Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos futbolo rinktinės strategu taps Žutautas?

Lietuvos futbolo federacija (LFF) naujojo nacionalinės rinktinės trenerio pavardę ketina paskelbti vasario mėnesį, tačiau pagrindinis pretendentas į šį postą jau žinomas.
Baldų salono „Lartė“ atidarymas
Futbolo rInktinės vairas turbūt bus perduodas buvusiam kapitonui R.Žutautui. / Mariaus Žičiaus nuotrauka

Pasak „Lietuvos žinių” šaltinių, LFF prie nacionalinės komandos vairo norėtų matyti futbolininko karjerą jau baigusį 37 metų Raimondą Žutautą, kuris atstovavo šalies rinktinei 1995–2003 metais.
 

Šią informaciją LŽ patvirtino ir R.Žutautas: „Taip, man buvo pasiūlyta eiti trenerio pareigas. Daviau teigiamą atsakymą, šiuo metu laukiu galutinio LFF sprendimo.“

Teigiama, kad neoficialioje kovoje dėl rinktinės trenerio pareigų dabartinis Gargždų „Bangos” klubo valdybos pirmininkas R.Žutautas nukonkuravo kitą futbolo garsenybę Valdą Ivanauską, šiuo metu esantį be darbo.

Portugalas negrįš

LFF generalinis direktorius Julius Kvedaras kol kas nelinkęs daug kalbėti apie naująjį rinktinės trenerį: „Tarp kandidatų yra ir R.Žutautas, ir kitų Lietuvos trenerių. Siūlosi net užsieniečiai. Trenerį paskelbsime vasario 7 dieną – kai ištrauksime 2012 metų Europos čempionato atrankos varžybų burtus.“

Kol kas akivaizdu, kad futbolo rinktinės nebetreniruos portugalas Jose Couceiro, dirbęs su Lietuvos komanda nuo 2008 metų rugpjūčio. Šis specialistas nuo praėjusio pavasario treniruoja Turkijos klubą „Gaziantepspor“.
 

„J.Couceiro nespėja visko aprėpti. Jam nepavyko tesėti pažadų: visą dėmesį skirti mūsų rinktinei, dirbti Nacionalinėje futbolo akademijoje ir su jaunimo komandomis. Portugalas neseniai skambino ir skundėsi, kad Turkijos klube turi daug problemų”, – atskleidė J.Kvedaras. Taigi J.Couceiro kandidatūra net nesvarstoma.

Įves tvarką

Tapęs naujuoju rinktinės treneriu R.Žutautas žada būti griežtas: „Kai komandą treniravo užsienietis, tvarkos nebuvo. Žaidėjai bet kada galėdavo palikti stovyklą, su šeimomis leisti tiek laiko, kiek panorėdavo. Ne treneris vadovavo futbolininkams, o šie jam. Trūko drausmės. Pats žaidžiau rinktinėje beveik dešimtmetį ir žinau, kad taip būti negali.“

Vladikaukazo „Alanija” (Rusija), Haifos „Maccabi” (Izraelis) ir Atėnų „Panathinaikos” (Graikija) klubuose rungtyniavęs futbolininkas žada rinktinės sudėtį atnaujinti ir puoselėja ambicingus ateities planus.

„Komandos sudėtis keistųsi – pamažu į ją įsilietų jaunų pajėgų. Laikausi nuomonės, kad futbolą žaidžia ne pavardės, o žmonės. Todėl mano rinktinėje šansą gautų tie, kurie reguliariai rungtyniauja nors ir Lenkijos žemesnėje lygoje, o ne tie, kurie klubuose nepakyla nuo atsarginių suolo. Žaidybinė praktika yra labai svarbi, – tikino R.Žutautas. – Esu pasirengęs dirbti bent du atrankos ciklus, t. y. maždaug penkerius metus. Daug dėmesio skirsiu jaunimo iki 21 metų žaidėjams. Po penkerių metų jie turi padėti Lietuvai iškopti į 2016-ųjų Europos futbolo čempionatą.”

Patirtis nebūtina?

Tačiau kritikams jau dabar akis bado R.Žutauto tokio darbo patirties stygius. Nors buvo puikus futbolininkas, trenerio duonos jis ragavo tik 2005 metais, kai keturis mėnesius dirbo klubo „Alanija” trenerio Itzhako Schumo asistentu.

„O kam rinktinės treneriui reikalinga turtinga patirtis? Juk nacionalinės komandos žaidėjai susirenka vos kelias dienas prieš rungtynes, per šį laiką kalnų nenuversi. Svarbiausia – psichologinis nusiteikimas. Būdamas žaidėju ėjau rinktinės kapitono pareigas, todėl esu pasirengęs šiam iššūkiui”, – ryžtingai kalbėjo R.Žutautas.

Tiesa, nelinksma patirtimi apie pavojus į rinktinės trenerio vietą skiriant jauną nepatyrusį specialistą su LFF galėtų pasidalyti Moldovos futbolo federacija. Prieš 2010 metų pasaulio čempionato atrankos varžybas prie Moldovos rinktinės vairo stojo buvęs SSRS rinktinės futbolininkas 40 metų Igoris Dobrovolskis. Jis gerokai atjaunino komandos sudėtį, atsisakė daugelio patyrusių žaidėjų. Tačiau moldavai per 10 rungtynių surinko vos 3 taškus, du kartus nesugebėjo įveikti net Liuksemburgo, ir I.Dobrovolskis buvo atleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius