Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos sirgalių teorija: Mareką Zubą atleido dėl pokšto apie lenkų padėtį Lietuvoje

Lenkai stebisi, kad geriausias A lygos treneris M. Zubas dirbs trečioje pagal pajėgumą Lenkijos lygoje, o jo išvykimą iš „Žalgirio“ net politizuoja. Mareko Zubo Vilniuje praleisti du su puse sezono „Žalgiriui“ buvo aukso amžius. Tad pranešimas apie M. Zubo atsisveikinimą su klubu sirgalių nenudžiugino.
Marekas Zubas
Marekas Zubas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

M. Zubas Vilniuje iškovojo viską, ką galėjo. Laimėjęs du čempionato aukso medalius, du kartus – LFF taurę, kartą – supertaurę, šį rudenį jis buvo pripažintas geriausiu Lietuvos futbolo pirmenybėse dirbančiu treneriu.

„Aš noriu pasakyti savo paslaptį. Kai man pasiūlė „Žalgirio“ trenerio postą, norėjau pasiekti tikslą – tapti geriausiu. Komandos vadovai turbūt užmiršo pasakyti, jog lenkas turės dukart laimėti čempionatą, kad tai pasiektų”, – šypsodamasis kalbėjo „Žalgirio“ strategas per LFF sezono apdovanojimų ceremoniją. 2013-aisiais, nors M. Zubo vadovaujama komanda tapo čempione, geriausiu Lietuvos pirmenybių treneriu buvo išrinktas pagrindinio „Žalgirio“ varžovo Klaipėdos „Atlanto“ strategas rusas Konstantinas Sarsanija.

Kai man pasiūlė „Žalgirio“ trenerio postą, norėjau pasiekti tikslą – tapti geriausiu. Komandos vadovai turbūt užmiršo pasakyti, jog lenkas turės dukart laimėti čempionatą, kad tai pasiektų

2012-aisiais metais M. Zubas tapo Lenkijos rinktinės vyriausiojo trenerio Waldemaro Fornaliko asistentu. Neišbuvo juo ir savaitės. Metęs rinktinę treneris atvyko į Lietuvą vadovauti „Žalgiriui“.

Tada specialistas aiškino, kad jam teko rinktis: garbė treniruojant rinktinę, ar buvimas vyriausiuoju treneriu. M. Zubas pasirinko pastarąjį variantą. O vėliau daug kartų Lietuvos ir Lenkijos žurnalistams kartojo: „Nesuklydau“.

Nepaisant to, kad M. Zubas buvo pakviestas net į rinktinės trenerių štabą, tarp tos šalies futbolo aistruolių gero vardo jis neturėjo.

Lodzės „Widzew“ gerbėjai buvo jį net paskelbę visų laikų blogiausiu „Widzew“ treneriu.

Suprantama, prie to prisidėjo ne tik ne kokie komandos to meto rezultatai, bet ir viena neapdairi M. Zubo frazė. Po ilgo laiko „Widzew“ pralaimėjus Lodzės derbį LKS, M. Zubas pareiškė, kad tragedijos nėra.To „Widzew“ aistruoliai negalėjo atleisti labiau, nei pralaimėjimų virtinės.

„Widzew“ buvo paskutinė komanda, kurioje M. Zubas dirbo vyriausiuoju treneriu iki atėjimo į „Žalgirį“

Bet po pustrečių metų, M. Zubo praleistų Lietuvoje, net kai kurie „Widzew“ gerbėjai keičia požiūrį į M. Zubą.

„O gal tada tiesiog viskas per greitai vyko ir mes iš M. Zubo per daug norėjome? Juk blogas treneris nebūtų tiek daug pasiekęs Lietuvoje“, – rašė vienas Lodzės futbolo tinklaraštininkas, kuris prisipažino gėręs šampaną, kai M. Zubas paliko „Widzew“, o 2012-ais metais prognozavęs, kad M. Zubas nuves „Žalgirį“ į žemesnę lygą.

Vos paaiškėjus, kad M. Zubas atsisveikino su „Žalgiriu“, Lenkijoje pasklido ne vieną lenkų futbolo sirgalių nustebinęs gandas apie kitą trenerio darbovietę. Kalbama, kad auksinis „Žalgirio“ treneris derasi su Lenkijos antrosios lygos (trečiosios pajėgumo pakopos) vidutinioku Čenstakavos „Rakow“ klubu.

O gal tada tiesiog viskas per greitai vyko ir mes iš M. Zubo per daug norėjome? Juk blogas treneris nebūtų tiek daug pasiekęs Lietuvoje

„M. Zubas neturi charizmos“, – sako vieni. „Kaip treneris, kuris išmetė iš Europos lygos Poznanės „Lech“, gali sieti savo ateitį su „Rakow“?“ – atsako kiti.

M. Zubo vadovaujamas „Žalgiris“ pernai Europos lygos atrankos turnyro trečiajame etape namuose 1:0 nugalėjo „Lech“, Poznanėje pralaimėjo jam 1:2 ir įvarčio, įmušto svečiuose, dėka iškopė į trečiąjį etapą.

Gandas apie M. Zubo derybas su antrosios lygos klubu sustiprino lenkų įtarimą, kad Lietuvos čempionų klubo ir komandos trenerio išsiskyrimas buvo ne M. Zubo, o „Žalgirio“ iniciatyva.

Dalis interneto komentatorių sieja tai su M. Zubo žodžiais per LFF sezono uždarymą, jog lenkui reikėjo laimėti du čempionatus, tam, kad būtų išrinktas geriausiu. Jie sukėlė šiokį tokį skandalą tarp Lenkijos futbolo gerbėjų.

„Lietuviai išvarė M. Zubą už tai, kad jis pasakė tiesą apie jų požiūrį į lenkus“, – įsitikinusi ne tokia maža dalis interneto komentatorių.

O portalas weszlo.com tą M. Zubo pasakytą sakinį pakomentavo plačiau.

„Pakankamai aštru, tiesa? – rašo weszlo.com, pateikęs M. Zubo frazę, pasakytą per LFF sezono uždarymą. – Įsivaizduokite, kad Lenkijoje tokius žodžius būtų ištaręs koks nors treneris užsienietis. Ilga diskusija apie šališkumą – garantuota. O M. Zubas neslepia ir tiesiogiai leidžia suprasti: prieš metus taip pat buvau geriausias, bet nebuvau pagerbtas tik dėl to, kad esu lenkas. Galbūt galima tokį pasisakymą bandyti paaiškinti kitų mūsų futbolo bendruomenės narių nuomonėmis, tų kuriems teko pagyventi kitur ir kurie vienu balsu teigia: kad tenai prasimuščiau, turėjau būti kelis kartus geresnis už vietinius – jokios politinės potekstės tame nėra. Galima su tuo sutikti, bet tai tik viena galima interpretacija. Žinant audringus lenkų ir lietuvių santykius, labiau panaši į tiesą būtų kita interpretacija, susijusi su istorija. Pagal ją, M. Zubas pagarsino problemą, su kuria susiduria mūsų tautiečiai, gyvenantys toje šalyje.

M. Zubas pagarsino problemą, su kuria susiduria mūsų tautiečiai, gyvenantys toje šalyje

„Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“, – pareiškė neseniai tribūnos Poznanėje. Žiūrint į to mačo rezultatą, tai atrodė groteskiškai ir abu šie dalykai, be abejo, sukompromitavo „Lech“ ir jo gerbėjus, kuriais deramai užsiėmė prokuratūra. Pagal ieškinį – įžeidimas dėl tautybės. Dabar, jei M. Zubas sako teisybę, mes turime pripažinti, kad tai yra kitos pusės kompromitacija. Kartu su lenkiškų mokyklų Lietuvoje situacija. Galbūt tas „Widzew“ gerbėjų išjuoktas ir šiek tiek traktuojamas kaip atsiskyrėlis iš egzotiškos kito pasaulio galo lygos M. Zubas pradės rimtą diskusiją labai svarbia tema?“

Vargu. M. Zubas niekada nesiskundė blogais santykiais Lietuvos klube. Jis kaip tik visada aiškindavo jokio lietuvių priešiškumo lenkams Vilniuje nepastebėjęs.

Kitaip ir negalėjo būti šalyje, kur M. Zubas vis dėlto įgijo charizmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius