Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Manchester United“ revoliucija, kurios pradininkas Louisas van Gaalas

Po nesėkmingai susiklosčiusio 2013-2014 metų Anglijos „Premier“ lygos sezono, kuriame „raudonieji velniai“ sumušė visus antirekordus, o atpirkimo ožiu tapo buvusioji sero Alexo Fergusono pamaina Davidas Moyesas, nieko kito ir nebuvo galima tikėtis, kaip tik didžiulio perversmo komandoje, pradedant nuo jos galvos – vyriausiojo trenerio.
Louisas van Gaalas
Louisas van Gaalas / „Scanpix“ nuotr.

Be jokių varginančių žiniasklaidos spėlionių ir skandalingų antraščių bei sirgalių geležinės kantrybės išbandymų, su griausmu šį postą „užgrobė“ pasaulio futbolo čempionate „skrajojusiems“ olandams strategavęs treneris Louisas van Gaalas. Būtent nuo tos dienos, kai prie ekipos vairo stojo olandas, vieno sėkmingiausio visų laikų futbolo klubo revoliucija ir prasidėjo.

Komandos formatas

Nors visas futbolo pasaulis buvo įpratęs matyti 4-4-2 „raudonųjų velnių“ rungtynių formatą, kuris, atrodo, visiems buvo nepakeičiamas, tačiau naujajam strategui atrodė kitaip. Iš pradžių Louisas van Gaalas manė, jog žaidėjų išsidėstyme spragų nėra, tačiau po ilgesnio laiko komandos treniruotėse atsivėrė šviesa, kuri „skaičiukus“ išrikiavo kitokia tvarka.

Nuo šiol, kai kalbame apie „Manchester United“, privalome regėti skaičius 3-4-1-2.

Nuo šiol, kai kalbame apie „Manchester United“, privalome regėti skaičius 3-4-1-2. Toks žaidėjų išsidėstymas sustiprina komandos puolamąją grandį, kurios atakoms diriguoja ispanas Juanas Mata, o puolėjai atlieka savo darbą, pastariesiems atakos smaigaliuose talkindami saugai.

Tačiau pats Louisas van Gaalas nusureikšmina pagrindinės komandos formato. Treniruojamoms komandoms jis pritaiko ne sistemą, o kaip jis pats vadina – filosofiją. Olandas Amsterdamo „Ajax“ ekipoje dirbo su 4-3-3 formatu, „Barcelona“komandoje su 2-3-2-3, o „Manchester United“ ekipoje treneris dar turi laiko eksperimentuoti. Treneris save vadina lanksčiu, tad rūpesčių su komandos formatu „raudonųjų velnių“ gretose nebus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“

Filosofija

Louisas van Gaalas – pirmasis treneris ne iš Jungtinės Karalystės, kuris sėdo už „Manchester United“ ekipos vairo. Su savimi strategas atsinešė filosofiją, su kuria jau teko susipažinti visai „raudonųjų velnių“ bendruomenei. Treneris iš Olandijos, visų pirma, lipdo tikrą komandą, susidedančią iš vienas kitą artimai pažįstančių žaidėjų. Kontrolinių rungtynių Jungtinėsė Valstijose metu, visa komanda pietavo susėdę ratu, skatino naujų žaidėjų integraciją, nuolatos bendravo. Suprantama, jog visa tai tęsis ir toliau. Tokiu būdu strategas formuoja artimą žmonių grupę, susilipdančią į vieną nuostabią komandą. 

Pirkiniai

Naujasis strategas jau spėjo pasisukioti žaidėjų turguje, kur įsigijo du naujus žaidėjus. Jais tapo Anderis Herrera ir Luke‘as Shaw. Pastarasis pirkinys, kurio fiziniu pasirengimu yra nusivylęs vyriausiasis treneris, praleis sezono pradžią. Tik prisijungęs prie ekipos Luke‘as Shaw neatitiko olando reikalavimų, o žaidėjas ir pats tą pripažino. Tad „Manchester United“ naujokui buvo padidintas fizinių treniruočių krūvis. Vienos tokios treniruotės metu gynėjas ir patyrė traumą. Manoma, jog pasveikęs žaidėjas prie ekipos prisijungs tik po keturių savaičių.

Aš perku žaidėjus tik tuomet, kai manau, kad pirkti tam tikros pozicijos žaidėją yra būtina

Tai reiškia, jog šio žaidėjo nebuvimas sezono pradžioje gali paskatinti klubo vadovybę labiau „pasišvaistyti“ žaidėjų turguje. Tačiau, kaip komandos strategas spaudos konferencijos metu pareiškė: „Prieš priimdamas tam tikrus sprendimus aš pats turiu pamatyti, kokios yra dabartinių žaidėjų galimybės. Aš perku žaidėjus tik tuomet, kai manau, kad pirkti tam tikros pozicijos žaidėją yra būtina“.

Naujasis kapitonas

Nuo šiol „raudonųjų velnių“ gretose kapitono raištis priklauso niekad nenuvargstančiam, dešimt metų „Old Trafford“ stadione namų rungtynes žaidžiančiam ir viso to nusipelnusiam Wayne‘ui Rooney. Vertas jis to ar ne, gali pasvarstyti kiekvienas, tačiau puolėjo indėlio į komandos sėkmę nepaneigsi. Tikėtina, jog dabartiniam kapitonui pavyks pagerinti ekipoje pelnytų įvarčių skaičių, kurio sąraše Wayne‘as Rooney šiuo metu rikiuojasi trečioje vietoje.

Puolėjas yra pelnęs 211 įvarčių ir labai realu, jog šiam žaidėjui pavyks pagerinti serui Bobby Charltonui priklausantį klubo rekordą – pelnyti daugiau nei 249 įvarčius. Be naujojo kapitono „Manchester United“ taip pat turi ir naująjį vice kapitoną. Ši pozicija buvo patikėta Darrenui Fletcheriui, kuris pripažinimo sulaukė tiek iš žaidėjų, tiek iš ekipos sirgalių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Wayne'as Rooney ir Darrenas Fletcheris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Wayne'as Rooney ir Darrenas Fletcheris

„Manchester United“ lygos viršūnėje?

Gyva klubo legenda Garry Neville‘as tvirtina, jog „United“ privalo įsigyti daugiau žaidėjų tam, kad pajėgtų triumfuoti „Premier“ lygos viršūnėje. „Jei prie komandos neprisijungs bent du ar trys žaidėjai, tuomet nemanau, jog yra realu, kad Louisas van Gaalas gali atvesti komandą į lygos viršūnę“ – „Sky Sports“ eteryje tarė Gary Neville‘as.

Jei prie komandos neprisijungs bent du ar trys žaidėjai, tuomet nemanau, jog yra realu, kad Louisas van Gaalas gali atvesti komandą į lygos viršūnę

Žaidėjas taip pat pridėjo, kad „raudonieji velniai“ privalo surasti sprendimą saugų grandyje, kadangi kažkam reikia užimti Michaelo Carricko vietą, kuris iškrito iš rikiuotės net dviems, o galbūt ir trims mėnesiams. Tačiau „raudonųjų velnių“ suolelis nėra toks trumpas, kad iškritus vienam ar kitam žaidėjui, iškart reikėtų griebtis „šiaudo“, kurį būtų galima „pagriebti“ iš žaidėjų rinkos.

Laukia ilgas „Premier“ lygos sezonas, be kurio „Manchester United“ šiais metais daugiau neturi nieko. Kiekvienose rungtynėse privalomas maksimalus susitelkimas, kurių metu žaidėjų gailėjimas ar jų tausojimas būtų nesuprantamas sprendimas. Tačiau mums telieka tik laukti. Tik 38 neprailgsiantys Anglijos „Premier“ lygos turai, kurie iškels į paviršių šios vykdomos revoliucijos pasėkmes, o galbūt ir padarinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius