Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varanavičius: tikimės, jog svečiai sugrįš su rinktinėmis (video)

Trečiadienį Vilniuje prasidėjęss UEFA Vykdomojo komiteto posėdis atkreips Europos visuomenės ir žiniasklaidos dėmesį į Lietuvą kaip futbolo valstybę ir vertą aplankyti šalį. Taip prieš renginio pradžią teigė manantis Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius.
L.Varanavičius teigė, kad Lietuvoje ateityje galime tikėtis rengti jaunimo Europos čempionatus
L.Varanavičius teigė, kad Lietuvoje ateityje galime tikėtis rengti jaunimo Europos čempionatus. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 UEFA

LFF prezidentas taip pat pasidalijo mintimis apie savo darbą komitete ir išreiškė viltį, jog į Lietuvą kada nors atkeliaus ir Europos jaunimo futbolo čempionatas.

– Kuo reikšmingas Lietuvai UEFA Vykdomojo komiteto posėdis?

– Tai reikėtų vertinti iš dviejų pusių: ką tai reiškia futbolui ir ką Lietuvai. Futbolui tai yra pripažinimas, rodantis, jog šalis yra pakankamai organizuota ir gali daryti tokius renginius. Tai sunkus, bet ne pats sunkiausias organizavimo prasme renginys. Po jo galėsime pagalvoti ir apie kitus futbolo renginius Lietuvoje. Kita vertus, atsiranda ir žiniasklaidos dėmesys – visi žino, kad šis renginys vyksta Lietuvoje. Visose straipsniuose ir žiniose perduodama informacija, jog Europos futbolo vadovybė yra Lietuvoje. Apie futbolą rašančiai žiniasklaidai Lietuva tikrai taps žinoma.

Kalbant apie Lietuvą, apie 60 žmonių čia atvyko pirmą kartą. Iš jų atsiliepimų dar kartą įsitikinau, jog pasakymas, kad Lietuva ir Vilnius yra vieni labiausiai paslėptų gerų dalykų Europoje, yra tiesa. Dauguma svečių yra nustebę, nes čia tikėjosi pamatyti Rytų Europos miestą, o pamatė labai vakarietišką miestą. Tai jiems patiko, nors galbūt šiek tiek padėjo ir geras oras. Manau, jog jie gali grįžti, o mes tikimės, jog jie sugrįš su savo rinktinėmis žaisti draugiškų rungtynių.

– Ar sklandžiai vyksta renginys?

–  Infrastruktūra yra tinkama, visi žmonės yra patenkinti ir jokių problemų nebuvo. Tikiuosi, kad ir nebus. Organizacija yra gera, daug darbo į pasirengimą renginiui įdeda UEFA žmonės, kurie atvažiuoja ruoštis iš anksto. Stengiasi ir Lietuvos futbolo federacijos žmonės, sulaukiame ir Vilniaus savivaldybės pagalbos. Svečiai yra nustebę, kad toks renginys gali vykti miesto Rotušėje. Tai yra didelis pliusas mūsų šaliai.

– Kokie klausimai numatyti Vykdomojo komiteto posėdyje ir kaip jie susiję su mūsų šalimi?
– Vienas pagrindinių klausimų šiame Vykdomojo komiteto posėdyje yra rasizmas. Šis klausimas negali mūsų neliesti. Turiu omenyje kai kuriuos praeities incidentus Lietuvoje ir tuo pačiu ateitį. Rasizmui jokios vietos futbole būti negali. Tą supranta visi. Manau, kad priimti žingsniai bus teisingi, ir įtakos rasizmo pašalinimą iš futbolo.

Kiti klausimai yra susiję su ataskaita, kaip skirstomi pinigai UEFA Čempionų lygos ir Europos lygos varžybose, taip pat šiek tiek su pakeitimais turnyrų sistemoje. Bus kalbama ir apie 2012 bei 2016 metų Europos čempionatus, tai irgi susiję su Lietuva. Atskiras klausimas - Baltijos lygos licencijų pratęsimas dar metams. Tikimės, kad tas darbas, kurį atliekame, bus įvertintas ir licencija bus pratęsta dar metams.

– Pats esate Vykdomojo komiteto narys. Kaip sekėsi šiose pareigose per pirmuosius pora mėnesių?
– Dar reikia įsijausti į darbą, nes informacijos yra labai daug. Šiandien (trečiadienį - aut. past.) bus patvirtintos komitetų, kuriems teks vadovauti, sudėtys. Žinau, kad mano atsakomybė bus žiniasklaida ir marketingas. Žinant kokius srautus informacijos valdo UEFA, tai yra pakankamai rimtos sritys. Tikiuosi, kad šioje srityje galėsiu nuveikti šį tą naudingo ir dėl Lietuvos atsispindėjimo bendrame Europos kontekste.

Šiandien bendradarbiavimas tarp skirtingų šalių ir informacijos apie kitų šalių futbolo veiklą nevyksta itin sėkmingai. Dauguma federacijų vadovų teigia, jog yra daug gerų iniciatyvų, apie kurias negali sužinoti kitos šalys. Mano manymu, svarbu pamatyti kokia situacija yra kitose šalyse. Tuomet futbolo mėgėjams būtų aiškiau, kodėl ir ką daro Lietuvos futbolo federacija, kaip futbolas vystosi kitose valstybėse. Tikslas - tos informacijos skleidimas.

Didžiausia mūsų svajonė – surengti U-17 arba U-19 Europos čempionatų finalinį turnyrą, - sakė L.Varanavičius.

– Lietuvos futbolo federacija viena pirmųjų įsidiegė lažyboms sporte stebėti skirtą sistemą. Kokių atsiliepimų sulaukėte tarp Europos šalių?
– Įdiegėme sistemą kartu su FIFA, o pamačiusi, kad tai veikia, UEFA priėmė sprendimą, jog šiuo klausimu perims visą atsakomybę Europoje iš FIFA. Galima sakyti, kad padarėme žingsnį metais anksčiau lyginant su Europa. Dabar visas žemynas diegs tą modelį ne tik aukščiausiose, tačiau ir žemesnėse lygose. Todėl turime privalumą, kad tą sistemą jau žinome, ir būsime pirmose eilėse, kai bus ruošiama naujoji sistema.

– Ar minėta sistema Lietuvoje jau davė kokių nors rezultatų?
– Buvo keletas įtarimų, dėl kurių kalbėjomės ir aiškinomės su klubų vadovais. Rimtų piktnaudžiavimų nustatyta nebuvo. Bet buvo atvejų, kai vienas ar kitas žaidėjas bandė sudalyvauti lažybose. Kol kas niekas nestatė prieš savo komandą, kai kurie statė už savo komandą. Buvo perspėta, kad žaidėjai to daryti negali, ir vėliau statymai nustojo. Pradžia yra, ir manau, jog prasidėjus čempionato antrajai pusei ir Europos taurėms galėsime aktyviai stebėti padėtį.

– Kokių sankcijų be įspėjimų sulaukė lažybose dalyvavę žaidėjai?
– Klubai patys ėmėsi sankcijų. Kol kas mes nusprendėme to neviešinti.

– Ar yra planų Lietuvoje vykdyti daugiau UEFA renginių?
– Didžiausia mūsų svajonė – surengti U-17 arba U-19 Europos čempionatų finalinį turnyrą. Tai padaryti bandėme prieš kelis metus, tačiau tada gavome atsakymą, jog nėra pakankamai treniruočių aikščių. Dabar gerėja situacija Kaune (Nacionalinės futbolo akademijoje - aut. past.), Marijampolėje (miesto futbolo komplekse - aut. past), pajudės ir kiti projektai. Tikimės, jog galėsime atnaujinti dalyvavimą konkurse ir 2012-2014 surengti vieną iš jaunimo čempionatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius