Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytis ant futbolo rinktinės aprangos – ne naujiena

„Nauji vėjai federacijoje ir nauji vėjai rinktinėje“, – tokiais lozungais sekmadienį startuojančias 2018-ųjų metų pasaulio futbolo čempionato atrankos varžybas pasitinka Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edvinas Eimontas. Jis tikisi, kad naujasis rinktinės įvaizdis – rinktinės marškinėliai su tautiškumo simboliu Vyčiu – padės komandai siekti užsibrėžtų tikslų ir pridės papildomos motyvacijos kovojant su kur kas aukščiau FIFA reitinge esančiais priešininkais.
Lietuvos nacionalinės rinktinės apranga 1997-aisiais
Lietuvos nacionalinės rinktinės apranga 1997-aisiais

Marškinėlių modelis – ne naujiena

„Šios naujos aprangos pagrindinis akcentas – Vytis. Simbolis, kuris jau buvo ant rinktinės aprangos prieš daugelį metų, šaliai paskelbus nepriklausomybę. Vytis – tai ne tik simbolis iš herbo. Tai simbolis, kuris skatina žaidėjus, duoti pažadą kovoti aikštėje. O mus, visus sirgalius, prisiimti pažadą palaikyti juos bet kokiomis aplinkybėmis. Pažado, kurį vieni vykdo aikštėje, o kiti tribūnose, laikymasis tampa visų mūsų bendru reikalu“, – pristatydamas naują „Hummel“ aprangą kalbėjo E.Eimontas.

Tiesa, akyliausi futbolo mėgėjai jau spėjo pastebėti, kad naujuosius rinktinės rūbus vargu ar galėtume vadinti paskutiniu mados klyksmu.

Būtent tokio dizaino marškinėlius, tiesa, be stilizuoto Vyčio, jau senokai galima įsigyti oficialioje „Hummel“ internetinėje parduotuvėje. Jų kaina – 32 eurai.

Anot Danijos gamintojo, „Sirius SS“ modelio marškinėliuose suderintos praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio ir šiuolaikinės sportinės aprangos tendencijos.

Pagrindine Lietuvos rinktinės aprangos spalva ir toliau išliks geltona, nors turbūt nedaugelis žino, kad pirmieji iš Vokietijos atgabenti marškinėliai, su kuriais žaidė Lietuvos futbolo rinktinė, 1922 metais buvo žali.

„Hummel“ Sirius SS modelio marškinėliai
„Hummel“ Sirius SS modelio marškinėliai

Iškiliausias laikotarpis – irgi su Vyčiu

Stilizuotas Vytis ant rinktinės marškinėlių nuo šiol pakeis LFF logotipą. Tiesa, toks federacijos viešųjų ryšių specialistų sprendimas taip pat nėra naujovė.

Vos atgavus nepriklausomybę, Lietuvos rinktinės aprangoje keletą metų buvo įkomponuotas būtent Vytis.

Raimondas Žutautas
Raimondas Žutautas

Prieš du dešimtmečius rinktinės techniniu rėmėju buvusi Italijos sportinės aprangos gamintoja „Diadora“ Lietuvos nacionalinei komandai buvo sukūrusi originalius marškinėlius, kurie jau yra tapę klasika. Tiesa, tuomet futbolininkų aprangą puošė pilnas šalies herbas su raudonu skydu, o ne stilizuotas jo elementas.

Įdomu, jog vilkėdami Vyčiu papuoštais marškinėliais Lietuvos rinktinės futbolininkai yra buvę kol kas arčiausiai pasaulio čempionato.

Atrankoje į 1998 metų planetos pirmenybes Prancūzijoje mūsiškiai iki paskutinės akimirkos kovėsi dėl antrosios vietos atrankos grupėje ir galimybės pratęsti kovą dėl kelialapio. Tuomet Benjamino Zelkevičiaus auklėtinių viltys žlugo tik priešpaskutinėse rungtynėse Vilniuje apmaudžiai 1:2 nusileidus Airijai.

Su herbais – dar dvylika Europos rinktinių

Herbas ant nacionalinės rinktinės marškinėlių yra gana paplitusi praktika ir daugelyje kitų Europos šalių.

Su nacionaliniais herbais, o ne federacijų logotipais ant marškinėlių šiuo metu žaidžia dar dvylika iš 55 UEFA šeimai priklausančių nacionalinių rinktinių. Herbai yra įkomponuoti ant Albanijos, Armėnijos, Austrijos, Baltarusijos, Vengrijos, Liuksemburgo, Lenkijos, Rusijos, Slovakijos, Ispanijos, Šveicarijos ir Turkijos aprangų.

Šiame sąraše išskirtinė yra Šveicarija, kurios marškinėlių vienoje pusėje yra federacijos logotipas, kitoje – šalies herbas.

Tiesa, naujuosius Lietuvos rinktinės marškinėlius vargiai būtų galima rikiuoti į vieną eilę su anksčiau išvardintų šalių marškinėliais, kadangi juose įkomponuotas ne visas herbas, o tik jo elementas.

Panašią praktiką jau daugybę metų naudoja Prancūzijos, Vokietijos ar Nyderlandų rinktinės. Prancūzijos rinktinės marškinėlius tradiciškai puošia stilizuotas šalies simbolis gaidys, Vokietijos – erelis (jis, bet kitokio dizaino, yra ir nacionaliniam herbe), Nyderlandų – liūto galva, o Maltos – žymusis maltiečių kryžius (tiesa, ant rinktinės aprangos kelnaičių yra įkomponuotas ir federacijos herbas).

„Hummel“ augantis svoris

Šalies futbolo sirgalių ypač prieštaringai vertinamas „Hummel“ prekės ženklas Lietuvos nacionalinės rinktinės techniniu rėmėju yra nuo 2010-ųjų metų pabaigos. Tiesa, danai mūsų nacionalinę komandą rengė ir 1999–2003 metų laikotarpiu, tačiau vėliau tuometinis LFF vadovas Liutauras Varanavičius sukirto rankomis su vokiečių gamintoju „Saller“.

Tomas Ražanauskas
Tomas Ražanauskas

1924 metais Hamburge įkurta, bet kaimyninėje Danijoje giliai šaknis įleidusi ir šios šalies bendrove laikoma „Hummel“ – vienas iš seniausių sporto aprangos prekinių ženklų pasaulyje, tiesa, pastaruoju metu ypač futbole ir rankinyje buvo praradusi pozicijas.

1992 metais vilkėdama „Hummel“ aprangą Danijos rinktinė net sensacingai laimėjo Europos čempionatą, tačiau keletą pastarųjų metų danai buvo atsisakę bendradarbiauti su savuoju prekės ženklu ir vilkėjo „Adidas“ marškinėlius. Visgi prarastos pozicijos savoje šalyje buvo atsikovotos šiemet – nuo rugpjūčio Danijos rinktinė vėl žais su „Hummel“.

Be Lietuvos ir Danijos rinktinių, „Hummel“ dar rengia tik Afganistano nacionalinę komandą.

Be Lietuvos ir Danijos rinktinių, „Hummel“ dar rengia tik Afganistano nacionalinę komandą ir Kalnų Karabacho ekipą, tačiau ji oficialiuose turnyruose nedalyvauja.

Mūsų šalyje „Hummel“ veikia nuo 1998 metų ir, galima teigti, kad bent jau šalies futbole kasmet tik didina svorį ir įtaką.

Danams atstovaujančios įmonės Lietuvoje akcininkai Artūras Krukis ir Vidmantas Butkevičius yra svarbūs žaidėjai dabartinėje LFF sistemoje. Pirmasis vadovauja moterų futbolo ir studentų asociacijoms, o antrasis yra salės futbolo asociacijos prezidentas. V.Butkevičius minimas pernai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pradėtame tyrime, kuriame figūruoja ir buvęs LFF prezidentas Julius Kvedaras. FNTT tiria, ar nebuvo pasisavintos LFF lėšos.

Estijos ir Latvijos futbolo rinktinių aprangos
Estijos ir Latvijos futbolo rinktinių aprangos

Nuo Nepriklausomybės paskelbimo mūsų rinktinę yra rengusios iš viso šešios bendrovės. Be jau minėtų „Hummel“ ir „Saller“, Lietuvos futbolininkai yra vilkėję britų „Umbro“, italų „Diadora“ ir „Lotto“ bei vokiečių „Puma“ aprangas.

Kaimyninių Estijos ir Latvijos futbolo rinktinės jau keletą metų žaidžia su pasaulio sportinės aprangos milžinių „Nike“ ir „Adidas“ produkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius