-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos futbolo realybė: „Dainavos“ legionieriai nevalgę ir miega po du vienoje lovoje

Šis ketvirtadienis A lygos autsaiderės „Dainavos“ komandai nebuvo eilinis. Alytiškiai per rungtynes su „Klaipėdos granitu“ iškovojo tašką. „Dainava“ stipriausios šalies lygos pirmenybėse nepralaimėjo ir tai nutiko antrą kartą šį sezoną.
„Dainava“: Kęstutis Balčiūnas, Aly Cisse, Donatas Mikučionis ir Nerijus Kavaliauskas
„Dainava“: Kęstutis Balčiūnas, Aly Cisse, Donatas Mikučionis ir Nerijus Kavaliauskas / A lygos nuotr.

Pirmąją sezono dalį iki liepos „Dainava“ atrodė kaip kur kas žemesnio diviziono komanda, visi jos varžovai be išimties laimėdavo prieš Alytaus futbolininkus ir įmušdavo į jų vartus tiek įvarčių, kiek tądien netingėdavo. Perėjimų langas, per kurį į Alytų susirinko ne viena dešimtis legionierių, atrodė komandą sustiprinęs. Bet iki šio ketvirtadienio nė vieno taško atsinaujinusiai „Dainavai“ iškovoti nepavyko.

Tiesa, ne visi legionieriai Alytaus komandoje užsiliko. Užsienio futbolininkai po truputį kelia iš Alytaus sparnus. Vienas tokių žaidėjų pats kreipėsi į žiniasklaidą, norėdamas pasidalinti savo įspūdžiais iš Alytaus, tiesa, nenorėdamas viešinti savo pavardės.

Lietuvos futbolininkai, aistruoliai ir žmonės, kurie ateina į futbolą, turi žinoti tiesą, turi žinoti kas vyksta jų futbolo klube, jų namuose.

„Lietuvos futbolininkai, aistruoliai ir žmonės, kurie ateina į futbolą, turi žinoti tiesą, turi žinoti kas vyksta jų futbolo klube, jų namuose. Alytus – puikus miestas, čia yra šaunus stadionas, čia futbolą galima išvystyti iki nebūtų aukštumų. Todėl aš kviečiu komandos vadovus gerbti futbolininkus, kaip žmones, Nereikia šypsotis į akis, o už jų apkalbėti. Tada atsiras pergalės, būsite čempionais“, – kalbėjo su „Dainava“ atsisveikinęs futbolininkas.

Šiemet „Dainavą“ į savo kontrolę perėmė verslininkai iš Vakarų Europos. Vieninteliu klubo savininku ir jo prezidentu tapo italas Giuseppe Greco, klubo direktoriumi – prancūzas Marcas Fourmeaux.

Jie treniruoti klubą pakvietė baltarusį Sergejų Aleinikovą. Tačiau šio trenerio vadovaujami alytiškiai neiškovojo nė vieno taško ir gegužei baigiantis S. Aleinikovas buvo atleistas, o į jo vietą paskirtas Marco Ragini iš San Marino.

Iki pat vasaros pertraukos „Dainava“ turėjo tik ribotą ne pačių geriausių Lietuvos futbolininkų skaičių, kadangi jos savininkai neskubėjo padengti klubo skolų ir Lietuvos futbolo federacija buvo uždraudusi klubui registruoti naujus žaidėjus. Keli užsieniečiai, atvykę į Alytų M. Fourmeaux kvietimu, galėjo tik treniruotis su komanda, bet negalėjo jai atstovauti per oficialius mačus.

Vienas iš tokių – senegalietis Aly Cisse.

Tačiau vasarą šis futbolininkas išvyko į Italiją. Anot mūsų pašnekovo – dėl to, kad Lietuvoje jam teko badauti.

Žodinis konfliktas su klubo prezidentu įvyko dėl to, kad klubas nemokėjo net už futbolininkų maitinimą. Tad Ali prezidentui ir drėbė: kodėl aš rytoj privalau žaisti, jeigu aš jau dvi dienas nevalgiau, nes negavau iš jūsų pinigų?

„Tam, kas domisi, kokie yra „Dainavos“ komandos reikalai, suprantama įdomu, kur dingo talentingas žaidėjas Ali Cisse, kuris prisijungė prie komandos kovą. Jo neregistravo, kadangi vaikinas norėjo... valgyti. Žodinis konfliktas su klubo prezidentu įvyko dėl to, kad klubas nemokėjo net už futbolininkų maitinimą. Tad Ali prezidentui ir drėbė: kodėl aš rytoj privalau žaisti, jeigu aš jau dvi dienas nevalgiau, nes negavau iš jūsų pinigų? Kaip žaidėjas gali atsiduoti treniruotėms ir gerai žaisti per rungtynes, kai jis nežino: pavalgys šiandien ar ne?“, – retoriškai klausė buvęs „Dainavos“ legionierius.

Ir A. Cisse, ir kitiems „Dainavos“ futbolininkams tekdavo miegoti po du vienoje lovoje.

„Profesionaliam žaidėjui svarbus yra atsistatymas. O dalintis viena lova su kitu futbolininku, kadangi po stogu yra labai ankšta – labai abejotinas poilsis... Tokia absurdiška situacija privertė futbolininką pareikalauti iš vadovybės bent šiokios tokios pagarbos. Už tai jis buvo nedelsiant išbrauktas iš komandos. Nes visi atvykę „Dainavos“ futbolininkai gyvena viename name, miega po du vienoje lovoje. Todėl Ali ir išvažiavo. Jis matė, kad nuo kovo niekas čia nesikeičia“, – kalbėjo nenorėjęs prisistatyti futbolininkas.

Kaip į tai reagavo komandos treneris?

„Treneris, kuriam šio futbolininko iš tiesų reikėjo, nieko padaryti negalėjo, kadangi jis nesprendžia nieko. Net kas žais starto sudėtyje. Visos instrukcijos ateina iš viršaus. Kur tada trenerio savigarba?“ – apie „Dainavos“ vidaus virtuvę pasakojo buvęs jos žaidėjas.

Treneris, kuriam šio futbolininko iš tiesų reikėjo, nieko padaryti negalėjo, kadangi jis nesprendžia nieko. Net kas žais starto sudėtyje. 

Buvęs „Dainavos“ treneris S. Aleinikovas pavasarį vertėsi vien tik jaunais lietuviais. Jį pakeitęs M. Ragini norėtų, kad jo komandoje lietuvių nebūtų iš viso. 

„Kadangi moku italų kalbą, ne kartą girdėjau trenerius kalbant, kad jeigu turėtų galimybę, jie visus lietuvius pašalintų iš komandos. Jokios pagarbos lietuviams „Dainavoje“ nėra. Aš manau, kad jeigu nusipirkai klubą kitoje šalyje, turėtum gerbti jos šeimininkus, tuos, pas kuriuos į svečius atvykote.

Kalbėdamasis su lietuviais žaidėjais aš sužinojau, kad jiems atlyginimai neišmokėti jau apie tris mėnesius ar dar daugiau. Tuo pačiu metu prezidentas važinėjasi po restoranus ir manęs klausinėja apie Druskininkų kurortą, į kurį nori atvežti atostogauti savo šeimą. Ar tai normalu? Neina kalba, kad futbolininkai gauna milijoną eurų, o nori gauti du. Kalba eina apie bent jau minimalų atlyginimą. Daugelio tai netenkina, nors vargu ar kuris drįs kalbėti. O aš užviriau, nes, kai tave ima taip žeminti, prabunda tavo savigarba“, – kalbėjo su „Dainava“ savo karjerą norėjęs susieti legionierius.

Anot jo, pagrindinė tarpusavio bendravimo Alytaus komandoje kalba – italų.

„75 procentus treniruotės laiko kalbama itališkai. Ar lietuviai, žaidžiantys „Dainavoje“, turėtų mokytis italų kalbos? Aš nemanau“, – sakė su Alytaus klubu atsisveikinęs futbolininkas.

Anot jo, G. Greco dažnai lietuvių komandą kaltindavo nesąžiningumu.

„Prezidentas vis kalbėjo, kad pirmą sezono pusę komanda be kovos dalindavo varžovams taškus. Bet komandoje išliko tas pats sporto direktorius. Tai kaip jis dirbo, jei nežinojo, kad komanda be kovos pralaimi?“ – kalbėjo nenorėjęs viešinti savo pavardės futbolininkas.

Pats jis liepą į Alytų atvyko iš Italijos, kur buvo įsikūręs: „Nes man treneris sakė, kad reikalingas toks žaidėjas kaip aš. Aš Italijoje užbaigiau visus savo reikalus, uždariau butą, atsisakiau mokslų, kuriuos planavau pradėti ir atvažiavau čia. Po dviejų savaičių mane išbraukė iš komandos sąrašo, nieko nepaaiškinę.

Tiesa, pabandžius legionieriui atsiimti paleidimo raštą, „Dainavos“ vadovai kažkodėl supyko.

„Kai nuėjau pasiimti to popieriaus, pareiškęs, kad išeinu į kitą klubą, mane aprėkė, aiškino, kad nieko nepasirašinės ir išstūmė iš kabineto. Nors tą buvau susitaręs iš anksto. Kaip su jais galima dirbti?“ – retoriškai klausė neilgai „Dainavoje“ užsibuvęs užsienietis.

Daug laiko praleidęs Italijoje, buvęs Alytaus klubo legionierius, futbolo veikėjais iš šios šalies nepasitiki.

„Remiantis mano patirtimi, bendraujant su italais, manau, kad jeigu po šio paviešinimo, jie ką nors ir išmokės, tai bus vienas-kitas kartas. Kol vėl viskas neaprims. Aišku, linkėčiau „Dainavoje“ likusiems vaikinams, kad kas nors klubo vadovus priverstų mokėti atlyginimus nuolat“, – kalbėjo dvi savaites Alytuje gyvenęs futbolininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius