Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie įspūdingo Jose Mourinho pasiekimo prisidėjo ir Edgaro Jankausko įvartis

EuroFootball.lt siūlo perskaityti BBC publikuotą straipsnį apie sunkiai pakartojamą Jose Mourinho pasiekimą, prie kurio tiesiogiai prisidėjo ir lietuvis. Šis šeštadienis žymi ypatingą Madrido „Real“ stratego Jose Mourinho sukaktį. Keturioms komandoms nuo 2002 metų vadovavęs portugalas greičiausiai užsitikrins faktą, kad nėra pralaimėjęs savo aikštėje jau devynerius metus iš eilės.
Jose Mourinho šeštadienį laukia istorinis mačas
Jose Mourinho šeštadienį laukia istorinis mačas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinį sykį J.Mourinho auklėtiniai namie suklupo 2002 metų vasario 23 dieną. Tuomet „Porto“ ekipa 2:3 nusileido „Beira Mar“ vienuolikei.

Ir žvelgdamas į šią datą J.Mourinho turi kuo pasiteisinti – Porto miesto ekipa dvikovą baigė be dviejų pašalintų futbolininkų, o mažumoje žaidė nuo 25 minutės, kai raudonąją kortelę gavo Jorge Andrade. 74 minutę aikštę priverstinai paliko ir Deco.

Prie šio rekordo augimo tiesiogiai prisidėjo ir lietuvis Edgaras Jankauskas. Tais pačiais 2002 metais jis išgelbėjo „Porto“ dvikovoje su „Belenenses“, įmušdamas išlyginamąjį įvartį 7-ą teisėjo pridėto laiko minutę. Mačas baigėsi 2:2.

Dar keliskart serijai nutrūkti neleido Didier Drogba, Michaelas Essienas, Estebanas Cambiasso, Wesley Sneijderis, išlygindami rezultatus likus mažiau nei 10 minučių iki finalinio švilpuko.

BBC futbolo apžvalgininkas Davidas Pleatas Mourinho apibūdino kaip „lakios vaizduotės, išmoningą, kūrybingą“ trenerį, kuris pakeitė futbolą ne mažiau nei legendiniai ukrainietis Valerijus Lobanovskis, vengras Bela Guttmanas, argentinietis Helenio Herrera ir italas Arrigo Sacchi, olandai Rinusas Michelsas ir Louisas van Gaalas.

Įdomu, kad juos visus vienija bendras bruožas – būdami futbolininkai jie nepadarė įspūdingos karjeros, o Sacchi atveju, net nežaidė profesionaliu lygiu.

„Jei nebuvai sėkmingas žaidėjas, turi dirbti daug sunkiau, kad prasimuštum kaip treneris, – sakė Pleatas. – Tokie vyrukai kaip Mourinho buvo pasirengę tobulėti žemesniu lygiu, kad galėtų iškilti.“

Mourinho yra siejamas su „tranzicijos“ futbolo koncepcijos idėja – varžovas yra pažeidžiamiausias tą akimirką, kai praranda kamuolį.

„Kai varžovai kelia kampinį, Mourinho visuomet palieka tris futbolininkus už baudos aikštelės ribų, kad išvengtų spūsties prie vartų. Tai leidžia vartininkui lengviau išbėgti gaudyti kamuolio bei suteikia šansą kontratakuoti“,– pabrėžė Pleatas.

Taktiką analizuojančio portalo „Zonalmarking“ redaktorius Michaelas Coxas pridūrė: „Mourinho dažniausiai naudoja dvi taktines schemas, kurias sukeičia greitai ir be didelių komplikacijų.“

Dirbant „Chelsea“ ir „Porto“, tai buvo 4–3–1–2 bei 4–3–3, vadovaujant „Inter“ ir dabar „Real“ – 4–3–1–2 ir 4–2–3–1. Nors, manau, vadovaujant „Real“ tik kartą – namie su „Valencia“ buvo panaudota 4–3–1–2.

Nepaneigiama ir tai, kad J.Mourinho pasisekė keturiskart treniruoti ambicingas ir stiprias komandas, turinčias aukščiausios klasės futbolininkų. Be to, „Chelsea“, „Inter“ ir „Real“ savininkai buvo pasirengę investuoti milžiniškas sumas į stipresnę sudėtį.

Bet dėl to nesumenksta faktas, kad J.Mourinho nepralaimėjo net 147 rungtynių, iš kurių 122-ose šventė pergalę. Jo klubai įmušė 331 įvartį ir praleido tik 87.

Akcentuotina, kad portugalo taktikai labai svarbūs vidurio saugai. „Chelsea“ turėjo Claude'ą Makelele ir Michaelį Essieną, „Inter“ – Estebaną Cambiasso, o „Real“ – Xabi Alonso.

„Jie yra tarsi kapitonai kriketo komandose, kurie perduoda nurodymus rungtynių metu ,– pridūrė Coxas. – Visi, o ypač Cambiasso, dažnai ir ilgai kalbėjosi su Mourinho vykstant mačui.“

Tiesa, tam, kad devyneri metai būtų įtvirtinti be pralaimėjimo, šeštadienį „Real“ privalo nesuklupti prieš „Levante“. Balandžio mėnesį Madrido komandos laukia dar didesnis iššūkis – „Barcelona“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius