių vadovų“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./STT krečia Lietuvos futbolo federacija
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./FNTT krečia Lietuvos futbolo federaciją

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis teigia, kad tokių priemonių siūlo imtis reaguojant į pranešimus, kad dėl federacijos valdymo gali kovoti nusikalstamos grupuotės.

„Puikiai suprantame, kad Futbolo federacija yra savivalda pagrįsta organizacija ir patys turėtų spręsti savo vidinius klausimus. Bet kai matome viešoje erdvėje pranešimus, kad šiuo metu vyksta kova tarp dabartinio federacijos vadovo Juliaus Kvedaro, kuris yra siejamas su tam tikromis Kauno nusikalstamomis grupuotėmis ir tarp Šviniaus – Arūno Pukelio, kuris siejamas su kitomis nusikalstamomis grupuotėmis, manau, toje situacijoje Vyriausybė ir kitos institucijos nebegali sėdėti rankų sudėjus“, – BNS sakė E.Masiulis.

Įtaria, kad dingo milijoninės sumos

FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius 15min.lt teigė, jog kratos atliekamos tęsiant anksčiau pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl LFF veiklos.

„Yra toks dalykas, šiandien atliekamos kratos. Ikiteisminis tyrimas yra atliekamas dėl LFF: dėl sukčiavimo, lėšų iššvaistymo stambiu mastu, piktnaudžiavimo tarnyba“, – vardijo FNTT vadovas.

Pasak jo, įtarimai dar niekam nepareikšti, o FNTT domina ne tik LFF ir J.Kvedaras.

Juliaus Kalinsko/15min.lt/Kęstutis Jucevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt/Kęstutis Jucevičius

„Tyrimas (susijęs) ir su įmonėmis, kurios yra susijusios verslo ryšiais su LFF. Bet pavadinimų aš jums nevardinsiu“, – sakė K.Jucevičius.

K.Jucevičius BNS teigė, kad ikiteisminis tyrimas „dėl lėšų švaistymo“ vyksta apie mėnesį. Kalba, pasak FNTT vadovo, „eina apie milijonines sumas“.

„Mes tiriame pagrinde dėl galimo futbolo federacijos lėšų švaistymo. (...) Kalba eina apie milijonines sumas, bet tikslių sumų dabar tikrai neįvardysiu“, – sakė FNTT vadovas.

LFF pareigūnų veiksmus sieja su rinkimais

LFF surengtas kratas jos atstovai sieja su artėjančiais LFF prezidento rinkimais.

„Tai yra normali procedūra, visai nenustebinusi prieš rinkimus ir po visų pareiškimų“, – BNS sakė LFF komunikacijos skyriaus vadovė Vaiva Zizaitė.

V.Zizaitė BNS teigė, kad pareigūnai jau baigė patikrinimą J.Kvedaro namuose, bet tęsia darbą federacijos patalpose Vilniuje.

„(J.Kvedaro namuose) jau atlikta krata, dabar yra tikrinama federacijos buhalterija, užplombuotos durys vadovų ir archyvo, tikrinami visi buhalteriniai dokumentai šiuo metu“, – sakė V.Zizaitė.

Ji sakė, kad pats J.Kvedaras situacijos komentuoti negali.

„Šiuo metu tikrai negali, nes jis negali kalbėti telefonu, jis net mums neatsiliepia, galbūt jam neleidžiama atsiliepti, bet jis turi atvykti į federaciją tuoj pat“, – teigė atstovė.

LFF prezidento rinkimai turėtų vykti 2016 metų pradžioje. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./STT krečia Lietuvos futbolo federacija
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./FNT krečia Lietuvos futbolo federaciją

LFF išplatintame pranešime teigiama, kad federacija kasmet yra nepriklausomai audituojama: „LFF, kaip organizacija, kuri veikia pagal Lietuvos Respublikos įstatymus ir savo įstatuose numatyta tvarka kasmet yra audituojama nepriklausomo auditoriaus bei atsiskaito tiek valstybinėms sporto, tiek tarptautinėms futbolo institucijoms, yra pasiruošusi bendradarbiauti su teisėsauga ir pateikti visus reikalingus dokumentus bei informaciją, kuri reikalinga tyrimui.“

LFF tikisi, kad FNTT veiksmai nėra susiję su pastarosiomis dienomis viešojoje erdvėje eskaluojamais įvykiais.

Iš ankstesnių tyrimų J.Kvedaras išlipo sausas

Šių metų pradžioje Lietuvos futbolo federacijos veiklą ir jos prezidento neteisėtą praturtėjimą tyrę teisėsaugininkai nustatė kelias kitas nusikalstamas veikas. Tuomet Generalinė prokuratūra, paties prezidento J.Kvedaro atžvilgiu tyrimą nusprendė nutraukti.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad J.Kvedaras pagal paskolos sutartį gavo paskolą iš T.U., kuris apgaulingai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) deklaravo apmokestinamąsias pajamas mažinančias išlaidas 2008–2011 metais. Tokiu būdu padaryta 2,4 tūkst. litų (703,2 euro) turtinė žala valstybės biudžetui.

T.U. atlyginus padarytą žalą valstybės biudžetui ir susitaikius su VMI atstovu, ikiteisminis tyrimas šio asmens atžvilgiu nutrauktas, skiriant jam baudžiamojo poveikio priemonę – 2,6 tūkst. litų (750 eurų) įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Šio ikiteisminio tyrimo metu taip pat nustatyti Kaune veikiančios įmonės savininko V.S. galbūt padaryti nusikaltimai: neteisingų duomenų apie įmonės pajamas, pelną pateikimas ir apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroro Ugniaus Vyčino, nustatyta, kad kaltinamasis V.S. nuo 2010 metų pradžios iki 2012 metų pabaigos LFF teikė transporto paslaugas. Į įmonės 2010 metų – 2012 metų PVM deklaracijas buvo įrašyti žinomai neteisingi duomenys apie įmonės pajamas ir deklaracijos pateiktos Kauno apskrities VMI. Tokiu būdu V.S. įmonė išvengė 67,3 tūkst. litų (19,5 tūkst. eurų) PVM mokesčio.

Gretos Skaraitienės nuotr./Julius Kvedaras
Gretos Skaraitienės nuotr./Julius Kvedaras

Pareigūnai nustatė, kad kaltinamasis V.S. Kauno apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai pateikė 2011 ir 2012 metų pelno mokesčio deklaracijas, kuriose taip pat buvo įrašyti neteisingi duomenys apie įmonės pelną. Tokiu būdu V.S. įmonė išvengė 18,7 tūkst. litų (5,4 tūkst. eurų) pelno mokesčio.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kauno apylinkės teismui. Joje V.S. kaltinamas neteisingų apie įmonės pajamas duomenų pateikimu ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu. Kaltinimai kaip juridiniam asmeniui pateikti ir individualiai įmonei, kuriai vadovavo V.S.

Tiriant pradinius įtarimus dėl galbūt neteisėto J.Kvedaro praturtėjimo gauta VMI specialistų išvada, kurioje konstatuota, kad jo išlaidos 2007–2010 metais neviršijo šio asmens gautų pajamų. Tyrimo metu negauta ir jokių kitų duomenų, jog minėtas asmuo nekilnojamąjį turtą pirko neteisėtomis pajamomis.

Tuomet prokurorai nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl J.Kvedaro galimo neteisėto praturtėjimo, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius