Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

„Panama Papers“ vėzdas trenkė ir naujajam FIFA prezidentui Gianni Infantino

Daugiau nei 11 milijonų į Vokietijos dienraščio „Sueddeutsche Zeitung“ ir tarptautinius tyrimus atliekančių žurnalistų konsorciumo (ICIJ) rankas patekusių dokumentų toliau skandina populiariausią planetos sporto šaką. Nutekintuose dokumentuose Panama Papers užčiuopta informacijos, kad korupcija yra susitepęs ir naujasis FIFA prezidentas Gianni Infantino.
Gianni Infantino
Gianni Infantino / AFP/„Scanpix“ nuotr.

46-erių metų Šveicarijoje gimusį futbolo administratorių skandina senesnė nei dešimties metų istorija, kuomet jis dirbo UEFA teisės komitete ir buvo jo direktorius, rašo „The Guardian“.

„Sueddeutsche Zeitung“ ir ICIJ dokumentai rodo, kad teises į Čempionų lygos, UEFA taurės ir Supertaurės varžybas įsigijo Argentinos kompanija „Cross Trading“ ir iš karto pardavė jas transliuotojui „Teleamazonas“ už tris ar keturis kartus didesnę sumą. Visos šios machinacijos buvo vykdomos 2003-2006 ir 2006-2009 metų laikotarpiais.

„Cross Trading“ priklauso bendrovei „Full Play“, kurią valdė Hugo Jinkisas. Praėjusiais metais JAV teisėsauga šį verslininką apkaltinto dešimčių milijonų dolerių kyšių davimu už Lotynų Amerikoje vykusių FIFA turnyrų išskirtines TV teises.

„Cross Trading SA“ 1998 metais buvo įkurta Ramiajame vandenyne esančioje Nevio saloje, o 2006-aisiais pervadinta į „Cross Trading LLC“ ir perkelta į Nevados valstiją JAV.

Dokumentuose atskleidžiama, kad prieš daugiau nei dešimtmetį H.Jinkisas dalyvavo sandoriuose su UEFA. Tuomet „Cross Trading“ pasirašė sutartį su UEFA televizijos transliacijų ir rinkodaros partneriu „Team“. G.Infantino, kaip buvusio UEFA teisės komiteto direktoriaus, pavardė figūruoja ant šio dokumento.

Įrašai rodo, kad „Cross Trading“ sutiko mokėti 111 tūkst. JAV dolerių už išskirtines teises transliuoti UEFA Čempionų lygą Ekvadore 2006-2007 ir 2008-2009 metų sezonais.

Tuomet Ekvadoro transliuotojas „Teleamazonas“ į „Cross Trading“ sąskaitą už šias teises sumokėjo 311 170 JAV dolerių.

„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino.
„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino.

Dokumentuose nurodoma, kad teisės buvo parduotos atviro konkurso metu, o „Teleamazonas“ pasiūlyta kaina buvo 20 proc. didesnė už kitą geriausią pasiūlymą.​

Neaišku, kodėl „Teleamazonas“ sumokėjo tokią milžinišką sumą už šį sandorį, tačiau akivaizdu, kad „Cross Trading“ bendrovei ši sutartis buvo ypač pelninga. Vietos šaltinių teigimu, labai panašus susitarimas buvo pasirašytas ir trimis metais anksčiau, kai „Teleamazonas“ į „Cross Trading“ sąskaitas pervedė apie 400 tūkst. JAV dolerių.

UEFA atstovai patvirtino, jog gavo 110 tūkst. JAV dolerių už šį trejų metų sandėrį ir tikino nieko nežinantys apie tolimesnius transliacijų teisių pardavimus.

FIFA jau suspėjo atsiriboti nuo naujajam prezidentui metamų kaltinimų ir patikino, kad tuo metu, kai buvo pasirašyti šie skandalingi sandėriai G.Infantino nebendravo ir nepalaikė jokių ryšių su nė vienu dokumentuose minimu asmeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius