-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Valdas Dambrauskas apie varžovus Europos lygoje: „Daug fizinės kovos, mažai kūrybos“

Jau šį ketvirtadienį Panevėžio „Ekranas“ pradės kovas UEFA Europos lygos turnyre, Šiaurės Airijos sostinėje Belfaste mėlynai raudoni susitiks su FC „Crusaders“ komanda, kuri praėjusiame šalies čempionate užėmė trečiąją vietą.
Valdas Dambrauskas
Valdas Dambrauskas / fkekranas.lt nuotr.

Ekraniečiai trečiadienį po vidurdienio vietos laiku pasieks Belfastą, pailsės kelias valandas po kelionės ir vakare surengs lengvą treniruotę „Seaview“ stadione. Jame ketvirtadienį 21.45 val. Lietuvos laiku vyks Europos lygos pirmojo atrankos etapo kova tarp vietos „Crusaders“ ir „Ekrano“.

Prieš kelionę į Šiaurės Airiją mintimis apie būsimą varžovą ir rungtynes pasidalino „Ekrano“ vyriausiasis treneris Valdas Dambrauskas. 

– Treneri, ką pavyko sužinoti apie „Crusaders“ komandą?

– Šiaurės Airijoje nevyksta čempionatas, varžovai visai neseniai žaidė draugiškas rungtynes. Iš praėjusio čempionato turime daugumos rungtynių įrašus, juos analizavome kartu su žaidėjais.

Šiaurės Airijos komandą sudaro beveik ta pati sudėtis kaip ir pernai, vienas kitas futbolininkas, kuris pasikeitė. Bendrą vaizdą susidarėme, žinome, kokį futbolą žaidžia „Crusaders“, kokį stilių propaguoja, kokie geriausi žaidėjai.

– Tad kokį įspūdį paliko būsimi varžovai? Kokie pavojingiausi jų žaidėjai? Kokios stipriosios Belfasto ekipos pusės?

– Jų žaidimas grįstas vien fizine jėga. Apie kūrybingumą, išradingumą nėra kalbos, vien kova, aukšti perdavimai. Žaidėjų fiziniai duomenys tam tinka: komandos branduolį sudaro aukšti, tvirti futbolininkai. Lengva nebus.

Jų žaidimas grįstas vien fizine jėga. Apie kūrybingumą, išradingumą nėra kalbos, vien kova, aukšti perdavimai.

– Ar „Crusaders“ turi lyderių, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį?

– Taip, ypač du atakuojantys futbolininkai. Tai centro puolėjas Jordanas Owensas ir kitas atakuojantis futbolininkas Paulas Heatley. Jie yra tikrai neblogo lygio žaidėjai, ragavę aukštesnio lygio futbolo. P. Heatley draugiškose rungtynėse su Velso „Airbus UK“ komanda, kurios baigėsi 3:3, įmušė du įvarčius.

Jo žaidimą ypatingai akcentuojame, nes tai techniškiausias, kūrybingiausias, geriausias „Crusaders“ žaidėjas. J. Owensą būtų galima palyginti su A lygoje rungtyniaujančiu Ričardu Beniušiu. Tai tokio pat sudėjimo, labai panašaus žaidimo stiliaus futbolininkas.

– Ar iš tų draugiškų rungtynių galima daryti kažkokias didesnes išvadas? Matėte turbūt tik mačo santrauką?

– Tai pirmosios rungtynės, daug noro, futbolininkai kaunasi dėl kiekvieno metro, galbūt dėl to nebuvo ramumo, taktinio žaidimo. Pirmosios rungtynės visada tokios: visi pasiilgę futbolo, žaidėjai demonstruoja daug noro, bet mažai kokybės. Tas draugiškas mačas – ne išimtis. Verta atkreipti dėmesį, kad komanda pelno įvarčius. Nėra taip, kad keliaujame ramūs ir atsipalaidavę.

– „Ekrano“ didžiulis privalumas tai, kad ekipa įpusėjo nacionalinį čempionatą, futbolininkai yra susižaidę, žino, ko tikėtis iš komandos draugų.

– Neabejoju, kad jų treneriai tą numato, kad „Ekranas“ čempionate sužaidė du ratus, o futbolininkai yra geroje sportinėje formoje, pagavę ritmą. Tai didelis pranašumas.

Visiškai būčiau patenkintas tik pergale. Lygiosios abejoms komandoms palieka daug šansų,

– Koks rezultatas tenkintų Belfaste?

– Visiškai būčiau patenkintas tik pergale. Lygiosios abejoms komandoms palieka daug šansų, be to, žiūrint kaip tu tas lygiąsias pasieki. Jei tu žaidi daug geriau ir tau nepasiseka laimėti, tada tu turi psichologinį pranašumą, bet jeigu tu išvargsti tas lygiąsias, varžovai jaus pakilimą, kad nieko baisaus, išvykoje galime irgi sėkmingai sužaisti.

Man, kaip treneriui, vienintelis rezultatas, kuris tenkintų – pergalė. Bet, dar kartą pasikartosiu, viskas priklauso nuo pačio žaidimo. Labiausiai norime koncentruotis į procesą, žaisti gerai, įgyvendinti tas užduotis, kurias skirsime žaidėjams: palaikyti kamuolį, gerai gintis, greitas perėjimas į puolimą arba gynybą. Jeigu visą tai įgyvendinsime, turėsime palankų rezultatą.

– Nežais Donatas Petrauskas, Uchenna Umeh, tai dideli nuostoliai?

– Tai vieni pagrindinių mūsų žaidėjų. Kiekvieno futbolininko praradimas yra svarbus. Mūsų jauna komanda, be to, negalime pasigirti ilgu atsarginių suoleliu. Ypač Donato netektis yra skaudi, tai komandos kapitonas, vyriausias žaidėjas. Uchenna taip pat vienas vyresnių mūsų futbolininkų, nors jam 22 metai. Norėtųsi turėti abu šiuos futbolininkus, tačiau nieko nepadarysi.

Dabar liekame su Luku Kochanausku, kuriam – 24 metai, Ryčiui Pilotui, Tomui Dapkui – po 22 metus, tai mūsų „veteranai“. O „Crusaders“ ekipoje yra futbolininkų, kuriems 35-36 metai, kai kurie žaidę Šiaurės Airijos rinktinėje.

Iš varžovų pusės žiūrint, jų pranašumas – patirtis, nes mūsų ekipoje 8-9 futbolininkams bus debiutas Europos lygoje. Jie gali žvelgti kitaip, kad mūsų pusėje yra jaunystė, geras fizinis pasiruošimas, greitis, noras, drąsa. Visur galima įžvelgti pliusų ir minusų.

D. Petrauskas gydosi nedidelę traumą, patirtą per paskutines A lygos rungtynes su „Kruoja“, Uchenna Umeh keliauti negali dėl problemų su viza. Abu futbolininkai bus pasiruošę padėti ekipai atsakomajame mače.

Į Šiaurės Airiją išvyko šie futbolininkai: vartininkai – Kornelijus Timofejevas, Lukas Žukauskas, gynėjai – Martynas Duda, Edvinas Girdvainis, Aleksandar Šušnjar, Aivaras Meškinis, Sigitas Urbys, Rytis Pilotas, Džiugas Petrauskas, saugai – Edgaras Baranauskas, Rokas Stanulevičius, Dovydas Norvilas, Tomas Salamanavičius, Tomas Dapkus, Simas Urbys, puolėjai – Elivelto Ribeiro Dantas, Lukas Kochanauskas, Edvardas Tamulevičius. Su komanda keliauja ir trenerių štabas: vyriausiasis treneris Valdas Dambrauskas, treneris Marius Skinderis, fizinio rengimo specialistas Leonardo da Silva Iparraguirre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius