-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madrido „Real“ – daugiausiai uždirbantis futbolo klubas 11 metų iš eilės

Remiantis jau devynioliktą kartą skelbiamu verslo konsultacijų bendrovės Deloitte Futbolo pinigų lygos tyrimu, kurio tikslas yra reitinguoti daugiausiai uždirbančius pasaulio futbolo klubus, 20-ies daugiausiai uždirbančių klubų pajamos praėjusį sezoną išaugo 8 proc., lyginant su praėjusių metų rezultatais, ir siekė 6,6 mlrd. eurų.
Madrido „Real“ – Barselonos „Espanyol“
Madrido „Real“ – Barselonos „Espanyol“ / „Scanpix“ nuotr.

Aukščiausią Deloitte Futbolo pinigų lygos reitingo poziciją jau vienuoliktus metus iš eilės užėmė „Real Madrid“ klubas, kurio pajamos 2014-2015 m. sudarė 577 mln. eurų (439 mln. svarų sterlingų). Komercinės pajamos buvo pagrindinis veiksnys, lėmęs 22,7 mln. eurų išaugusias pajamas, lyginant su praėjusių metų sezonu. Pajamos iš rungtynių padidėjo 9,1 mln. eurų, tačiau pajamos už parduotas rungtynių transliacijų teises sezono metu sumažėjo 4,3 mln. eurų.

„Pirmą kartą trijų geriausių Futbolo pinigų lygos klubų pajamos peržengė 500 mln. eurų pajamų ribą. „Real Madrid“ dar kartą pademonstravo puikius finansinės veiklos rezultatus, kuriuos lėmė komercinių pajamų augimas. Numatomas „Santiago Bernabéu“ stadiono rekonstrukcijos projektas prisidės prie tolesnio pajamų, gaunamų iš rungtynių, augimo ateinančiais metais“, ‒teigia Deloitte Sporto verslo grupės partneris Danas Jonesas.

„Įspūdingi „FC Barcelona“ pasiekimai 2014-2015 m. sezono metu prisidėjo prie finansinės šio klubo sėkmės. Europos čempionai pakilo į antrąją vietą, priversdami „Manchester United“ klubą užleisti šią poziciją, ir pasiekė pajamų augimą visose verslo srityse ‒ organizuojant rungtynes, parduodant rungtynių transliacijų teises ir vykdant komercinę veiklą“, ‒ pridūrė D.Jonesas.

„Manchester United“ klubas, nors ir smuktelėjo lentelėje viena pozicija žemiau ‒ į trečiąją vietą, ‒ išlieka daugiausiai uždirbančiu klubu „Premier“ lygoje ‒ jo pajamos siekė 519,5 mln. eurų. „Chelsea“ klubas nukrito viena pozicija žemiau ‒ į aštuntąją vietą, tuo tarpu „Arsenal“ ‒ pakilo į septintąją vietą. „Manchester City“ ir„Liverpool“ yra kiti du klubai, kurie rikiuojasi „Premier“ lygos sąrašo pirmajame dešimtuke, atitinkamai užimdami šeštąją ir devintąją vietas.

„Nepaisant kasmet mažėjančių pajamų, tai, kad „Manchester United“ klubas užima vieną iš trijų aukščiausių Pinigų lygos sąrašo pozicijų,rodo tvirtus klubo verslo modelio pagrindus. Sugrįžimas į Čempionų lygos futbolą bei daugybė sudarytų reikšmingų komercinės partnerystės sutarčių tik sustiprins verslą 2015-2016 m. Atsižvelgiant į tai, nestebintų, jeigu ateinančiais metais „Manchester United“ klubas, kuriam prognozuojamos 500mln. svarų sterlingų (apie 650 mln. eurų) siekiančios pajamos,pirmą kartą per 12 metų užimtų aukščiausią poziciją Pinigų lygos sąraše“, ‒ teigia Deloitte vyresnysis projektų vadovas Timas Bridge'as.

Šių metų Futbolo pinigų lygoje taip pat matomas poslinkis tarp didžiausių Europos futbolo milžinų, „Bayern Munich“ klubui nukritus iš trečiosios į penktąją ‒ žemiausią nuo 2006-2007 m. ‒ poziciją. Vokietijos čempionus vienu laipteliu aukščiau aplenkė „Paris Saint-Germain“ klubas – vienintelė Prancūzijos komanda TOP 20-ies klubų sąraše, kurios pajamos augo antrus metus iš eilės ir siekė 480,8 mln. eurų.

Nepaisant sėkmingo „Juventus“ pasirodymo Čempionų lygos kampanijoje ir „Roma“ klubo šoktelėjimo iš 24-osios į 16-ąją poziciją, Italijos klubams tai buvo nuviliantis sezonas atsižvelgiant į pajamų rodiklius. Tiek „Inter“, tiek ir „AC Milan“ klubai praėjusių metų reitinge nukrito dvejomis pozicijomis žemiau, pirmą kartą atsidurdamos arti iškritimo ribos Pinigų lygos TOP 20 sąraše.

„2014-2015 m. Pinigų lygos reitingas rodo, jog „didžiojo penketo“ Europos lygoms tai buvo dar vieni augimo metai. Mes taip pat pastebėjome sulėtėjusį penkių aukščiausiose pozicijose esančių klubų augimą, jų pajamoms didėjus vos 4 proc. per metus, lyginant su 11 proc. siekusiu augimo rodikliu ankstesniais metais. Naujiesiems klubams gali būti sudėtinga prasiveržti į TOP 10 sąrašą trumpalaikėje perspektyvoje, atsižvelgiant į tai, jog pajamų atotrūkis tarp 10-osios ir 11-osios vietų sudaro 43,3 mln. eurų“, ‒ pridūrė Danas Jonesas.

10 proc. siekęs svaro sterlingo sustiprėjimas euro atžvilgiu buvo naudingas Anglijos klubams. Rekordinis devynių „Premier“ lygos klubų skaičius pateko į šių metų TOP 20 reitingą ‒ tai yra vienu klubu daugiau nei praėjusiais metais sudarytame reitinge. Pirmąjį kartą pasirodęs 2005-2006 m. sezone „West Ham United“ klubas, kurio pajamos pakilo 5,9 mln. svarų sterlingų iki 122,4 mln. svarų sterlingų (160,9 mln. eurų), dar kartą papildė didžiausias pajamas generuojančių klubų elito gretas. „Premier“ lygos klubai šiuo metu dominuoja TOP 30-uko sąraše, iš kurio 17 klubų žaidė „Premier“ lygoje 2014-2015 m. sezone.

„Nepaisant nuviliančių „Premier“ lygos klubų pasirodymų pastarosiose varžybose su kitais Europos klubais, jie ir toliau užima lyderių pozicijas gaunamų pajamų atžvilgiu. Dėka naujų „Premier“ lygos transliacijų teisių pardavimo sandorių, sudarytų siekiant užtikrinti kur kas didesnes pajamas iš savo rungtynių transliacijų 2016-2017 m., tikimės, jog „Premier“ lygos klubus pamatysime sutvirtinant savo pozicijas TOP 30-uke ateinančiais metais, vildamiesi, jog kai kurie iš šių klubų užkops į TOP 20-uke esančias pozicijas“, ‒ pridūrė T.Bridge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius