Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rinktinei – šansas patekti į „Euro 2020“ per užpakalines duris?

Praūžus „Euro 2016“ karštinei Senojo žemyno futbolo pasaulis aprimo. Po ketverių metų šio turnyro veidas bus visiškai kitoks, o istorinį šansą pakovoti dėl vietos tarp 24 stipriausių Europos komandų turės ir Lietuvos rinktinė. Net jeigu jai ir nepavyks sėkmingai pasirodyti atrankos varžybose.
Edgaras Jankauskas turi šansą?
Edgaras Jankauskas turi šansą?

Prancūzijoje vykusio čempionato metu daugelis futbolo sirgalių trynė rankomis. Puiki šios šalies logistika leido futbolo sirgaliui Lilio, Lanso, Liono ar Sent Etjeno miestus iš Paryžiaus pasiekti traukiniu vos per pora valandų. Po ketverių metų nieko panašaus nebus.

Dabar jau buvęs UEFA prezidentas Michelis Platini dar prieš pasitraukdamas iš savo posto žemyno futbolui mestelėjo revoliucinę idėją, pagal kurią 2020-ųjų metų čempionatas vyks ne vienoje šalyje, o 13-oje po visą žemyną pabirusių Europos miestų.

„Euro 2016“ šeimininkais svajoję tapti ir prancūzams pralaimėję turkai labai tikėjosi, kad savo šansą gaus po ketverių metų, tačiau UEFA nusprendė pirmenybes rengti visame žemyne ir tai ypač nuvylė pastaruoju metu ypač daug lėšų futbolo infrastruktūrai skiriančią Europos pietryčių valstybę.

Finalas – Londone

Grupių etapo varžybos ir aštuntfinaliai vyks Kopenhagoje (Danija), Bukarešte (Rumunija), Amsterdame (Nyderlandai), Dubline (Airija), Bilbao (Ispanija), Budapešte (Vengrija), Briuselyje (Belgija) ir Glazge (Škotija).

Ketvirtfinalio ir grupių etapo varžybos bus rengiamos Miunchene (Vokietija), Baku (Azerbaidžanas), Sankt Peterburge (Rusija) bei Romoje (Italija).

Pusfinaliai ir didysis finalas vyks Anglijos sostinėje Londone.

Šis žingsnis reiškia, kad UEFA gręžiasi į valstybes, kurios anksčiau apie tokio masto futbolo šventę galėjo tik svajoti. Iš trylikos atrinktų miestų anksčiau pirmenybės vyko tik penkiuose, iš trylikos šalių net septynios pirmenybes priims pirmą kartą.

„Euro 2016“ miestai
„Euro 2020“ miestai

Papildomas šansas – Nacijų lyga

Europos futbolas milžinišku tempu liuoksi link didžiųjų permainų slenksčio. Dar viena naujovė – UEFA Nacijų lyga.

Po dviejų metų prasidėsiančios UEFA Nacijų lygos varžybos iš esmės perbraižys Senojo žemyno futbolą. Šio turnyro idėja dar prieš trejus metus gimė Norvegijos futbolo asociacijos prezidento Yngve Halleno galvoje. Netrukus idėja virs kūnu.

Šis turnyras bus ne tik puiki galimybė nacionalinėms rinktinėms pasitikrinti raumenis su savo lygio varžovais, bet ir iškovoti retą šansą praverti Europos čempionato duris.

Permainų šluotos UEFA vadovai griebėsi norėdami paskatinti sportinę rinktinių konkurenciją bei kilstelti nacionalinių rinktinių futbolą į naują kokybinį lygmenį.

„Euro 2020“ atrankos sistema
10 atrankos grupių (penkios grupės po 5 komandas, penkios grupės po 6 komandas)
10 grupių nugalėtojų keliauja į finalinį etapą
10 antras vietas grupėse užėmusių komandų keliauja į finalinį etapą
Nacijų lygų keturių divizionų nugalėtojos keliauja į finalinį etapą

Naujos varžybos startuos 2018 metų rugsėjo-lapkričio mėnesiais, prieš atrankos į 2020 metų Europos futbolo čempionato ciklą. Šis bus žaidžiamas nuo 2019 metų kovo iki lapkričio.

Nacijų lygoje rinktinės pagal to laikotarpio reitingus bus suskirstytos į keturis atskirus divizionus (A, B, C ir D). Kiekviename divizione komandos bus skirstomos į mažesnes grupes po 3-4 komandas.

A diviziono nugalėtojai varžysis dėl nugalėtojų vardo, o kiekvienos diviziono grupės nugalėtojai kovos dėl patekimo į aukštesnį divizioną. Pagal Nacijų lygos reitingą taip pat bus sudaromi atrankos varžybų krepšeliai.

Viena reikšmingiausių naujovių – kiekvieno Nacijų lygos diviziono grupių nugalėtojai (viso 16 komandų) pateks į atkrintamąsias varžybas. Jose į keturias grupes suskirstytos komandos 2020 metų kovą sužais po dvejas rungtynes (pusfinalis ir finalas) ir nugalėtojai galės iškovoti vieną iš keturių kelialapių į „Euro 2020“.

Jei komanda kelialapį į Europos čempionatą jau bus užsitikrinusi per atrankos varžybas, jos vietą atkrintamose varžybose atitinkamai užims kita komanda, pagal UEFA Nacijų lygos reitingą.

„Euro 2016“ stadionai
„Euro 2020“ stadionai

Oficialios atrankos „Euro 2020“ sistema iš esmės nesikeis – į finalo etapą pateks dešimties grupių nugalėtojai ir antras vietas užėmusios rinktinės (viso 20 komandų). Priėmus į UEFA šeimą Kosovą, dėl vietos finaliniame etape kovos 55 Europos rinktinės.

Tokiais pačiais principais ateityje vyks ir Europos zonos atranka į pasaulio čempionatą – tik bus pakoreguotos varžybų datos ir kelialapių skaičius, dėl kurio varžysis rinktinės.

Šansas mažiesiems ar gerai apgalvotas UEFA žingsnis?

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tokiu revoliuciniu žingsniu turėtų džiaugtis mažosios Senojo žemyno šalys, nemažai futbolo specialistų pastebi, kad tikrasis UEFA vadovų sumanymas yra kiek kitoks.

Niekam ne paslaptis, kad UEFA vadovai finaliniuose Europos čempionatų etapuose nori matyti visas stipriausias žemyno komandas ir didžiausias televizijos rinkas, o naujasis formatas greičiausiai taps saugikliu, suteiksiančiu atrankos varžybose suklupusiems milžinams antrąjį šansą.

Sauliaus Čirbos/LFF.lt nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė
Sauliaus Čirbos/LFF.lt nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė

Kad viena kita istoriškai Europos futbolo žiedui priskiriama rinktinė nesugeba įveikti atrankos varžybų, jau tapo gana dažnu reiškiniu. Net ir praplėtus čempionato dalyvių skaičių iki 24 šiemet Prancūzijoje nematėme tokių rinktinių kaip Nyderlandai, Danija ar Bosnija ir Hercegovina.

Naujoji sistema tokiems nevykėliams į rankas įduos dar vieną vilties šiaudą ir šios komandos galės brautis į pirmenybes per Nacijų lygą. Manoma, kad tokiu būdu UEFA vadovai iki minimumo sumažina tikimybę, kad tarp 24 ekipų nebus visų galingiausių žemyno komandų.

Lietuviams geriau aukoti ciklą?

Kaip bebūtų, išsišokėlių būsimajame čempionate taip pat veikiausiai bus. Pagal naują sistemą vietas pirmenybėse iškovos bent dvi ekipos, kurios tikrai nėra priskiriamos Europos futbolo elitui.

Jei rinktinės į Nacijų lygos divizionus būtų sijojamos jau dabar, savo varžovais mūsų šalies futbolininkai vargu ar galėtų labai džiaugtis.

V. Knyzelio/LFF.lt nuotr./Edgaras Jankauskas
V. Knyzelio/LFF.lt nuotr./Edgaras Jankauskas

Kol kas pagal UEFA reitingą Lietuvos rinktinė atsidurtų C divizione, kur mūsų varžovėmis būtų net keturios praėjusio „Euro 2016“ dalyvės: Albanija, Šiaurės Airija, Turkija ir Velsas. Be šių komandų Edgaro Jankausko kariaunai galimai tektų varžytis su Armėnija, Bulgarija, Estija, Izraeliu, Juodkalnija, Norvegija, Škotija, Serbija ir Slovėnija.

Kol kas pagal UEFA reitingą Lietuvos rinktinė atsidurtų C divizione, kur mūsų varžovėmis būtų net keturios praėjusio „Euro 2016“ dalyvės.

Kur kas labiau rankomis galėtų trinti mūsų kaimynai latviai. Braliukams tektų varžytis D divizione, o tai reiškia, kad jų potencialiais varžovais dėl vienintelio papildomo kelialapio į pirmenybes būtų Andora, Azerbaidžanas, Baltarusija, Kipras, Farerų salos, Suomija, Gruzija, Gibraltaras, Kazachstanas, Lichtenšteinas, Liuksemburgas, Makedonija, Malta, Moldova ir San Marinas.

Tiesa, labai tikėtina, kad Lietuvos rinktinė savo dabartinės pozicijos po dviejų metų traukiant burtus nebus išsaugojusi.

UEFA nacionalinių rinktinių reitingas sudaromas skaičiuojant komandos pasirodymus trijuose paskutiniuose atrankos cikluose procentine išraiška 20-40-40.

Tai reiškia, kad didžiausią įtaką turės 2016-ųjų metų Europos čempionato atrankoje ir finaliniame etape bei būsimoje 2018-ųjų metų pasaulio pirmenybių atrankoje pasiekti rezultatai. Per pusę mažesnę – atrankoje į 2014-ųjų metų planetos pirmenybes ir šiame čempionate pademonstruoti rezultatai.

Atrankoje į 2014-ųjų metų pirmenybes lietuviai savo grupėje per 10 rungtynių iškovojo 11 taškų ir aplenkė latvius ir Lichtenšteiną. Praėjusių žemyno pirmenybių kvalifikacijoje mūsiškiai per 10 mačų iškovojo 10 taškų ir pranoko tik San Mariną.

UEFA Nacijų lygos divizionai jei reitingas būtų skaičiuojamas dabar
A divizionas Belgija, Kroatija, Anglija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Nyderlandai, Portugalija, Slovakija, Ispanija, Šveicarija, Ukraina.
B divizionas Austrija, Bosnija ir Hercegovina, Čekija, Danija, Graikija, Vengrija, Islandija, Lenkija, Airija, Rumunija, Rusija, Švedija.
C divizionas Albanija, Armėnija, Bulgarija, Estija, Izraelis, Lietuva, Juodkalnija, Šiaurės Airija, Norvegija, Škotija, Serbija, Slovėnija, Turkija, Velsas.
D divizionas Andora, Azerbaidžanas, Baltarusija, Kipras, Farerų salos, Suomija, Gruzija, Gibraltaras, Kazachstanas, Latvija, Lichtenšteinas, Liuksemburgas, Makedonija, Malta, Moldova, San Marinas, Kosovas.

Galvosopis aistruoliams

Visgi naujoji sistema turi ne tik pliusų. Bene daugiausiai problemų naujasis finalinių pirmenybių formatas sudarys ištikimiausiems rinktinių sirgaliams.

Jau dabar aišku, kad norintiems palaikyti savo tautiečius visose finalinio etapo rungtynėse sirgaliams gali tekti keliauti po 4-5 šalis. Norint pamatyti vien pirmuosius tris grupės mačus teks aplankyti mažiausiai dvi valstybes.

O laiko suplanuoti šią kelionę po Senąjį žemyną bus minimaliai. Pavyzdžiui, „Euro 2016“ dalyviai savo būsimus varžovus sužinojo dar prieš Šv. Kalėdas, tuo tarpu pagal naują kalendorių „Euro 2020“ grupių sudėtys paaiškės tik likus maždaug trims mėnesiams iki finalinio etapo pradžios.

„Euro 2020“ atrankos varžybų kalendorius
2018 metų rugsėjis-lapkritis Nacijų lygos grupės varžybos
2019 metų kovas-birželis „Euro 2020“ atrankos varžybos
2019 metų birželis Nacijų lygos finalinis etapas
2019 metų rugsėjis-lapkritis „Euro 2020“ atrankos varžybų pabaiga
2020 metų kovas Nacijų lygos atkrintamosios (dėl keturių kelialapių į „Euro 2020“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius