Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seppas Blatteris: „Visus susitepusius pašalinsime iš žaidimo“

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) remia tyrimą dėl korupcijos, kuri inicijavo JAV ir Šveicarijos teisėsauga. Tai skelbiama FIFA prezidento Seppo Blatterio išplatintame pranešime.
FIFA prezidentas Seppas Blatteris
FIFA prezidentas Seppas Blatteris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak FIFA vadovo, tyrimas padės kovoti su įstatymų pažeidimais futbole. „Tai sunkus metas ir futbolo aistruoliams, ir FIFA. Mes suprantame daugelio žmonių nusivylimą ir aš žinau, kad šie įvykiai turės įtakos visuomenės požiūriui į mūsų organizaciją“, – teigė S.Blatteris.

FIFA prezidentas pažadėjo, kad visi valdininkai, kurie susiję su FIFA korupcijos skandalu, bus „pašalinti iš žaidimo“. Mes dėsime visas jėgas, kad pasitikėjimas FIFA buvo sugrąžintas ir žmonės žinotų, kad pasaulio futbole nėra vietos įstatymų pažeidimams.“

Tuo metu kanalas CNC3 pranešė, kad FIFA viceprezidentas Jackas Warneris pasidavė Trinidado ir Tobago policijai, o teismas jį paleido už 2,5 mln. JAV dolerių užstatą. Jis pareigūnams paliko savo pasą ir turi pasirodyti teisme liepos 9 d.

11 FIFA pareigūnų kaltinami paėmę kyšių už 150 mln. JAV dolerių. Į „juodąjį sąrašą“ pateko: minėtas J. Warneris, Jeffrey Webbas, Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Rafaelis Esquivelis, Nicolas Leozas, Jose Maria Marinas, Julio Rocha, Costas Takkas, Chuckas Blazeris ir Darrellas Warneris.

Šveicarijos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl FIFA veiksmų skirti pasaulio čempionatus Rusijai ir Katarui

Mes dėsime visas jėgas, kad pasitikėjimas FIFA buvo sugrąžintas ir žmonės žinotų, kad pasaulio futbole nėra vietos įstatymų pažeidimams.

Šveicarijos federalinė prokuratūra trečiadienį pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl FIFA veiksmų suteikiant teisę organizuoti pasaulio čempionatus Rusijoje 2018 ir Katare 2022 metais.

Ši žinia dar labiau pagilino FIFA krizę, kai trečiadienį Šveicarijos policija suėmė septynis futbolo pareigūnus viename prabangiame Ciuricho viešbutyje, o Jungtinės Valstijos paviešino kaltinimus 14 pareigūnų pagal atskirai atliekamą korupcijos tyrimą.

FIFA nekeičia planų ir penktadienį surengs savo prezidento rinkimus, per kuriuos S.Blatteris sieks būti perrinktas penktai kadencijai. Pats FIFA vadovas nėra siejamas su minėtais tyrimais.

FIFA taip pat atmetė galimybę iš naujo balsuoti dėl teisės surengti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą, atitekusios Rusijai, ir 2022 metų žaidynes, kurias organizuos Kataras.

Šveicarijos prokuratūros pranešime sakoma, kad per trečiadienį atliktas kratas FIFA būstinėje buvo paimta „elektroninių duomenų ir dokumentų“. Policija nurodė apklausianti 10 FIFA vykdomojo komiteto narių, prisidėjusių organizuojant balsavimus 2010 metų gruodį dėl pasaulio čempionatų.

Šveicarijos tyrimas prieš „neįvardytus asmenis, įtariamus nusikalstamai nederamu vadovavimu ir pinigų plovimu“, dar labiau padidino abejones, ar tas balsavimas buvo sąžiningas.

Tie areštai susiję su kyšiais, kurių „bendra suma didesnė negu 100 mln. dolerių“ ir kurie siejami su komerciniais sandoriais, vykdytais nuo praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio ir susijusiais su futbolo turnyrais Jungtinėse Valstijose ir Lotynų Amerikoje, sakoma Šveicarijos federalinio teisingumo biuro pranešime.

Prokuratūra pridūrė, kad JAV tyrimas yra nesusijęs su Šveicarijos atliekamu tyrimu, bet abiejų šalių institucijos bendradarbiauja.

Dešimtys futbolo pareigūnų šiuo metu yra susirinkę Šveicarijoje į FIFA suvažiavimą ir prezidento rinkimus, per kuriuos S.Blatteris, kaip daugelis prognozuoja, bus perrinktas toliau vadovauti pasaulio futbolui.

„Jis nėra vienas iš suimtųjų. Jis visiškai su tuo nesusijęs, – FIFA atstovas Walteris de Gregorio sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“. – Stengiamės sužinoti daugiau iš policijos.“

Šie kaltinimai byloja apie korupciją, kuri yra vešinti, sisteminga ir giliai įsišaknijusi

„Šie kaltinimai byloja apie korupciją, kuri yra vešinti, sisteminga ir giliai įsišaknijusi tiek užsienyje, tiek čia, Jungtinėse Valstijose“, – sakoma JAV generalinės prokurorės Lorettos Lynch pranešime. – Ji apima bent dvi futbolo pareigūnų kartas – kurie, kaip manoma, piktnaudžiavo jiems suteiktu pasitikėjimu, kad įgytų milijonus dolerių kyšių ir dėkingumo mokesčių pavidalu.“

S.Blatteris planavo dalyvauti kitame viešbutyje Ciuricho centre vyksiančiame Afrikos futbolo konfederacijos (CAF) susitikime, bet atšaukė tą susitikimą.

S.Blatterio vienintelis varžovas penktadienį vyksiančiuose FIFA prezidento rinkimuose – Jordanijos princas Ali bin al Husseinas, sakė, kad tai „liūdna diena futbolui“, bet atsisakė plačiau komentuoti.

Minėti šeši pareigūnai buvo suimti Ciuricho centre prie ežero kranto esančiame viešbutyje „Baur au Lac“, kuriame dažnai apsistoja aukšto rango FIFA funkcionieriai. 2010 metų gruodį tame viešbutyje vyko įtempti lobistiniai susitikimai prieš nusprendžiant, kurioms šalims bus suteikta teisė organizuoti 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionatus.

Jordanijos princas Ali bin al Husseinas, sakė, kad tai „liūdna diena futbolui“, bet atsisakė plačiau komentuoti.

Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų asociacijų futbolo konfederacija (CONCACAF) 2012 metais pati kreipėsi į JAV mokesčių agentūrą dėl savo galimai nevykdytų mokestinių prievolių. Konfederacija, kurios būstinė tuo metu buvo įsikūrusi Niujorke, kelerius metus nemokėjo jokių mokesčių, kai jos prezidentas buvo J.Warneris, o generalinis sekretorius – amerikietis Chuckas Blazeris.

J.Warneris, kuris yra Trinidado ir Tobago pilietis, pasitraukė iš futbolo pasaulio 2011 metais, kad išvengtų FIFA sankcijų dėl kyšininkavimo skandalo, susijusio su tais metai vykusiais federacijos prezidento rinkimais. Ch.Blazeris pasitraukė iš CONCACAF 2013 metais ir padarė kaltės pripažinimo pareiškimą, sakoma Teisingumo departamento pranešime.

J.Warnerio įpėdinis CONCACAF vadovo ir FIFA viceprezidento poste yra Kaimanų salų pilietis J. Webbas, šią savaitę gyvenęs viešbutyje „Baur au Lac“.

Šveicarijos federalinio teisingumo biuro pranešime sakoma, kad JAV institucijos įtaria, kad tie šeši suimti pareigūnai paėmė arba mokėjo milijonus dolerių kyšių. Dėl tų nusikaltimų buvo tariamasi ir jiems ruošiamasi Jungtinėse Valstijose, o mokėjimai vykdyti per JAV bankus.

„Įtariamieji kyšininkavimu – sporto žiniasklaidos ir sporto reklamos bendrovių atstovai – kaip manoma, dalyvavo schemose, pagal kurias buvo atliekami mokėjimai futbolo funkcionieriams (FIFA delegatams) ir kitų FIFA pavaldžių organizacijų funkcionieriams – (kurių suma) didesnė negu 100 mln. JAV dolerių“, – sakoma teisingumo ministerijos pranešime.

Tame pranešime vokiečių kalba sakoma, kad tas tyrimas susijęs su futbolo turnyrais Jungtinėse Valstijose.

Tarptautinės žiniasklaidos reporteriai būriavosi prie įėjimo į „Baur au Lac“ viešbutį. Tie vaizdai buvo panašūs į matytus per balsavimus prieš daugiau negu ketverius metus, kai Rusija ir Kataras užsitikrino teisę surengti Pasaulio futbolo čempionatus.

Tuomet buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas tame viešbutyje susitiko FIFA rinkikais, kurie vėliau atmetė Amerikos pasiūlymą, pasirinkdami Katarą. Tuo tarpu Londono lobistų delegacijoje, irgi patyrusioje nesėkmę, buvo Britanijos princas Williamas.

Po tų balsavimų FIFA nuolat persekiojo įtarimai dėl balsų pirkimo ir kitų nesąžiningų veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius