Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąmyšis Lietuvos futbole: nusivylęs D.Šemberas panoro trauktis, bet A lygos klubai nenori jo paleisti

Lietuvos klubinio futbolo pasaulyje – nerimo dienos. A lygos prezidento pareigas pastaruosius dvejus metus ėjęs Deividas Šemberas netikėtai nusprendė trauktis iš užimamų pareigų, o kartu su juo tokį patį žingsnį ketina žengti ir lygos direktoriaus pareigas nuo šių metų pradžios einantis Karolis Kalvaitis.
Deividas Šemberas
Deividas Šemberas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie savo ketinimus A lygos valdybai vyrai pranešė pirmadienį vykusiame narių susirinkime.

15min šaltinių teigimu, tiek D.Šemberas, tiek K.Kalvaitis įteikė atsistatydinimo pareiškimus, tačiau A lygos valdyba jų nenorėjo patenkinti.

Klubų vadovai paprašė legendinio futbolininko likti A lygos vėliavnešiu ir toliau, nors šiemet pajėgiausias šalies futbolo ešelonas ir susiduria su nemenkomis problemomis. Praėjęs sezonas, kai A lygos direktoriaus pareigas ėjo Rimvydas Čekavičius, buvo nuostolingas.

Be to, klubų asociacija norėtų turėti daugiau svertų savo veikloje, kurią varžo sutartys su Lietuvos futbolo federacija (LFF).

Nors klubai norėtų daugiau nepriklausomybės, LFF vis dar turi lemiamą žodį kuriant ir keičiant A lygos varžybų nuostatus, taip pat ir darbiniuose santykiuose su futbolo teisėjais.

Be to, A lygos klubų asociacija norėtų laisviau valdyti savo biudžetą ir tikėtis UEFA skiriamos solidarumo paramos, kurią valdo LFF.

LFF yra sudariusi trejų metų sutartį su klubų asociacija ir turi juridinius svertus perimti stipriausių šalies klubų varžybų organizavimą ateityje, o tai irgi nepadeda A lygai strateguoti įvairius projektus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Šemberas
Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Šemberas

A lygos nariai tikisi, jog iki gegužės mėnesį vyksiančio kito susirinkimo pavyks D.Šemberą perkalbėti. Dėl K.Kalvaičio kandidatūros tarp klubų tokios pat vieningos nuomonės nėra.

„Pareiškimas padėtas, tačiau sprendimas atidėtas iki gegužės 3 dienos. Tame susirinkime numatytas ir asociacijos įstatų keitimas, kadangi planuojame plėstis ir priimti Pirmos lygos klubus. Kartu darbotvarkėje numatyti ir prezidento bei direktoriaus rinkimai. Tiesiog nusprendėme pateikti savo prašymus. Kol kas jokio sprendimo nėra. Jis bus gegužės 3-ąją dieną“, – aptakiai savo sprendimą 15min aiškino D.Šemberas.

– Kodėl taip nusprendėte? pasiteiravome vieno geriausių visų laikų šalies futbolininko.

– Kol kas nenorėčiau detalizuoti motyvų. Dabar ši istorija nuskambėti gali garsiai, tačiau noriu pabrėžti, kad apie jokius išėjimus kalbos kol kas dar nėra. Sprendimas dar nepriimtas.

Nenoriu, kad kažkokie skuboti pareiškimai darytų neigiamą įtaką Lietuvos futbolui. Jeigu visgi sprendimas bus toks, po gegužės 3 dienos tikrai viską papasakosiu.

– Iš jūsų kalbos reikėtų suprasti, kad yra tikimybė, jog vis dėlto persigalvosite?

– Tokia tikimybė tikrai yra. Dabar negaliu pasakyti – liksiu ar neliksiu. Tai turi nuspręsti klubai. Jie rinks naująjį direktorių ir prezidentą. Žiūrėsime, kaip bus.

Dabar ši istorija nuskambėti gali garsiai, tačiau noriu pabrėžti, kad apie jokius išėjimus kalbos kol kas dar nėra. Sprendimas dar nepriimtas.

– Ar sprendimas brendo ilgai?

– Negaliu teigti, kad tokių minčių nebuvo ir anksčiau, o aplinkybių yra nemažai. Viena iš jų, kad asociacija vis dar nėra LFF narys, taigi virš šio darinio yra pakibęs nemažas klaustukas.

O kad lyga yra reikalinga ir turi perspektyvą, tuo neabejoju. Reikia tik šį projektą palaikyti ir vystyti. Bet šiai dienai yra labai sunku...

– Dėl to, jog trūksta savarankiškumo?

– Tikrai taip. O kai esi nesavarankiškas, tai bet koks darbas yra tik laiko vilkinimas.

– Kad ir koks būtų sprendimas gegužę, norėtumėte likti futbole?

– Žinoma, jog norėtųsi. Futbolas yra mano meilė, jis visada mano širdyje. Negaliu žiūrėti į tai, kokioje situacijoje futbolas yra šiuo metu Lietuvoje. Labai norėtųsi likti. Kur ir kokiame vaidmenyje? Kol kas neturiu tokios vizijos. Manau, jog laikas parodys.

Rokiruotės tarp lygos ir bendrovės

15min žiniomis, D.Šembero į A lygos direktoriaus pareigas metų pradžioje pasiūlytas buvęs komercijos vadovas K.Kalvaitis be darbo neliktų net ir pasitraukęs iš posto.

Visai neseniai jis pradėjo eiti A lygos transliacijų teises turinčios „Sporto televizijos“ direktoriaus pareigas ir jose pakeitė Rimvydą Čekavičių. Pastarasis dar pernai ėjo ir A lygos direktoriaus pareigas, bet po sezono iš jų pasitraukė.

Facebook.com/Karolis Kalvaitis
Facebook.com/Karolis Kalvaitis

Vėliau į viešumą pasklido informacija, kad R.Čekavičiaus vadovaujama „Sporto televizija“ pelnėsi iš A lygos transliacijų ne visai klubams žinomais būdais.

„Iš finansinių ataskaitų pastebėtas apie 24 tūkst. „nutekėjimas“ iš lygos sąskaitos į UAB „Sporto televiziją“. Be jokių sutarčių, valdybos ar mano pritarimo. Tokiu būdu buvo šiurkščiai pažeistos pareigybinės instrukcijos, painiojami privatūs ir lygos interesai. Būtent dėl šių priežasčių narių susirinkime direktorius buvo atleistas iš darbo“, – kiek anksčiau 15min yra pasakojęs D.Šemberas.

Po šio šurmulio R.Čekavičius buvo priverstas palikti ne tik A lygos direktoriaus kėdę, tačiau ir tokias pat pareigas „Sporto televizijoje“. Šios bendrovės akcininkas kartu su R.Čekavičiumi yra lažybų bendrovės „Top Sport“ savininkas ir buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Gintaras Staniulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Čekavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Čekavičius

Bendru sutarimu, iki gegužės mėnesio R.Čekavičius buvo atitrauktas nuo visų finansinių bendrovės reikalų ir direktoriaus kėdę perleido K.Kalvaičiui.

Priminsime, jog „Sporto televizija“ šiemet vėl laimėjo A lygos transliacijų teisių konkursą, nors D.Šemberas neslėpė, jog tokį lygos sprendimą didžiąja dalimi sąlygojo ta aplinkybė, kad tokiu būdu A lyga tikisi susigrąžinti bent dalį pinigų, kurių neteko per R.Čekavičiaus vadovavimo laikotarpį.

„Skelbėme konkursą, kuriame dalyvavo dvi kompanijos. Filmavimų kainą šiemet pavyko išsiderėti „perpus“ pigiau nei „futbolo mylėtojas“ tai darė pernai. Išvadas galite padaryti patys“, – anksčiau yra sakęs A lygos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius