-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Afrikos futbolo čempionato atrankoje paskutinis juokėsi Nigeris

Džiaugsmingi apsikabinimai, išradingi futbolininkų šokiai ir net šalies futbolo federacijos prezidento Kirsteno Nematandani sveikinimas – Pietų Afrikos Respublikos (PAR) rinktinė audringai šventė patekimą į Afrikos futbolo čempionatą. Tačiau euforiją netrukus pakeitė gėda dėl nuostatų nežinojimo – tolyn žengė ne PAR, o Nigeris.
PAR futbolininkai triumfavo, bet į Europos futbolo čempionatą nepateko.
PAR futbolininkai triumfavo, bet į Afrikos futbolo čempionatą nepateko. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinėse 2012 metų Afrikos čempionato atrankos G grupės rungtynėse PAR futbolininkai šeštadienį sužaidė lygiosiomis 0:0 su Siera Leonės komanda ir finišavo surinkę 9 taškus, kaip ir Nigeris bei Siera Leonė.

Reuters/Scanpix nuotr./PAR treneris Pitso Mosimane.
PAR treneris Pitso Mosimane.

PAR neabejojo, kad užėmė pirmąją vietą ir pelnė vienintelį kelialapį į čempionatą, nes pirmavo grupėje pagal įmuštų ir praleistų įvarčių santykį (+2). Futbolininkai nesidrovėdami šoko pergalės šokį, juos sveikino Afrikos televizijos milžino (SABC) komentatoriai ir futbolo federacijos prezidentas K.Nematandani.

Tai, kas nutiko vėliau, PAR dar ilgai bus prisiminta, kaip vienas juodžiausių šalies košmarų. PAR rinktinė suklydo galvodama, kad Afrikos futbolo čempionato atrankoje pranašumą lemia įvarčių santykis visuose grupės mačuose. Komandoms surinkus po vienodai taškų, aukštesnę vietą užima daugiau taškų tarpusavio mačuose surinkusi komanda. Šiuo atveju – Nigeris.

Afrika yra džiunglės, – rėžė P.Mosimane.

Paaiškėjus, kad PAR liko už borto, futbolininkų euforija išsisklaidė, o treneriui Pitso Mosimane teko raudonuoti iš gėdos – jis prisipažino neįsigilinęs į taisykles ir paskutinėse rungtynėse liepęs savo auklėtiniams kovoti ne dėl pergalės, o lygiųjų.

„Labai liūdna, nes PAR nusipelno žaisti Afrikos čempionate. Jaučiuosi apsikvailinęs. Negi manote, kad rungtynių pabaigoje būčiau palikęs puolėją Lehlohonolo Majoro tarp atsarginių, o į aikštelę įleidęs saugą, jeigu žinočiau, kad mus tenkina tik pergalė?“ – atviravo treneris.

Nusiminęs dėl klaidos P.Mosimane gimtąjį žemyną išvadino džiunglėmis. „Mano draugai, Afrika yra džiunglės, – rėžė jis. – Europos ir Pietų Amerikos žemynų atrankos yra daug geresnės, nes ten viskas vyksta sklandžiai, o žaisti Afrikoje yra labai sunku.“

Kuriozinis PAR futbolininkų džiaugsmas:

VIDEO: South Africa 'QUALIFY' for AFCON 2012 - Moemish Of The Decade! Unbelievable

Savaitgalį taip pat paaiškėjo visos 2012 metų Afrikos Tautų taurės turnyro (Afrikos futbolo čempionato) dalyvės. Prie šeimininkių Gabono ir Pusiaujo Gvinėjos prisijungė Sudanas, Marokas, minėtas Nigeris, Malis, Tunisas, Angola, Libija, Zambija, Gvinėja, Gana, Senegalas, Burkina Fasas, Dramblio Kaulo Krantas ir Botsvana.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius