Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perspektyvūs Lietuvos futbolo arbitrai Šveicarijoje sėmėsi žinių ir susitiko su futbolo įžymybėmis

Trys Lietuvos futbolo arbitrai – Donatas Rumšas, Vytenis Kazlauskas ir Dovydas Sužiedėlis – dvi savaites praleido Šveicarijoje UEFA perspektyvių teisėjų kursuose, kur sėmėsi žinių ir sutiko nemažai futbolo įžymybių – tokių kaip UEFA prezidentas Michelis Platini ar legendinis arbitras Pierluigi Collina, praneša LFF.
nuotrauka atminimui su Pierluigi Collina.
nuotrauka atminimui su Pierluigi Collina. / V.Kazlausko asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Futbolas

Pirmą kartą rengiami kursai jauniems teisėjams ir teisėjo asistentams vyko nuo rugpjūčio 31 dienos UEFA Teisėjų tobulėjimo centro (ang. CORE – Centre of Refereeing Excellence) Nijono „Colovray“ sporto komplekse šalia UEFA būstinės.

Kursuose dalyvavo potencialiais FIFA kategorijos teisėjais laikomi arbitrai nuo 25 iki 30 metų amžiaus. Pirmoje programos grupėje į Šveicariją atvyko arbitrai iš aštuonių šalių – Ukrainos, Lenkijos, Maltos, Vengrijos, Anglijos, Bosnijos ir Hercegovinos,Belgijos bei Lietuvos.

Lietuvos futbolo teisėjų asociacija į kursus delegavo palangiškį Donatą Rumšą, vilnietį Dovydą Sužiedėlį ir kaunietį Vytenį Kazlauską. „Džiaugiamės, kad kartu su Donatu ir Dovydu buvome tarp tų pirmųjų teisėjų, kurie išbandė šią kursų programą. Tai labai sveikintinas projektas. Kursų metu gauta informacija ir praktika – neįkainojama, nes žinias gavome iš aukščiausio lygio specialistų“, – sakė V.Kazlauskas.

Spaudė rankas futbolo įžymybėms

Patyrę UEFA teisėjų instruktoriai ir specialistai jaunus teisėjus ruošė fiziškai, mokė kaip rengtis rungtynėms, bendrauti su žaidėjais, valdyti rungtynes, taktinių subtilybių. Anot V.Kazlausko, įprasta dalyvio diena kursų metu trukdavo praktiškai nuo septynių ryto iki dešimties vakaro.

„Tačiau laikas neprailgo – organizuojamos paskaitos ir prezentacijos buvo labai įdomios. Kiekvieną dieną turėjome ir fizinius užsiėmimus, kuriuos vedė profesionalūs treneriai iš Belgijos iš Šiaurės Airijos. Visam projektui vadovavo buvę žinomi pasaulyje teisėjai, o lietuvius kuravo čekas Vaclavas Krondlis“, – pasakojo kaunietis.

V.Kazlauskas džiaugėsi, kad kursų metu gavo ne tik naudingos praktikos, bet ir sutiko įvairių futbolo įžymybių: „Mus aplankė UEFA prezidentas Michelis Platini, prasilenkdavome su elitinių klubų – „AC Milan“, Londono „Chelsea“, „Manchester United“, „Barcelona“, Madrido „Real“ ir kitų – klubų treneriais, taip pat bendravome su praeityje žymiais teisėjais Pierluigi Collina, Hugh Dallasu. Po teisėjautų rungtynių Šveicarija–Anglija į mūsų klausimus atsakė italas Nicola Rizzoli.“

Lietuvių darbas įvertintas pagyrimu

Kursų dalyviams buvo suteikta galimybė teisėjauti Šveicarijos ir Prancūzijos žemesnių lygų dvikovoms. Lietuvių brigada dirbo Šveicarijos ketvirtojo pagal pajėgumą diviziono rungtynėse tarp „Serrieres“ ir „Listal“ ir Prancūzijos ketvirtojo diviziono dvikovoje tarp „Geugnon–2“ ir „Grenoble Foot 38–2“.

„Nors į mus žiūrėjo skeptiškai ir galvojo, kad nelabai esame matę aukštesnio lygio futbolo, po pirmų rungtynių toks nusistatymas dingo – vertintojai pripažino, mes viską gerai suprantame ir sugebame įvertinti. Po paskutinio susitikimo vadovai mūsų trijulę pagyrė kaip vieną iš pirmavusių“, – teigė V.Kazlauskas.

Jaunųjų arbitrų dalyvavimas programoje tuo nesibaigė. „Balandžio 12–19 dienomis grįšime į Šveicariją su savo atlikto darbo rezultatais. Iki to laiko palaikysime ryšį, siųsime informaciją ką nuveikėme, savo rungtynių vaizdo įrašus“, – pasakojo arbitras.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius