-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmadienį paaiškės 2014 m. pasaulio futbolo karalius – teikiamas „Ballon d'Or“ prizas

Iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje Šveicarijos mieste Ciuriche (19:30 val. Lietuvos laiku) pirmadienį bus įteiktas pats prestižiškiausias futbolo pasaulio asmeninis prizas – FIFA „Ballon d'Or“ (Auksinio kamuolio) apdovanojimas. Į jį pretenduoja keturių „Ballon d'Or“ prizų savininkas argentinietis Lionelis Messi, du prizus savo sąskaitoje turintis portugalas Cristiano Ronaldo bei pirmą kartą nominuotas vokietis Manuelis Neueris. Už geriausius balsuoja visų FIFA rinktinių treneriai bei kapitonai ir pasaulio futbolo žurnalistai.
Cristiano Ronaldo, Manuelis Neueris ir Lionelis Messi
Cristiano Ronaldo, Manuelis Neueris ir Lionelis Messi / „Scanpix“/AP/AFP nuotr.

Neabejotinu rinkimų favoritu šiemet laikomas Madrido „Real“ lyderis C.Ronaldo, kuriam koją labiausiai kiša nevykęs pasirodymas šių metų Pasaulio futbolo čempionate. Vis dėlto C.Ronaldo laimėjo beveik viską su „Los Blancos“ ekipa.

Pastarajame itin ryškiai žibėjo vokietis vartininkas M.Neueris, kuris su rinktine tapo pasaulio čempionu. Jis būtų pirmasis pagal dabartinę sistemą teikiamo prizo savininkas vartininkas.

Daugelis neabejoja, kad rekordinę keturių „Ballon d'Or“ prizų, laimėtų 2009-2012 m. metais, kolekciją „Barcelona“ ikona L.Messi neturėtų papildyti. Praėjusieji metai argentiniečiui buvo ne itin sėkmingi, nes „Barca“ liko be trofėjų, o planetos pirmenybių finale Argentina nusileido Vokietijai. Vis dėlto puolėjas tapo geriausiu čempionato futbolininku.

Lažybų bendrovė „bwin“ geriausiai vertina C.Ronaldo šansus, blogiausiai – L.Messi. Statant už portugalo pergalę koeficientas yra vos 1,22, už M.Neuerį – 4,50, o už L.Messi – 10.

„Ballon d'Or“ pretendentų vizitinės kortelės:

C.Ronaldo (Portugalija, klubas – „Real“). 2014 m. su klubu laimėjo UEFA Čempionų lygą, Ispanijos taurę, UEFA Supertaurę, FIFA pasaulio klubų taurės turnyrą. 2014 m. už rinktinę ir klubą sužaidė 60 rungtynių, per kurias įmušė 62 įvarčius ir atliko 29 rezultatyvius perdavimus.

Manuelis Neueris (Vokietija, klubas – „Bayern“). 2014 m. su „Bayern“ ekipa tapo Vokietijos Bundeslygos nugalėtoju ir laimėjo taurės turnyrą. Su Vokietijos futbolo rinktine tapo pasaulio čempionu, pripažintas geriausiu turnyro vartininku. 2014 m. už rinktinę ir klubą sužaidė 61 rungtynes, iš kurių 34-ose išsaugojo vartus „sausus“. Praleido 43 įvarčius.

Lionelis Messi (Argentina, klubas – „Barcelona“). 2014 m. su „Barca“ titulų nelaimėjo – tapo Ispanijos čempionato ir taurės turnyro vicečempionu, su rinktine užėmė antrąją vietą planetos pirmenybėse. 2014 m. už rinktinę ir klubą sužaidė 67 rungtynes, įmušė 58 įvarčius ir atliko 26 rezultatyvius perdavimus.

Kitos nominacijos. Ceremonijoje bus paskelbta geriausių 2014 metų pasaulio futbolininkų vienuolikė, įteikti „Fair Play“ (Garbingo žaidimo) ir „Presidential Award“ prizai, taip pat žemiau išvardyti prizai.

Geriausias metų treneris: Carlo Ancelotti („Real“), Diego Simeone („Atletico“), Joachimas Loewas (Vokietijos futbolo rinktinė).

Geriausias (-ia) metų moterų komandos treneris (-ė): Ralfas Kellermannas (Vokietijos moterų futbolo rinktinė), Maren Meinert (Vokietijos moterų futbolo U-20 rinktinė), Norio Sasaki (Japonijos moterų futbolo rinktinė).

Geriausia futbolininkė: Nadine Kessler (Vokietija, klubas – „Wolfsburg“), Marta (Brazilija, klubas – „Tyreso FF“/„Rosengard“), Abby Wambach (JAV, klubas – „Western New York Flash“).

Farenco Puškaso apdovanojimas už gražiausią metų įvartį: Stephanie Roche („Wexford Youths“), Jamesas Rodriguezas (įvartis įmuštas Kolumbijos futbolo rinktinėje), Robinas van Persie (įvartis įmuštas Nyderlandų futbolo rinktinėje).

„Scanpix“ nuotr./FIFA „Auksinis kamuolys“
„Scanpix“ nuotr./FIFA „Auksinis kamuolys“

„Ballon d'Or“ istorija trumpai.

Prizą tokiu pavadinimu 1956 m. sugalvojo „France Football“ žurnalo redaktorius Gabrielis Hanotas, tačiau šį prizą galėjo laimėti tik europietis, žaidžiantis Europos komandoje. „Ballon d'Or“ dėl šios priežasties niekada nelaimėjo tokie žaidėjai kaip Pele ar Diego Maradona.

Taisyklės buvo pakeistos tik 1995 m., kai prizas buvo teikiamas bet kokios tautybės Europos komandoje rungtyniaujančiam futbolininkui. Tokio formato prizą po tris kartus laimėjo Johanas Cruyffas, Michelis Platini ir Marco van Bastenas.

1991 m. FIFA įsteigė atskirą „Geriausio pasaulio futbolininko“ apdovanojimą, kurį galėjo laimėti bet kuris futbolininkas, nepriklausomai nei nuo tautybės, nei nuo klubo geografijos. Nuo 1995 metų iki 2009-ųjų buvo teikiami du atskiri apdovanojimai. Dešimt kartų šių dviejų prizų nugalėtojas buvo tas pats.

Nuo 2010 metų nuspręsta šiuos du apdovanojimus sujungti į vieną ir pavadinti „Ballon d'Or“ vardu. Tris kartus iš keturių šio formato trofėjų laimėjo L.Messi. Dabartinio formato „Ballon d'Or“ įpėdiniu laikomas senasis „France Football“ apdovanojimas, o ne 1991-2009 m. gyvavęs FIFA „Geriausio pasaulio futbolininko“ prizas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius