Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LFF pasiduoda: sutinka keistis, bet už naujuosius įstatus balsuos senoji valdžia

Nuo pat 2020-aisiais Seime vienbalsiai priimtos rezoliucijos kamuolį pirmyn atgal spardžiusi Lietuvos futbolo federacija (LFF) nuleidžia rankas. LFF vadovai sutinka keisti įstatus, kuriuos rašyti žada pagal politikų reikalavimus ir FIFA bei UEFA gerojo valdymo pavyzdžius, bet už juos galiausiai turės balsuoti senoji – dabartinė – valdžia.
LFF spaudos konferencija
Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ar dabartiniai LFF valdininkai neeilinėje konferencijoje gruodžio viduryje, kai naujieji įstatai, kaip žadama, bus pristatyti balsavimui, pakels rankas – garantijų nėra.

„Suglaudę pečius kartu su FIFA ir UEFA paruošime įstatus, kurie atitiktų visų lūkesčius. Mes tikime, kad futbolo bendruomenė atsižvelgs į siūlomas rekomendacijas ir reformas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje vylėsi LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Ir nors tiki, kad politikų paruoštas laikinojo LFF valdymo įstatymas prieštarauja Konstitucijai, toliau kovoti LFF vadovai neketina.

„Yra Teisės departamento išvada, kad prieštarauja Konstitucijai, bet mes matome politinę valią, žinome, kas yra valdančioji dauguma ir matome (politikų) nusiteikimą. Mes, visos Lietuvos futbolo federacijos vardu, negalime rizikuoti, eiti iki galo ir žiūrėti, ar tas įstatymas bus priimtas, ar ne, ar galiausiai bus atšauktas ir t.t. Mes pasiruošę keisti įstatus, kad neturėtume pasekmių Lietuvos futbolui“, – teigė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Greta sėdėjęs UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola išdėstė, kokie punktai naujuose įstatuose bus svarbiausi.

„Seimo narių tikslai sutampa su UEFA ir FIFA. Iki šio ryto skyrėsi tik keliai, kaip tai pasiekti. Yra sudaryta darbo grupė, kurioje kartu su LFF dirbsime ir mes – UEFA bei FIFA. Svarbiausia bus peržiūrėti LFF narius ir galinčius balsuoti konferencijoje, antra – kad Vykdomojo komiteto (VK) nariai būtų renkami, trečia – kad VK nariams būtų nustatyti aukščiausi įmanomi tinkamumo ir reputacijos reikalavimai ir ketvirta, kad visi vadovai būtų renkami konferencijoje, o ne Vykdomajame komitete“, – teigė L.Nicola.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Luca Nicola
Lukas Balandis / BNS nuotr./Luca Nicola

Šalia jo sėdėjęs FIFA Strateginių projektų ir asociacijų narių valdymo direktorius Nodaras Akhalkastis pabrėžė, kad LFF, kaip ir FIFA bei UEFA, bus taikomi „aukščiausi įmanomi reputacijos standartai“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nodaras Akhalkastis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nodaras Akhalkastis

Nors darbo grupė, pasak LFF, FIFA ir UEFA, jau yra sudaryta ir veikia kurį laiką, naujųjų įstatų projektas dar nėra paruoštas. Jo griaučius tikimasis pateikti spalio 16-ąją vyksiančiame visuotiniame futbolo forume.

„Šiandien pagrindinis dėmesys buvo deryboms su Seimo nariais, kad turėtume laiko. Dabar tikslas yra lapkričio viduryje jau turėti apsvarstytą įstatų projektą, už kurį gruodžio viduryje jau galėtume balsuoti neeilinėje LFF konferencijoje“, – aiškino E.Stankevičius.

VIDEO: LFF spaudos konferencija po UEFA ir FIFA atstovų vizito Lietuvoje

Tiesa, diskusijų ir klausimų, pasak LFF vadovų, netrūksta. „Pagrindinės temos yra aiškios. Jau pradėjome darbą ir matome, kad yra daug niuansų. Pavyzdžiui, 45-ių klubo narių įtraukimas, kaip nori Seimo nariai. Tai nebūtų tinkama kompozicija. Nėra visame pasaulyje tokios federacijos, kur tik klubai viską sprendžia. Dar yra masinis futbolas, moterų futbolas ir t.t. Jei palygintume su Anglija, tai ir „Premier“ lyga ten turi tik 5 balsus. Dar turime diskutuoti“, – teigė E.Stankevičius.

Vis dėlto turbūt pats opiausias klausimas – reputacija. LFF vadovai negalėjo tiksliai atsakyti, ar po reformos, jos valdyme nebeliktų su kriminaliniu pasauliu siejamų Vykdomojo komiteto narių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Pukelis ir Žydrūnas Buzas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Pukelis ir Žydrūnas Buzas

„Dėl nepriekaištingos reputacijos sąvokos bus įrašyti aukščiausi standartai, kuriuos pasiūlys FIFA ir UEFA, pagal savo įstatus. Mes nuo šito plano nesitrauksime ir norėtume tai įrašyti mūsų įstatuose. Pridėti kažką papildomo, kad nukreiptume konkrečiai į tam tikrus asmenis – nėra mūsų tikslas. Mūsų tikslas yra naujaisiais įstatais pagerinti organizacijos veiklą, o ne nustatyti, kad kažkokie asmenys joje būtų, ar nebūtų“, – tikino LFF prezidentas T.Danilevičius.

15min primena, kad laikinojo įstatymo projektą parengę Seimo nariai reikalauja, kad visuotinėje LFF konferencijoje – svarbiausiame šalies futbolo valdymo renginyje – balso teisė būtų suteikta klubams (dabar jiems atstovauja apskričių federacijos), kad LFF Vykdomasis komitetas būtų renkamas konferencijoje (dabar į jį tiesiogiai patenka apskričių federacijų ir šakinių asociacijų vadovai), o rinkimuose negalėtų dalyvauti asmenys, pripažinti padariusiais tyčinį nusikaltimą.

Ketvirtadienį išklausę UEFA ir FIFA grasinimų, kad dėl tiesioginio politikų įsikišimo visas Lietuvos futbolas būtų suspenduojamas, politikai nusprendė padaryti pertrauką priimant minėtą įstatytą ir leisti LFF pačiai atlikti reikalaujamą įstatų reformą iki Seimo sesijos pabaigos (gruodžio 23-iosios).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius