Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olandijos futbolo legenda siūlo radikalias permainas: neliktų nuošalių ir 11 m smūgių

Buvęs „Milan“ ir Olandijos rinktinės puolėjas, dabar FIFA techninis direktorius Marco van Bastenas mano, kad futbolą galima pakeisti ir paversti dar įdomesniu, siūlydamas revoliucinius sprendimus.
Marco van Bastenas siūlo pakeitimus futbole.
Marco van Bastenas siūlo pakeitimus futbole. / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Futbolas FIFA

Uždirbtų mažiau, žaistų geriau

Sumažinti bendrą sezono rungtynių skaičių iki 60 per metus. 11 metrų baudinius pakeisti aštuonias sekundes trunkančiomis žaidėjo atakomis prieš vartininką. Įvesti oranžines korteles ir pašalinti futbolininką iš aikštės 10 minučių. Sumažinti bendrą rungtynių skaičių per sezoną.

M.van Bastenas pasirengęs pateikti eilę svarbių permainų futbole, kad išlaikytų šią sporto šaką populiariausia pasaulyje.

Norime gauti daugiau kokybės vietoj kiekybės. Dabar žaidžiame per daug futbolo.

„Kalbėjau su daugybe trenerių ir žaidėjų, – sakė M.van Bastenas. – Norime gauti daugiau kokybės vietoj kiekybės. Dabar žaidžiame per daug futbolo. Turime apginti žaidėjus, nes jie žaidžia labai daug rungtynių ir nebėra tokie guvūs.

Tai atsiliepia žaidimo kokybei. Net ir birželį per didžiąsias pirmenybes žaidėjai negali pasirodyti maksimaliai, nes dabar jie kartais žaidžia iki 75 rungtynių per metus. Manau, jog – per daug. Galbūt derėtų apsistoti ties 55 ar 60 mačų“.

„Scanpix“/AP nuotr./Marco van Bastenas siūlo netradicinius pakeitimus futbole.
„Scanpix“/AP nuotr./Marco van Bastenas siūlo netradicinius pakeitimus futbole.

Nors pati FIFA padidino pasaulio čempionate komandų skaičių nuo 32 iki 48 nuo 2026 metų, šiame turnyre nė viena komanda nesužais daugiau septynerių rungtynių, kaip buvo ir iki šiol. Tačiau klubai matyt turės sumažinti mačų kiekį, tikriausiai kontrolinių rungtynių prieš sezoną sąskaita, kuomet didieji klubai kviečiami komerciniams pasirodymams ir kituose žemynuose.

„Viskas dėl pinigų, bet mes turime galvoti apie futbolą, o ne pinigus, – sakė M.van Bastenas, prisidėjęs prie FIFA praėjusį rugsėjį. – Klubams nėra paprasta, bet futbole yra pakankamai pinigų. Cristiano Ronaldo ir Lionelis Messi uždirba labai daug pinigų. Jeigu jie uždirbs šiek tiek mažiau, bet žais geriau, tai bus gerai futbolui“.

M.van Basteno nuomone, derėtų diskutuoti, ar tokiose šalyse, kaip Anglija ir Prancūzija, nesumažinus taurės varžybų – ten jos rengiamos dvejos, neskaitant nacionalinio čempionato.

M.van Bastenas supranta, kad permainos patiks ne visiems. Bet geriausias 1992 metų pasaulio futbolininkas norėtų užtikrinti ateitį visam pasaulio futbolui.

„Neturėtume leisti organizuoti futbolą tik tiems, kurie turi daug pinigų, – sakė olandas. – Dideli klubai, kaip Paryžiaus „Saint-Germain“, „Manchester City“ ir Madrido „Real“, turi viską. Futbole jiems reikia varžovų, nes būnant keliese ir viską kontroliuojant nėra su kuo varžytis“.

„Scanpix“/AP nuotr./Marco van Bastenas siūlo netradicinius pakeitimus futbole.
„Scanpix“/AP nuotr./Marco van Bastenas siūlo netradicinius pakeitimus futbole.

Baudiniai – lyg ledo ritulyje

Vietoj to, kad futbolininkai žaistų pratęsimus 30 minučių per taurės ar atkrintamąsias varžybas, M.van Bastenas siūlo po 90 minučių įprasto laiko pereiti prie baudinių serijos, kuri būtų kitokia.

„Galbūt žaidėjas startuotų būdamas per 25 metrus nuo vartų ir galėtų bandyti apsivaryti vartininką arba smūgiuoti anksčiau, – svarstė Olandijos futbolo legenda. – Įvartis būtų įskaitytas, jei būtų įmuštas per aštuonias sekundes. Tam prireiktų daugiau įgūdžių ir mažiau sėkmės. Būtų daugiau spektaklio. Būtų daugiau futbolo, bet užtektų įtampos“.

Be nuošalių būtų daugiau įvarčių?

Kalbėdamas apie nuošalės taisyklę, jis siūlo: „Manau, kad būtų įdomu žiūrėti futbolą be nuošalių. Dabar futbolas atrodo labai panašus į rankinį, kai prieš vartus ginasi devyni ar dešimt žaidėjų. Sunku įmušti įvartį, labai sunku sukurti kažką mažose erdvėse. Žaidžiant be nuošalių, būtų daugiau galimybių įmušti įvartį“.

Manau, kad būtų įdomu žiūrėti futbolą be nuošalių. Dabar futbolas atrodo labai panašus į rankinį, kai prieš vartus ginasi devyni ar dešimt žaidėjų.

Už pražangą – oranžinė kortelė

M.van Bastenas taip pat mano, jog galėtų būtų įvesta tarpinė kortelė tarp geltonos ir raudonos.

„Galbūt oranžinė kortelė reikštų, jog žaidėjas turi palikti rungtynes dešimčiai minučių dėl tokių pražangų, kurios nevertos raudonos kortelės“, – sakė M.van Bastenas.

Jo teigimu, galėtų būti fiksuojamos ir smulkios pražangos. Už tokias penkias žaidėjas būtų baudžiamas pašalinimu 10 minučių.

„Scanpix“/AP nuotr./Marco van Bastenas siūlo netradicinius pakeitimus futbole.
„Scanpix“/AP nuotr./Marco van Bastenas siūlo netradicinius pakeitimus futbole.

M.van Bastenas neturi galios pats pakeisti taisyklių, nors ir yra artimas FIGA prezidento Gianni Infantino draugas. Ir pats M.van Bastenas sako, kad norėtų išgirsti kitų nuomonę, prieš teikdamas pasiūlymus Tarptautinei futbolo asociacijos valdybai (IFAB). FIFA kontroliuoja pusę iš aštuonių IFAB balsų, o likusieji priklauso britų asociacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius