-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

LFF padangėje – vis karščiau: S.Stankaus bendražygis į konferenciją „stumia“ savus žmones

Šalies futbolo bendruomenė prognozuoja, kad gegužės 18 vysiančioje Lietuvos futbolo federacijos (LFF) konferencijoje vyks svarbiausias, ar bent jau vienas svarbiausių mūšių, neseniai įsiplieskusiame atvirame kare tarp nieko federacijos struktūroje nenorinčių iš esmės keisti konservatorių ir demokratizuoti jos valdymą geidžiančių permainų šalininkų. Pastarųjų priešakyje – metus LFF prezidentu dirbantis kėdainiškis Edvinas Eimontas, konservatorių pusėje – didžioji dauguma dabartinio LFF vykdomojo komiteto narių.
Stasys Stankus
Stasys Stankus / Valdo Knyzelio/LFF nuotr.

Gegužės 18-osios konferencija spręs ar priimti naujųjų revoliucinių LFF įstatų projektą, kurį pateikė E.Eimontas. Jo priešininkai teigė kelsią konferencijoje projektą, kuris susiaurintų prezidento įgaliojimus ir perleistų realią valdžią LFF generaliniam direktoriui (Nerijui Dunauskui).

Konferencijoje dalyvaus 80 narių. Po penkis balsus turės kiekvienos apskrities futbolo federacija bei šešios šakinės asociacijos: teisėjų, moterų futbolo, salės futbolo, vaikų ir jaunių futbolo, futbolo techninio vystymo ir masinio futbolo.

Besiruošdamos gegužės 18-osios mūšiui abi pusės stengiasi mobilizuoti savo rėmėjus, turinčius balsuotojo teisę. Ir ne būtinai demokratiniais būdais.

Ne visos balsuosiančios asociacijos atrinkdamos savo delegatus varginasi surengti bent jau parodomuosius rinkimus. Štai MaFA prezidentas Anatolijus Stecenko konferencijos dalyvius paskyrė pats. Bent jau taip savo „Facebook“ paskyroje teigia ilgametis šios asociacijos darbuotojas Vaidotas Rastenis.

„Pavyzdžiui MaFA prezidentas pats paskyrė delegatus į LFF konferenciją. Taip, tai daroma vienasmeniškai ir, spėju, kad ten nėra anei vieno nario, kuris pasisako už naująją įstatų redakciją. Nors MaFA asociacijoje pritariančiųjų pokyčiams yra ne vienas, ir ne du“, – ten rašo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Anatolijus Stecenko ir Julius Kvedaras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Anatolijus Stecenko ir Julius Kvedaras

Beje, MaFA įstatai prezidentui teisę skirti konferencijos dalyvius suteikia.

„Taip, dėl tokių įstatų aš prisiimu ir asmeninę atsakomybę, kaip vienas asociacijos steigėjų. Tiesiog kuriant asociaciją man tai praslydo pro akis“, – aiškino V.Rastenis.

Pats V.Rastenis neslepia, kad yra permainų šalininkas. Jis buvo A.Stecenkos konkurentas rinkimuose į MaFA prezidento postą ir jam pralaimėjo.

Šią savaitę V.Rastenis baigia dirbti asociacijoje. Nepaisant to, trečiadienį jis su bendraminčiais bandys bent šiek tiek pakeisti MaFa, pakreipti ją didesnio demokratiškumo link. Konservatorių ir permainų šalininkų mūšį asociacijoje jis laiko ketvirtadienio mūšio LFF konferencijoje repeticija.

Facebook nuotr./Vaidotas Rastenis
Facebook nuotr./Vaidotas Rastenis

„Man nepavyko įtikinti asociacijos narių dėl organizacijos ateities vizijos prezidento rinkimuose, nebuvau paskirtas į LFF konferenciją, kur galėčiau balsuoti už naujuosius įstatus. Bet rankų nenuleidžiu ir tikiuosi, kad trečiadienį vyksiančioje MaFA visuotinėje konferencijoje pakeisime kelis asociacijos įstatų punktus ir padarysime bent mažus žingsnelius į priekį.

Šie pakeitimai dar nebus tokie kardinalūs, kaip kad buvo pasiūlyti Futbolo forumo ir dabar siūlomi nemažos dalies futbolo bendruomenės bei LFF prezidento. Tad esminiai pokyčiai lauktų, jei pati LFF patvirtintų naują savo įstatų redakciją. Bet MaFA įstatų (ne)pakeitimas gali būti labai geras lakmuso popierėlis prieš didįjį futbolo ketvirtadienį ir LFF visuotinę konferenciją. Pirmi žingsniai organizuojant „demokratinį“ balsavimą jau žengti.

Šiuometinėje sistemoje tokia buhalterė Lietuvos futbolo valdyme reiškia bene daugiau nei visa ilgamečio Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ struktūra.

Pasiūlyti MaFA įstatų pakeitimai: prezidento kadencijų apribojimas iki 2 kadencijų (8 metai), direktorių skiria Valdyba (gal ir gerai; iki šiol buvo renkamas Konferencijoje), norima naikinti direktoriaus kadenciją, kuri dabar trunka 4 metus (nesuprantu kodėl), asociacijos nariais galėtų tapti tik juridiniai asmenys (t.y. klubai, asociacijos ir pan.; Dabar 90% asociacijos narių – fiziniai asmenys)“, – rašo V.Rastenis.

Reformų šalininkai siekia į LFF valdymą tiesiogiai įtraukti visus klubus.

MaFA nariai – daugiausia fiziniai asmenys, kaip ir daugelio šakinių asociacijų.

Kai kurios šakinės asociacijos balsavimo teisę renkant vadovybę, suteikia ir savo techniniams darbuotojams – pvz. buhalterei. Šiuometinėje sistemoje tokia buhalterė Lietuvos futbolo valdyme reiškia bene daugiau nei visa ilgamečio Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ struktūra.

LFF užkulisinių kovų žinovai neabejoja, kad absoliuti dauguma šakinių asociacijų ketvirtadienį palaikys konservatyviąsias jėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius