Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiausi 2014 metų futbolo pasaulio įvykiai (2 dalis)

2014-ieji, kupini įvykių futbolo stadionuose metai, artėja į pabaigą. Pasaulio čempionatas Brazilijoje, intriguojančios nacionalinių lygų baigtys bei atkaklios kovos tarptautinėse varžybose nuo populiariausios sporto šakos planetoje beveik neleido atsitraukti. Artėjant žiemos šventėms portalas „EuroFootball.lt“ siūlo prisiminti svarbiausius pastarųjų dvylikos mėnesių momentus.
Vokietijos futbolininkai laimėjo 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą
Vokietijos futbolininkai laimėjo 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

8. Gegužės 24 diena – Madrido „Real“ triumfuoja UEFA Čempionų lygoje.

Ispanijos sostinės derbyje pergalę šventęs „Karališkasis klubas“ iškovojo La Decima – tapo vienintele ekipa, stipriausiame Europos turnyre triumfavusia net 10 kartų. „Real“ sirgaliams šio pasiekimo teko laukti 12 metų, tačiau, jei ne Sergio Ramosas, gelbėjęs savo ekipą ir pusfinalyje, laukimas galėjo užsitęsti dar ilgiau. Ispanijos rinktinės gynėjas trečiąją pridėto lauko minutę sugebėjo po kampinio nuginkluoti Madrido „Atletico“ vartininką Thibautą Courtois bei atnešti Lisabonoje susirinkusiems žiūrovams pratęsimą. Ispanijos čempionate „real“ jau pranokę „Matracai“ buvo vos per žingsnį nuo sensacijos, nes, lygiai kaip ir „La Ligoje“, niekas tokio tolimo jų žygio prieš sezoną neprognozavo. Pratęsime jau dominavo „Real“ futbolininkai – pergalę užtikrino Garethas Bale‘as, Marcelo bei 11 metrų baudinį realizavęs Cristiano Ronaldo.

„Scanpix“ nuotr./Triumfo akimirkos
„Scanpix“ nuotr./Triumfo akimirkos

9. Birželio 18 diena – Ispanijos rinktinė pralaimi Čilei ir praranda viltis žengti į pasaulio čempionato aštuntfinalį.

Turnyras Brazilijoje ispanams neprasidėjo blogai – tiksliai nuo 11 metrų žymos smūgiavus Xabi Alonso atrodė, kad pasaulio bei Europos čempionai žygį link taurės pradės dar viena lengva pergale. Vis dėlto, tuomet jie praleido net penkis įvarčius ir patyrė sutriuškinimą. Tai dar nebuvo pabaiga. Išsigelbėjimu Vicente Del Bosque auklėtiniams turėjusios tapti rungtynės su Čilės futbolininkais pasibaigė ne ką geriau – pralaimėta 0:2. Futbolo pasaulis iškart pradėjo kalbėti apie trenerio atleidimą bei sudėties jauninimą. Imti nurašinėti vos prieš kelerius metus dievinti Xavi bei Ikeras Casillasas. Dar daugiau kritikos teko natūralizuotam brazilui Diego Costa, kuris per visą turnyrą nesugebėjo nė karto pataikyti į vartų plotą. Ši ispanų nesėkmė buvo dar vienas patvirtinimas, kad viskam ateina pabaiga bei ženklas, jog „tiki-taka“ žaidimo stilius ne tik jau daugeliui nusibodęs, bet ir nebe toks veiksmingas. Ispanija tapo penktaisiais čempionais, kito turnyro metu neperžengusiais grupių etapo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charlesas Aranguizas džiaugiasi įvarčiu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charlesas Aranguizas džiaugiasi įvarčiu

10. Birželio 24 diena – Luiso Suarezo „itališki pietūs“.

Pasaulio čempionato grupės rungtynės tarp Urugvajaus bei Italijos rinktinių pažymėtos ne tik pietų amerikiečių pegale, tačiau ir dabartinio „Barcelona“ puolėjo „hat-tricku“. Tiesa, Suarezui trijų įvarčių pelnyti nepavyko. Puolėjas į savo sąskaitą įsirašė trečią įkandimą varžovui. Auka šįkart tapo Giorgio Chiellini, po mačo sakęs, jog toks puolėjo elgesys yra gėdingas. Anksčiau urugvajietis buvo „paragavęs“ PSV futbolininko Ottmano Bakkalo bei Londono „Chelsea“ gynėjo Branislavo Ivanovičiaus. Pirmuoju atveju L.Suarezui skirta septynių rungtynių diskvalifikacija, antruoju – dešimties. Šįkart bausmė buvo kur kas griežtesnė ir snaiperiui be futbolo teko praleisti net keturis mėnesius. Tikriausiai būtent tai paskatino „Liverpool“ vadovus vieną savo lyderių parduoti „Barcelona“ ekipai, kuri, nepaisant visko, pasiryžo už jį sumokėti daugiau nei 80 mln. eurų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giorgio Chiellini ir Luisas Suarezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giorgio Chiellini ir Luisas Suarezas

11. Liepos 8 diena – Vokietija pasaulio čempionato pusfinalyje sutriuškina šeimininkus brazilus net 7:1, o Miroslavas Klose pagerina įvarčių rekordą.

Tą vakarą „Estadio Mineirao“ sudaužyta ne tik Brazilijos rinktinė, bet ir visos tautos viltys. Tikėtasi, kad namuose rengiamas čempionatas į didžiausią Pietų Amerikos valstybę  atneš milžinišką šventę, o šios futbolininkai taurę paliks namuose. Vis dėlto, brazilų euforija baigėsi jau po pirmojo pusfinalio kėlinio, kai Vokietija pirmavo 5:0. Tai – didžiausia pergalė šioje turnyro stadijoje per pasaulio čempionatų istoriją. Negana to, rungtynėse pasižymėjęs Miroslavas Klose tapo rezultatyviausiu visų laikų turnyro futbolininku. Šis pasiekimas taip pat ženkliai prisidėjo prie šeimininkų pažeminimo, nes šešioliktąjį įvartį pelnęs puolėjas aplenkė brazilą Ronaldo. Tikslius žodžius, apidūbinančius to vakaro nuotaiką, rasti sunku, tačiau jų ieškoti sirgaliai tikrai mėgino, nes rungtynės tapo labiausiai kada nors aptarinėtu futbolo įvykiu „Twitter“ tinkle.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilijos futbolo rinktinės treneris Luisas Felipe Scolari
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilijos futbolo rinktinės treneris Luisas Felipe Scolari

12. Liepos 13 diena – Vokietija tampa pasaulio čempione.

„Dominavimas vyksta periodais. Ispanijai pavyko būti nenugalimai anksčiau, o dabar atrodo, kad ateinančiais metais dominuoti sugebės Vokietija“ – tokius žodžius po čempionato finalo ištarė patyręs QPR gynėjas Rio Ferdinandas. Jau aprašytame pusfinalyje pažeminę brazilus vokiečiai triumfavo ir finale. Šįkart kelią Joachimo Lowo auklėtiniams pastojo Argentinos ekipa ir rungtynės toks pat lengvas pasivaikščiojimas tikrai nebuvo. Verta paminėti, kad Brazilijos rinktinės gretose tuomet nerungtyniavo lyderis Neymaras, tačiau argentiniečius į priekį vedantis Lionelis Messi buvo pasirengęs visu šimtu procentų. Tiesa, finale nežaidė netgi geresnę formą už puolėją Brazilijoje demonstravęs Angelis Di Maria, bet Argentinos vieno žmogaus komanda tikrai vadinti negalima. Vokietijai pergalę atnešė tik antrajame pratęsimo kėlinyje Mario Gotze's pelnytas sudėtingas įvartis. „Die Mannschaft“ – pirmoji Europos vienuolikė, iškovojusi pasaulio taurę Pietų Amerikos žemyne.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolo rinktinės sutiktuvės Berlyne
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolo rinktinės sutiktuvės Berlyne

13. Lapkričio 15 diena – Lietuvos rinktinė pralaimi Šveicarijai rezultatu 0:4.

Mūsų šalies futbolas taip pat vertas paminėjimo šiame sąraše. Tiesa, ne iš gerosios pusės. Kai antrankoje į 2016 metų Europos čempionatą buvo įveiktos San Marino bei Estijos rinktinės, dalis sirgalių dar tikėjo, kad Lietuvos rinktinė gali keliauti į Prancūziją. Tačiau trečioji dvikova su Šveicarijos futbolininkais turėjo atverti akis net ir didžiausiems optimistams. Nors vartininko Giedriaus Arlauskio dėka lietuviai pirmajame kėlinyje sugebėjo išlaikyti sausus vartus, buvo galima aiškiai pastebėti, jog mūsiškiams net nepavyksta atlikti trijų tikslių perdavimų iš eilės. Įpusėjus antrajai mačo daliai buvo pakeistas patikimai rungtyniavęs gynėjas Egidijus Vaitkūnas ir vos po dviejų minučių prasidėjo šveicarų šou. Lietuvos futbolas į bedugnę ėmė grimzti po to, kai rinktinės trenerio postą paliko Jose Couceiro,  2008-aisiais atvedęs komandą net iki 37-osios pasaulio reitingo vietos. Dabar šalies nacionalinė ekipa rikiuojasi 92-oje pozicijoje. Ją lenkia tokios valstybės kaip Malavis, Beninas, Kipras bei Siera Leonė.

„Scanpix“ nuotr./Xherdanas Shaqiri
„Scanpix“ nuotr./Xherdanas Shaqiri

14. Lapkričio 25 diena – Lionelis Messi aplenkia Raulį rezultatyviausių UEFA Čempionų lygos žaidėjų sąraše.

„Barcelona“ 4:0 svečiuose nepaliko jokių vilčių Nikosijos „APOEL“ klubui, o „hettricką“ pelnęs Messi tapo daugiausiai įvarčių stipriausiame Europos klubiniame turnyre įmušusiu futbolininku už nugaros palikdamas Madrido „Real“ ir Ispanijos legendą. Pastarieji keli meti argentiniečiui galbūt nebuvo tokie sėkmingi kaip ankstesni, tačiau puolėjas gali džiaugtis naujuosius pasitikdamas pasiekęs dar vieną rekordą. Visgi, neaišku, ar rezultatyviausiojo vardą L.Messi išlaikys ilgai, nes ant kulnų jam lipa šį sezoną nesustabdomai pradėjęs „Real“ lyderis Cristiano Ronaldo. Kaip benutiktų, šių dviejų puolėjų konkurencija galima tik pasidžiaugti. Tai, jog tokius fenomenalius žaidėjus galima išvysti aikštėje vienu metu, itin puošia futbolą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius