Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 27 /14:45

FIFA korupcijos skandalas: Šveicarijos policija apklaus ir Rusijos sporto ministrą

Tarptautinę futbolo federaciją (FIFA) krečia iki šiol neregėtas korupcijos skandalas. Galingiausią pasaulio futbolo organizaciją tiria net dvi tarnybos – FTB Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Šveicarijos policija. Trečiadienį JAV tarnybos suėmė 7 aukšto rango FIFA pareigūnus dėl kaltinimų korupcija. Šveicarijos policija apklaus 10 FIFA atstovų, kurie balsavo 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionatų šeimininkų rinkimuose. Šie įvykiai neturėtų atsiliepti penktadienį rengiamiems FIFA prezidento rinkimams.
Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko tikina, kad ir 2020 metais Europos futbolo čempionatas vyks Rusijoje
Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko tikina, kad ir 2020 metais Europos futbolo čempionatas vyks Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 12 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Šveicarijos federalinė prokuratūra trečiadienį pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl FIFA veiksmų suteikiant teisę organizuoti pasaulio čempionatus Rusijoje ir Katare. Jie apklaus 10 FIFA tarybos narių, kurie balsavo dėl 2018 ir 2022 metų čempionatų šeimininkų paskyrimo. Į šį sąrašą patenka ir Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, kuris trečiadienį pareiškė, kad pareigūnų areštai Šveicarijoje nėra susiję su Rusijos sėkmingomis pastangomis užsitikrinti teisę organizuoti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą.

Narių sąrašas, kurie bus apklausti policijos:

Michelis D’Hooghe (Belgija)
Jacques Anouma (Dramblio Kaulo Krantas)
Marios Lefkaritis (Kipras)
Angelis Maria Villar-Llona (Ispanija)
Senesas Erzikas (Turkija)
Worawi Makudi (Tailandas)
Issa Hayatou (Kamerūnas)
Hany Abo Rida (Egiptas)
Vitalijus Mutko (Rusija)
Rafaelis Salguero (Gvatemala)

Žinomos informacijos santrauka:

  • Trečiadienio rytą suimti septyni FTB korupcija ir pinigų plovimu kaltinami FIFA aukšto rango pareigūnai.
  • Šveicarijos policija iš FIFA būstinės konfiskavo dokumentus dėl 2018 metų pasaulio čempionato Rusijoje ir 2022 metų pirmenybių Katare paskyrimo.
  • Bus apklausti 10 FIFA atstovų, kurie dalyvavo balsavime.
  • FIFA nenukels penktadienį vyksiančių prezidento rinkimų.
  • FIFA nesirengia daryti perbalsavimo dėl čempionatų Rusijoje ir Katare.
  • FIFA nesuspenduos suimtų organizacijos narių.

FIFA surengė specialią spaudos konferenciją, kurios metu organizacijos komunikacijos vadovas Walteris De Gregorio atsakė į žurnalistų klausimus. Konferencijoje nepasirodė FIFA prezidentas Seppas Blatteris.

Dėl kokių paprastam žmogui nesuprantamų priežasčių Seppas Blatteris vis dar yra tinkamas žmogus vadovauti FIFA organizacijai?

W.De Gregorio paneigė gandus, kad penktadienį vyksiantys FIFA prezidento rinkimai bus nukelti dėl prasidėjusių tyrimų. Jis pabrėžė, kad prezidentas S.Blatteris nėra niekaip susijęs su kaltinimais.

Žurnalistai vienas po kito klausė, kodėl dėl organizacijos viduje vykstančių skandalų atsakomybės neprisiima jos vadovas S.Blatteris, kaip bet kurioje kitoje normalioje organizacijoje.

„Dėl kokių paprastam žmogui nesuprantamų priežasčių Seppas Blatteris vis dar yra tinkamas žmogus vadovauti FIFA organizacijai?“, – į komunikacijos atstovą kreipėsi vienas iš žurnalistų.

„Penktadienį bus rinkimai ir taryba nuspręs, ar jis gali toliau vadovauti FIFA. Jeigu jie taip nuspręs, jis bus prezidentu“, – atkirto W.De Gregorio.

Anot jo, S.Blatteris žinią apie areštus sutiko ramiai ir džiaugiasi, kad tai pasitarnaus FIFA, nes būtent ji yra nukentėjusioji pusė. „Mes bendradarbiaujame su policija ir pateiksime visą informaciją, kurios jiems reikia. Tai pasitarnaus skaidresnei mūsų veiklai“, – kalbėjo W.De Gregorio.

Tiesa, FIFA nesirengia suspenduoti suimtų pareigūnų, nes jų kaltė nėra įrodyta.

Septyni Ciuriche trečiadienio rytą suimti FIFA aukšto rango pareigūnai turėtų būti išduoti Jungtinėms Amerikos Valstijoms, nes būtent ten yra kaltinami korupcija.

FTB kaltina FIFA atstovus pinigų plovimu, papirkinėjimu ir reketavimu, kuris tęsėsi ilgiau nei du dešimtmečius. Iš viso visame pasaulyje suimti 14 aukšto rango pareigūnų.

Tuo tarpu Šveicarijos pareigūnai taip pat tiria FIFA veiklą paskiriant 2018 metų pasaulio čempionatą Rusijoje ir 2022 metų pirmenybes Katare. Iškyla galimybė, kad šios valstybės neteks teisės organizuoti turnyrus. 

Policija atliko kratas FIFA būstinėje ir konfiskavo tyrimui reikalingus dokumentus. Šveicarijos pareigūnai apklaus 10 FIFA tarybos narių, kurie dalyvavo balsavime dėl čempionatų šeimininkų.

Pirmasis suimtasis buvo Kosta Rikos atstovas Eduardo Li. Liudininkai matė, kaip jis buvo išlydėtas policijos iš prabangaus Ciuricho viešbučio.

Antrasis suimtas įtariamasis yra FIFA viceprezidentas Jeffrey Webbas. Jis yra Šiaurės ir Centrinės Amerikos FIFA padalinio vadovas.

Iš viešbučio išlydėti suimtieji slėpėsi po paklodėmis.

Vienas iš jų buvęs Trinidado ir Tobago futbolo federacijos prezidentas Jackas Warneris.

Pranešama, kad FIFA prezidentas Seppas Blatteris nėra tarp suimtųjų.

Tarp suimtųjų taip pat buvo Eugenio Figueredo, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafaelis Esquivelis, Jose Maria Marinas ir Nicolas Leozas.

Pranešama, kad FIFA prezidentas Seppas Blatteris nėra suimtas.

Šiuo metu FIFA vadovybė yra Ciuriche, kur Seppas Blatteris rengiasi prezidento rinkimams, kurie turėtų įvykti penktadienį. Rinkimuose jam iššūkį mes Jordanijos princas Ali Bin Al Husseinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius