Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos vieta, kurioje net „Euro 2016“ metu futbolui tenka konkuruoti su vakarėlių siautuliu

15min tęsia pažintį su Europos futbolo čempionatu šį mėnesį alsuojančia Prancūzija ir paskutinę grupės varžybų dieną vieši Nicoje – Rivjeros sostine vadinamame kurorte, nutviekstame saulės ir pilname nerūpestingos gyvenimo džiaugsmo atmosferos. Kur net ir geriausių žemyno futbolininkų kovos ne visuomet atsiduria pirmajame plane.
Žydroji pakrantė
Žydroji pakrantė

Tik kokybiškas priedas prie gero gyvenimo

Iš šiemet čempionatą priimančių dešimties miestų Nica yra vienintelis miestas, kuriame tokio rango varžybos vyksta pirmą kartą. Kitų devynių miestų sirgaliams Prancūzijai priimant pasaulio ar Europos čempionatus dažniau ar rečiau pavykdavo išvysti geriausių planetos futbolininkų pasirodymus, o štai Žydrąją pakrantę futbolo karštinė palietė pirmą kartą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Marselis: himną ir Z.Zidane'ą Prancūzijai padovanojęs miestas nenoriai užmiršta praeities nuodėmes

Sent Etjenas: ar anglams pavyks užkurti vietos „katilą“?

Lionas: įtaką Prancūzijos futbole praradusi A.de Saint-Exupery gimtinė keiksnoja rinktinės trenerį

Paryžius: „Euro 2016“ kovos – ir buvusiuose Prancūzijos karalių medžioklės plotuose

Sen Deni: „Euro 2016“ pasitinkamas šiukšlinomis gatvėmis ir skurdoka apsauga

Lansas: už stadioną mažesnis miestas tapo laikinu albanų bastionu

Lilis: sidabru lietuviams nušvitusiame mieste planetos čempionų laukia nemaloni staigmena

„Euro 2016“ stadionai
„Euro 2016“ stadionai

Tiesa, palietė turbūt yra pats taikliausias žodis, vertinant atmosferą, kuri šiomis dienomis kunkuliuoja šeštajame pagal dydį Prancūzijos mieste.

Pajūrio Alpėse dėl futbolo niekas neina iš proto, kaip tai yra šia sporto šaka kvėpuojančiuose Sent Etjene, Marselyje, Lilyje ar Lanse.

Rivjera – vieta, kurioje esantiems labiau rūpi nerūpestingas vakarėlių siautulys, lengvas flirtas, lėtas gyvenimo tempas, nuostabūs paplūdimiai, juose besimėgaujančios bei asmenukes darančios garsenybės. Futbolui konkuruoti su tokios kultūros kultu nėra lengva, tačiau niekas pernelyg dėl to ir nesuka galvos

Net Europos futbolo čempionatas vietiniams yra tiesiog dar vieną proga pritraukti į Nicą turistų, kurių čia ir taip niekada netrūksta.

Nica
Nica

Stadionas tapo svarbiu traukos objektu

Vietinių šiame mieste gyvena nedaug, kur kas didesnę dalį visų 350 tūkst. miesto gyventojų sudaro turistai iš kitų Prancūzijos regionų bei užsienio.

Nica ilgą laiką priklausė Italijai, todėl šiame mieste susipynusios abiejų šalių kultūros ir kalbos. Čia – ir daug atvykėlių iš buvusių Prancūzijos kolonijų – Šiaurės Afrikos valstybių.

Siaurų akmenimis grįstų gatvelių išraižytas senamiestis, jaukiais skvereliais bei spalvingomis krautuvėlėmis perpildytas turgus, beveik 100 metrų virš jūros lygio iškilusi Pilies kalva, nuo kurios atsiveria puiki visos Nicos panorama, o ją puikiai papildo įspūdingas krioklys. Tai vietos, kurios daug metų labiausiai traukė miesto turistus, o prieš kurį laiką dėl svečių dėmesio su jomis pradėjo konkuruoti ir naujasis Nicos stadionas.

UEFA nuotr./Nicos stadionas
UEFA nuotr./Nicos stadionas

Diskusijų apie jo statybas būta jau senokai, tačiau idėja kūnu pradėjo virsti tik 2011-aisiais. Šalia Varo upės pastatyta arena pakeitė „Stade du Ray“, kuriame vietos „Nice“ klubas žaidė nuo pat 1927-ųjų.

Jo statyba prancūzams kainavo per 245 mln. eurų. Stadiono konstrukcijoje panaudotas medis ir plienas, o visas šis architektūrinis šedevras uždengtas permatoma membrana. Stadione taip pat veikia ir Prancūzijos nacionalinis sporto muziejus.

36 tūkst. žiūrovų talpinančioje multifunkcinėje arenoje taip pat rengiamos regbio, teniso, motosporto varžybos, organizuojami šioje vietoje ypač populiarūs pasaulinių muzikos žvaigždžių pasirodymai.

Arenos rytinė tribūna yra pavadinta legendinio Italijos visuomenės veikėjo generolo Giuseppe Garibaldi garbei. Jis gimė ir užaugo Nicoje ir suvaidino ypač svarbų vaidmenį Risorgimento (Italijos susivienijimo) metais.

Paprastai stadionas žinomas „Allianz Riviera“ pavadinimu, bet dėl griežtos Europos čempionatų reklamos politikos pirmenybių metu jis vadinamas tiesiog Nicos stadionu.

Futbolas svarbus visai pakrantei

Pamatyti vietos komandos rungtynes ir įvertinti naują stadioną kiekvienam turistui primygtinai rekomenduojama taip pat, kaip ir įmerkti kojas į Viduržiemio jūros vandenį.

Vietos „Nice“ klubas pastaraisiais metais yra stiprus Prancūzijos „Ligue 1“ vidutiniokas, o praėjusį sezoną netgi finišavo ketvirtoje pozicijoje.

Šios komandos namų rungtynės yra įtraukiamos į beveik visus Nicos miesto gidus ir lankytinų vietų bukletus. Pamatyti vietos komandos rungtynes ir įvertinti naują stadioną kiekvienam turistui primygtinai rekomenduojama taip pat, kaip ir įmerkti kojas į Viduržiemio jūros vandenį.

Beje, futbolas yra ganėtinai svarbus daugumai didesnių Viduržemio jūros pakrantės miestų. Savo komandas stipriausiame šalies divizione turi arba praeityje turėjo nemažai pakrantės kurortų.

Marselis, Monpeljė, Nimas, Kanai ir netgi visai šalia Nicos esantis Monakas turi ne tik pajėgias ekipas, tačiau ir gražius Viduržemio jūros regiono kraštovaizdžio supamus stadionus.

Labai norint, Nicoje galima rasti ir lietuvišką futbolo akcentą. Čia 2004–2005 metų sezoną rungtyniavo ir dabartinis Lietuvos nacionalinės rinktinės treneris Edgaras Jankauskas. Tuo metu iš „Porto“ klubo paskolintas puolėjas per 24 rungtynes įmušė 2 įvarčius.

Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas

Simboliškas žvaigždės atsisveikinimas

Labai tikėtina, kad Nicoje trečiadienio vakarą savo karjerą Švedijos nacionalinėje rinktinėje užbaigs viena ryškiausių dabartinių Europos futbolo žvaigždžių Zlatanas Ibrahimovičius. Legendinis 34-erių metų puolėjas rungtynių su Belgija išvakarėse užsiminė, kad šios pirmenybės jam yra paskutinės.

Švediją šiame mače gali išgelbėti tik pergalė, o tai padaryti prieš ypač talentingą varžovų ekipą bus nepaprastai sunku. Jei specialistų išankstinės prognozės pasitvirtins, trečiadienį Zlatano tarptautinėje karjeroje bus padėtas taškas.

Geresnės vietos atsisveikinimui ir nesugalvosi. Per savo ilgą karjerą Z.Ibrahimovičius ne tik aikštėje buvo žvaigždė. Šalia jos švedo legenda sklido vos ne garsiau.

„Scanpix“ nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius bus Švedijos rinktinės kapitonas
„Scanpix“ nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius bus Švedijos rinktinės kapitonas

Dabar atėjo laikas pasakyti „sudie“ ir tai švedas taria vietoje, kurią yra pamėgusi viso pasaulio „grietinėlė“ – pradedant genialiaisiais praėjusio amžiaus menininkais Pablo Picasso ar Henri Matisse‘u ir baigiant Eltonu Johnu, Brigitte Bardot bei legendiniu U2 vokalistu Bono.

Visi jie Nicą dievina ir jos pakrantėse turi savo apartamentus. Turbūt niekas nenustebtų, jei netrukus šalia vilą įsigis ir Z.Ibrahimovičius – juk po trečiadienio vakaro ši vieta jam kels ypatingus sentimentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius