Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seppo Blatterio ir Michelio Platini bausmės sumažintos iki šešerių metų

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) praneša, kad po pateiktos apeliacijos buvusiam šios organizacijos prezidentui Seppui Blatteriui ir UEFA vadovui Micheliui Platini skirta bausmė sumažinta iki šešerių metų.
Seppas Blatteris.
Seppas Blatteris. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Priminsime, kad gruodžio 21-ąją FIFA etikos tribunolas uždraudė savo nušalintam prezidentui  ir Europos futbolo federacijų sąjungos vadovui aštuonerius metus dalyvauti bet kokioje futbolo veikloje, pripažinęs juos kaltais dėl piktnaudžiavimo pareigomis.

Teismas paskelbė, kad S.Blatterio ir M.Platini diskvalifikacija, susijusi su 2 mln. Šveicarijos frankų pervedimu susikompromitavusiam UEFA vadovui, įsigalioja „nedelsiant“.

 

 

Nuosprendis, paskelbtas dviem įtakingiausiems futbolo veikėjams, sukrečiančiai pabrėžė problemas, kuriuos dabar patiria populiariausia pasaulyje sporto šaka, į kurią pastaraisiais metais buvo investuota milijardai dolerių.

79 metų S.Blatteriui, kuris buvo FIFA prezidentas nuo 1998 metų, taip pat buvo skirta 50 tūkst. Šveicarijos frankų (46,3 tūkst. eurų), o 60 metų M.Platini – 80 tūkst. frankų (74,3 tūkst. eurų) bauda.

Teismo pranešime sakoma, kad abu veikėjai piktnaudžiavo savo užimamomis pareigomis.

FIFA aiškinosi aplinkybes, susijusias su 2 mln. frankų mokėjimu, skirtu M.Platini, kurį S.Blatteris leido atlikti 2011 metais. Abu kaltinamieji sakė, kad tie pinigai buvo atlyginimas už M.Platini konsultacinį darbą, atliktą 1999–2002 metais.

Nors FIFA teismas panaikino abiem nušalintiems lyderiams iškeltus kaltinimus dėl korupcijos, jie buvo pripažinti kaltais dėl privačių ir viešų interesų supainiojimo.

Teismas pripažino, kad „nebuvo teisinio pagrindo“ atlikti tą mokėjimą pagal žodinę sutartį tarp abiejų pareigūnų, sudarytą 1999 metų rugpjūtį.

„Nei savo rašytiniuose parodymuose, nei per asmeninę apklausą ponas Blatteris nesugebėjo pademonstruoti kitokio teisinio pagrindo tam mokėjimui. Jo pareiškimas apie žodinį susitarimą buvo pripažintas neįtikinamu ir buvo atmestas teismo“, – sakoma nutartyje.

Teismas pripažino, kad „pono Blatterio veiksmai nerodo įsipareigojimo laikytis etikos, (atskleidžia) nesugebėjimą laikytis visų galiojančių įstatymų ir taisyklių, taip pat FIFA reguliuojančio pagrindo, kiek tai buvo jam taikytina, taip pat demonstruoja piktnaudžiaujamą FIFA prezidento pareigų vykdymą“.

M.Platini taip pat buvo pripažintas „supainiojęs interesus“.

Teismo išvada dėl Prancūzijos futbolo legendos veiksmų buvo dar griežtesnė negu dėl S.Blatterio. „Ponas Platini nesugebėjo veikti visiškai patikimai ir sąžiningai, demonstruodamas savo pareigų, taip pat susijusių įsipareigojimų bei atsakomybės svarbos nesuvokimą“, – sakoma joje.

S.Blatteris ir M.Platini spalį buvo laikinai nušalinti nuo pareigų, kai Šveicarijos prokurorai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl 2011 metais įvykdyto mokėjimo.

Tame baudžiamajame tyrime S.Blatteris yra įtariamasis, o M.Platini statusas apibūdinamas kaip tarpinis tarp įtariamojo ir liudininko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius