-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkų futbolo sirgaliai Kijeve iškėlė plakatą, kad Vilnius ir Lvovas yra Lenkijos miestai

Ar iš pažiūros nekaltas plakatas gali pasirodyti itin neskanus ir tapti politinių, propagandinių žaidimų priežastimi net keliose šalyse? Tokį klausimą kelia Lenkijos naujienų portalas gazeta.pl ir atsako: gali. Jeigu tą plakatą iškabina Varšuvos „Legia“ sirgaliai, veiksmas vyksta Ukrainoje, o lenkai tvirtina, kad Lvovas ir Vilnius yra Lenkijos miestai.
Lenkų futbolo sirgalių iškeltas plakatas Kijevo stadione
Lenkų futbolo sirgalių iškeltas plakatas Kijevo stadione / Varšuvos „Legia“/“Facebook“ nuotr.

Dar nenutilo skandalas dėl Lenkijos Seimo pirmininko Radoslawo Sikorskio interviu, kuriame jis kalbėjo apie tai, kad Vladimiras Putinas siūlė Donaldui Tuskui pasidalinti Ukrainą, o jau kilo dar vienas. Kaip rašo gazeta.pl, tai taip pat rimtas išbandymas trapiems Lenkijos, Ukrainos ir Rusijos santykiams. R.Sikorskis, tiesa, paneigė savo žodžius ir atsiprašė, bet alyvos į ugnį šliūkštelėjo „Legia“ sirgaliai.

Rungtynių Kijeve su Charkovo „Metalist“ metu Lenkijos klubo sirgaliai iškabino plakatą, kuris tuoj pat sukėlė tikrą audrą. Juolab kad plakato nuotrauka savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasigyrė pats Varšuvos klubas.

Atrodytų, plakate nėra nieko ypatingo, jokių įžeidimų ar žeminančių užrašų. Tačiau Lenkijos vėliavos fone lenkiškai užrašyta „Lvovas“ ir „Vilnius“ („Lwów“ ir „Wilno“) kartu su miestų herbais, tokiu būdu aiškiai parodant, kad, anot sirgalių, šie miestai iki šiol privalėjo priklausyti Lenkijai.

Kokią jautrumo porciją reikėjo sau amputuoti, kad ilgalaikio gedulo apimtoje šalyje, kuri nelygioje kovoje bando atsilaikyti prieš svetimos imperijos agresiją, iškabintum vėliavą su lenkišku Lvovu? – klausė Katarzyna Kwiatkowska-Moskalewicz.

Incidentas neliko be dėmesio. Kaip rašo NaTemat.pl, vienas rusiškas portalas antafashist.com tuoj pat pakomentavo, kad šis įvykis parodo keršto troškimą ir siekius atgauti buvusias lenkiškąsias žemes, nepaisant oficialiosios Lenkijos politikos.

Varšuvos futbolo klubo sirgalių elgesys Lenkijoje buvo pasmerktas, pasisakė ir Ukrainos tema rašantys žurnalistai, pabrėžę, kad po tokio incidento „gėda šiandien būti lenku Kijeve, nes jau nuo pietų po Maidaną blaškėsi girti „Legia“ sirgaliai, mėtė butelius ir rėkavo“.

Tinklaraštį puslapyje politika.pl rašanti Katarzyna Kwiatkowska-Moskalewicz, kelerius metus gyvenusi Ukrainoje, parašė gerokai aštriau ir susiejo visa tai su R.Sikorskio žodžiais apie V.Putino pasiūlymą: „Kokią jautrumo porciją reikėjo sau amputuoti, kad ilgalaikio gedulo apimtoje šalyje, kuri nelygioje kovoje bando atsilaikyti prieš svetimos imperijos agresiją, iškabintum vėliavą su lenkišku Lvovu? Suprantu, kad tie, kurie Kijevo stadione išskleidė baltai raudoną plakatą su gėdingu užrašu, noriai palaikytų garsųjį Putino pasiūlymą.“

Tiesa, Rusijai lenkų klubo sirgaliai irgi nebuvo palankūs. Dar prieš rungtynes jie paskandavo necenzūriniais žodžiais pagardintas skanduotes apie rusus.

Kaip pastebi Lenkijos žiniasklaida, dėl šio incidento praktiškai visi ir pamiršo, kad Varšuvos „Legia“ neblogai sekasi Europos stadionuose, o Kijeve komanda laimėjo 1:0.

Kai Vilniaus „Žalgiris“ žaidė su Poznanės „Lech“, lenkų futbolo sirgaliai irgi iškėlė skandalą sukėlusį plakatą. Jame buvo užrašyta: „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius