Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „Trakų“ futbolininkų cirko Taline – nebylus galvų kapojimas ir tirštas įtarimų debesis

Visą sezoną atidžiai Deivido Šembero prižiūrimas Lietuvos klubinio futbolo stiklinis kamuolys pradėjo skilinėti tuomet, kai A lygos klubai pradėjo kovą tarptautinėje arenoje. Nors šiemetinė lietuviškų klubų kelionė Europoje buvo ypač trumpa, vienos komandos žygis sukėlė ypač daug šurmulio. Po padidinamuoju stiklu atsidūrė šalies vicečempionas „Trakų“ klubas, netikėtai kapituliavęs prieš kuklų varžovą iš Estijos.
„Trakų“ treneriui Valdui Urbonui teks kaip reikiant pasukti galvą
„Trakų“ treneriui Valdui Urbonui teks kaip reikiant pasukti galvą

Kibirkštį įskėlė farsas Estijoje

Ištraukus Europos taurių burtus, „Trakų“ komandos vadovai buvo bene vieninteliai, kurie trynė rankomis. UEFA Europos lygos pirmajame atrankos etape A lygos šiemetiniai lyderiai gavo futbolo tradicijomis negarsėjantį Talino „Nomme Kalju“ klubą – kur kas kuklesnį nei kitos mūsų šalies komandos.

„Trakų“ klubo vadovybė kūrė optimistinius planus ir ketino nesunkiai peršokti estų barjerą, tačiau viskas apsivertė, kai futbolininkai žengė į aikštę.

Trakų futbolininkų žygis baigėsi jau po pirmųjų dviejų rungtynių. Pirmajame mače namuose Valdo Urbono auklėtiniai iškovojo pergalę 2:1, tačiau atsakomojoje dvikovoje kapituliavo 1:4.

Vis dėlto po liepos 7-ąją Estijos sostinėje įvykusių rungtynių futbolo aistruoliai aptarinėjo ne „Trakų“ iškritimą iš turnyro, tačiau būdą, kuriuo šalies vicečempionai pasitraukė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Rapalis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Rapalis

Vieno įvarčio persvarą į Estiją išsivežę šalies vicečempionai visiškai sugriuvo pačioje rungtynių pabaigoje, kai per paskutinį pusvalandį praleido net tris įvarčius. Po 14-ąją minutę Davido Aršakiano įvarčio „Trakai“ net pirmavo ir niekas neabejojo, kad turi puikius šansus žengti į kitą turnyro etapą, tačiau po pertraukos pradėjo dėtis dalykai, kurie pasėjo ne vieną abejonę.

Aštriausios kritikos strėlės pradėjo skrieti į vieną komandos lyderių vartininką Marių Rapalį ir jaunąjį komandos vidurio gynėją Justiną Januševskį. Futbolo aistruoliams daugiausiai įtarimų sukėlė du paskutiniai Taline praleisti įvarčiai.

Pirmajame epizode M.Rapalis ne ypač sudėtingą varžovo pasiųstą kamuolį gaudė tarsi karštą bulvę ir šis įskriejo į vartus, o estams mušant ketvirtą įvartį vartininkas su J.Januševskiu, atrodo, padarė viską, kad tik varžovas neprašautų pro šalį.

Akylesni futbolo aistruoliai pastebėjo, kad tiek dvikova Vilniuje, tiek mačas Trakuose vyko pagal scenarijų, kuris ypač dažnas iš anksto sutartose dvikovose. Abiejuose susitikimuose pirmus kėlinius laimėjo vienas klubas, tačiau po rungtynių pergale jau džiaugėsi kita komanda.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justinas Januševskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justinas Januševskis

Pirmos aukos – vartininkas ir gynėjas

Įsiliepsnojusį laužą „Trakų“ klubo atstovai mėgino gesinti išplatinę lakonišką pranešimą, kad komanda atsisveikino su M.Rapaliu ir Martynu Dapkumi, o tokį sprendimą aiškino tuo, jog nepavyko pasiekti užsibrėžtų tikslų, tačiau šis sprendimas virš klubo stovyklos sukėlė tik dar didesnį tamsių dūmų debesį.

Įdomu, jog ši informacija viešai buvo paskelbta prieš pat kito A lygos klubo Vilniaus „Žalgirio“ dvikovą Čempionų lygoje su „Astana“ klubu, veikiausiai taip tikintis išvengti žiniasklaidos dėmesio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virmantas Lemežis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virmantas Lemežis

„Daug vilčių dėjome į UEFA Europos lygos rungtynes, tačiau nepavyko. Kol neužsidarė perėjimų langas, nusprendėme šiek tiek atsinaujinti”, – oficialią versiją pateikė „Trakų“ sporto direktorius Virmantas Lemežis.

Išplatintame pranešime klubas suskubo pranešti, jog po skandalingųjų liepos 7-osios rungtynių kreipėsi į Lietuvos futbolo federaciją ir prašė, kad įtartinus statymus lažybų rinkoje fiksuojanti jos partnerė „Sportradar“ agentūra pateiktų savo poziciją dėl galimų neteisėtų lažybų.

Vis dėlto, tiek „Sportradar“, tiek UEFA atstovai nusprendė, jog tyrimui jokio pagrindo nėra.

„Į LFF kreipėmės ne dėl to, kad patys įtarinėjome žaidėjus, o dėl futbolo visuomenėje kilusio šurmulio. Norėjome įrodyti, kad pasitaikančios klaidos yra futbolo dalis. O kalbant apie Martyną Dapkų, tai jis apskritai nežaidė“, – kalbėjo V.Lemežis.

15min primena, kad šį sezoną M.Dapkus jau buvo patekęs į žiniasklaidos akiratį, kai paaiškėjo, kad jis pateko į dopingo kontrolierių rankas. Po vasario 28-ąją vykusio LFF Supertaurės mačo tauragiškio kraujyje buvo rasta nuo šių metų pradžios uždrausto mildronato pėdsakų.

Sportininkas aiškino, kad šį preparatą jam duodavo Nacionalinės futbolo akademijos gydytojai, tačiau šiai šalies talentų kalvei vadovaujantis Raimondas Statkevičius informaciją kategoriškai paneigė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Dapkus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Dapkus

„Trakai“ liko be vartininkų

Nuo tokio „atsinaujinimo“ „Trakų“ vadovybės neatbaidė net tai, jog atsisakius M.Rapalio paslaugų A lygos lyderiai liko beveik be vartininkų.

Šios savaitės pradžioje „riteriai“ į Utenos „Utenį“ išsiuntė 23-ejų metų trečiuoju vartininku buvusį Luką Žukauską.

Komandoje liko jo bendraamžis Ignas Plūkas, tačiau šį sezoną jis „Trakų“ pagrindinėje sudėtyje dar nesužaidė nė vienerių A lygos rungtynių.

Šį sezoną M.Rapalis buvo laikomas vienu geriausių šalies vartininkų, jis net pradėtas kviesti į rinktinę. Dar ruošiantis pirmajai dvikovai su estų klubų A lygos prezidentas Deividas Šemberas įteikė jam II rato geriausiam čempionato žaidėjui skirtą prizą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deividas Šemberas ir Marius Rapalis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deividas Šemberas ir Marius Rapalis

M.Rapalis šio titulo nusipelnė už fantastišką 917 sausų minučių seriją, kuri tapo trečiuoju rezultatu per visą nepriklausomos šalies futbolo istoriją.

„Pirmas toks titulas per karjerą, nežinau, kaip čia dabar elgtis“, – atsiimdamas geriausiam žaidėjui skirtą prizą juokavo M.Rapalis.

„Viskas gerai. Svarbu, kad būtų ne paskutinis“, – šyptelėjo D.Šemberas, tuomet net nenujausdamas, jog netrukus 33-ejų metų vilniečio karjera apsisuks 180 laipsnių.

„Apsivalymas“ tik prasideda?

Tačiau M.Dapkus ir M.Rapalis greičiausiai bus ne vienintelės aukos, sudegusios ant staiga įsiplieskusio sutartų rungtynių laužo.

15min žiniomis, netrukus klubo vadovai gali atsisakyti ir tik šiemet klubą papildžiusio talentingo baltarusio Dmitrijaus Rekišo paslaugų. Kiti du žaidėjai, virš kurių galvų kaupiasi niūrūs debesys, – jaunieji J.Januševskis ir Titas Vitukynas.

Visi trys šie žaidėjai žaidė abejose dvikovose su „Nomme Kalju“, o Lietuvos jaunimo rinktinės vienu gynybos ramsčių vadintas J.Januševskis grubiai suklydo ir pirmajame mače, kai pačioj rungtynių pradžioje savo baudos aikštelėje nukirto varžovą ir į „Trakų“ vartus buvo skirtas 11 metrų baudinys.

VIDEO: „Trakai“ – „Nomme Kalju“

Prarasti J.Januševskį „Trakų“ klubo vadovams turėtų būti ypač skaudu. Pastaraisiais metais šis gynėjas buvo tapęs savotišku klubo simboliu.

Jis yra perėjęs visą „Trakų“ futbolo klubo piramidę ir buvo vienas tų futbolininkų, kuris su garsiuoju italų „Milan“ klubu bendradarbiaujančios klubo akademijos jauniesiems auklėtiniams buvo pateikiamas kaip sektinas pavyzdys.

Klubo vadovui įtarimų nesukėlė

15min paprašytas plačiau pakomentuoti išsiskyrimo su M.Rapaliu aplinkybes, „Trakų“ direktorius V.Lemežis išliko paslaptingas.

„Viskas parašyta oficialiame pranešime. Prieš sezoną buvo keliami tikslai. Tų tikslų nepasiekėme, tad braukiame brūkšnį ir žiūrime toliau. Turime jauną vartininką, bus proga pasireikšti. Viskas įvyko abipusiu sutarimu“, – kalbėjo V.Lemežis.

Man tos rungtynės jokių įtarimų nesukėlė. Klysti yra žmogiška. Absurdas.

Priminus nemažai diskusijų sukėlusią dvikovą Taline ir paklausus, ar įvykiai jose galėjo klubą pastūmėti imtis permainų, komandos vadovas tikino sąmokslo teorijomis netikintis.

„Man tos rungtynės jokių įtarimų nesukėlė. Klysti yra žmogiška. Absurdas. Kažkas paleidžia komentarus ir viskas įsisuka. Jokių lažybų nebuvo, juk viskas parašyta“, – teigė V.Lemežis.

Anot jo, klubo tikslai ir toliau nesikeičia – komandai iškeltas uždavinys kovoti dėl pačių aukščiausių vietų.

Paklaustas, ar tiesa, jog komandą netrukus gali palikti dar trys žaidėjai, sporto direktorius tik juokėsi. „Gandai yra gandai. Jeigu kažkas bus, tikrai sužinosite“, – paslaptingai šypsojosi V.Lemežis.

Treneris situacijos nedramatizuoja

Ketvirtadienio rytą 15min kalbintas „Trakų“ komandos treneris V.Urbonas nebuvo kalbus ir teigė, kad visos jo mintys sukasi tik apie vakare vyksiančią A lygos dvikovą su Kauno „Stumbro“ futbolininkais.

– Trečiadienio vakarą klubas išplatino pranešimą, jog atsisveikina su pagrindiniu komandos vartininku M.Rapaliu. Kaip jūs tai vertinate? – paklausėme V.Urbono.

– Ką aš čia galiu pasakyti. Nieko negaliu komentuoti, tiesiog ruošiamės šio vakaro rungtynėms.

– Visgi M.Rapalis buvo vienas geriausių jūsų komandos žaidėjų šį sezoną. Praradimas, vienaip ar kitaip, turbūt yra skausmingas?

– Mūsų komandoje visi žaidėjai svarbūs. Ką dabar daryti, kad tokia situacija.

Mūsų komandoje visi žaidėjai svarbūs. Ką dabar daryti, kad tokia situacija.

– Ar jūs dalyvavote klubo vadovams priimant šį sprendimą?

– Nesvarbu. Sakau, jog ruošiamės šio vakaro rungtynėms. Jeigu reikia, galite ateiti į spaudos konferenciją po rungtynių. Tuomet ir pakalbėsime. Dabar nenoriu nieko komentuoti.

– Tai apie rungtynes Estijoje, kurios sukėlė futbolo visuomenės įtarimų, irgi nieko nepasakysite?

– Ne. Neturiu ką pasakyti. Kol kas situacija yra tokia. Šiuo metu ta tema nesu pasirengęs kalbėti. Galbūt kitą dieną galėsime (pakalbėti – aut. past.).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

– Kalbant apie vartininko poziciją, ieškosite naujo vartininko ar suteiksite šansą I.Plūkui?

– Kažką greitai surasti yra sunku. Perėjimų langas užsidaro. Turime Igną ir du jaunus vartininkus iš rezervinės komandos.

– Treneri, ar nesutrukdys visos šios netikėtos permainos siekti prieš sezoną iškeltų tikslų?

– Ne, kodėl turėtų? Savo darbą tęsiame toliau. Galbūt netolima ateitis parodys, kas yra kaip ir kaip šie dalykai atsilieps.

– Viešojoje erdvėje kalbama, kad D.Rekišas, J.Januševskis ir T.Vitukynas netrukus taip pat gali sulaukti panašių žinių. Ar jie lieka komandoje? Žais ketvirtadienio mače su „Stumbru“?

– Nežinau, iš kur paimtos šios kalbos. Kalbų komentuoti nenorėčiau. Yra klubo oficialus pranešimas. Juo ir remkimės.

– Tai reikia suprasti, kad šis trejetas ruošiasi rungtynėms?

– Vakare pamatysim.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius