Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 03 /13:26

Lino Rumšo širdis nustojo plakti po trejų lenktynių iš eilės ir vizito pas gydytojus

Lietuvos dviratininko Lino Rumšo neišgelbėjo ir į jo namus Lukos mieste Italijoje atskubėję medikai. 21 metų lietuvio mirties priežastis galėjo būti infarktas.
Linas Rumšas mirė būdamas 21 metų (nenaudoti)
Linas Rumšas mirė būdamas 21 metų / Tomo Gaubio nuotr.

Įstabaus grožio Toskanos mieste Lukoje antradienio rytą Rumšų šeimoje įvyko tragedija.

Vidurinysis iš trijų sūnų Linas prarado sąmonę namuose 10 val. 30 min. vietos laiku.

Greitoji pagalba atskubėjo ir išsivežė jaunąjį dviratininką į ligoninę, tačiau ten po poros valandų buvo konstatuota jaunuolio mirtis.

„Tikriausiai tai – infarktas“, – sakė su L.Rumšo tėvu Raimondu Rumšu antradienio vakarą telefonu trumpai bendravęs buvusio dviratininko treneris Algimantas Mozolis.

L.Rumšo mirtis sukrėtė dviračių sporto bendruomenę ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje.

„Tavo šypsena prašviesindavo tamsias dienas. Visada mylėsime tave tyliai ir niekada nepamiršime“, – socialiniame tinkle užsidegė „Altopack-Appela“ įrašas.

Šiai Italijos dviračių mėgėjų komandai L.Rumšas atstovavo pastaruoju metu.

Balandžio 18 dieną jis pirmą kartą užlipo ant garbės pakylos varžybose, užėmęs trečią vietą 55-ose jaunimo lenktynėse „Gran Premio Sportivi Poggio alla Cavalla“.

Italijos dviračių federacijos nuotr./ Linas Rumšas
Italijos dviračių federacijos nuotr./ Linas Rumšas

Pastarasis savaitgalis buvo įtemptas. L.Rumšas varžėsi Toskanos keliais tarp Groseto ir Sienos penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį. Jis pasirodė sekmadienį lenktynių starte „Cup Lanciotto Dancers“ įprastos geros nuotaikos, bet galiausiai pasitraukė iš lenktynių, pasakęs treneriui, kad jaučiasi silpnai. L.Rumšas turėjo varžytis ir pirmadienį

Tačiau pirmadienį L.Rumšas pasiskundė dusuliu ir lydimas vyresniojo brolio Raimondo Rumšo buvo nuvykęs į ligoninę pasitikrinti.

Bet „San Luca“ ligoninėje gydytojai nenustatė negalavimo priežasčių ir L.Rumšas buvo išleistas namo.

Dusulys praėjo, broliai sugrįžo namo.

R.Rumšas išsiruošė į treniruotę, o Linas nutarė likti namie. Antradienio rytą jis prarado sąmonę. Nors artimieji paskambino bendruoju pagalbos telefonu 118 ir iškvietė greitąją pagalbą, išgelbėti vaikino nebepavyko.

„Galbūt Linas turėjo slaptą širdies ydą? – svarstė Italijos „La Nazione“ apžvalgininkas. – Ir tie simptomai sekmadienį buvo perspėjamasis signalas?“

Altopack Eppela nuotr./Linas Rumšas
Altopack Eppela nuotr./Linas Rumšas

Lietuvos dviračių federacijos vadovams kol kas susisiekti su Rumšų šeima nepavyko.

„Nenoriu kalbėti, pabandykite mane suprasti – esame sugniuždyti“, – ir Italijos „La Nazione“ sakė R.Rumšas.

Rumšų šeima gyveno Italijoje nuo tada, kai šioje šalyje važiuodamas dviračiu išgarsėjo Raimondas Rumšas, kuriam šiuo metu yra 45-eri.

2003 m. atstovaudamas „Lampre“ komandai R.Rumšas užlipo ant „Tour de France“ pakylos, labiausiai prestižinėse pasaulio lenktynėse užėmęs trečiąją vietą.

Už šį pasiekimą R.Rumšas buvo išrinktas geriausiu Lietuvos metų sportininku, bet titulus temdė skandalas – „Tour de France“ lenktynių metu Prancūzijos-Italijos pasienyje su 45 skirtingų rūšių medikamentais ir draudžiamaisiais preparatais automobilyje buvo sulaikyta R.Rumšo žmona Edita Rumšienė. Ji ilgam buvo sulaikyta Prancūzijos pareigūnų ir į laisvę paleista tik po kelių mėnesių.

Kitais metais – 2003-iaisiais R.Rumšo organizme dopingo kontrolieriai atrado EPO pėdsakų.

Po dopingo bylos ir diskvalifikacijos R.Rumšas nebegrįžo į aukščiausiąjį lygį, nors liko dviračių sporte ir mynė pedalus labai ilgai, pasirodydamas ir mėgėjų varžybose ir būdamas 40-ies metų.

Rumšų šeima – abu tėvai ir keturi vaikai (23 metų Raimondas, 21 metų Linas, 18 metų Rasa, 13 metų Renatas) kartu gyveno šalia Lukos miesto esančios Lunatos gyvenvietėje įsigytame name.

Pasitraukęs iš sporto R.Rumšas turėjo daug veiklų, nuo automobilių transportavimo iš Italijos į Lietuvą iki vaikiškų drabužių ir žaislų prekybos Kaune.

Jis pats treniravo ir savo sūnus – 23 metų R.Rumšą ir dvejais metais jaunesnį L.Rumšą. Šie abu buvo Lietuvos jaunimo rinktinės nariai.

„Broliai buvo neišskiriami. Jie visada ir visur laikydavosi drauge“, – pasakojo A.Mozolis.

G.Vanagienės nuotr./Raimondas Rumšas (kairėje) ir Ramūnas Navardauskas finišavo kartu.
G.Vanagienės nuotr./Raimondas Rumšas (kairėje) ir Ramūnas Navardauskas finišavo kartu.

L.Rumšas didžiavosi prieš porą savaičių varžybose Italijoje užimta trečiąją vieta, nes titulais nesilepino.

„Pernai buvau penktas sezono pradžioje, viduryje – Lietuvos čempionas (jaunimo pirmenybėse), sezono pabaigoje aštuntas varžybose netoli namų ir galiausiai septinta vieta Pietų Italijoje“, – savo svarbiausius pasiekimus žurnalistui Tomui Gaubiui praėjusį mėnesį laiške apibūdino L.Rumšas.

Pernai L.Rumšas turėjo pasiūlymą iš trečiojo diviziono dviračių komandos, bet liko mėgėjų varžybose. Tai nebuvo keistas pasirinkimas, nes Italijoje kai kurios mėgėjų komandos yra stipresnės už kitų šalių profesionalų ekipas. Anot A.Mozolio, „Altopack-Appela“ ir buvo viena stipriausių mėgėjų komandų Italijoje.

Šie metai turėjo būti svarbūs L.Rumšo karjeroje, nes peršokant iš jaunimo varžybų į vyrų reikia gerai pasirodyti lenktynėse ir užsidirbti sutartį su profesionalia komanda.

Broliai Rumšai dar nebuvo atsiskleidę, bet pastaruoju metu važiuodavo vis geriau

Nors užaugo Italijoje, Rumšai dažnai sugrįždavo į Lietuvą ir dalyvaudavo mūsų šalies dviračių pirmenybėse, treniruočių stovyklose.

„Broliai Rumšai dar nebuvo atsiskleidę, bet pastaruoju metu važiuodavo vis geriau“, – sakė A.Mozolis, lydėjęs jaunimo rinktinę su Rumšais į varžybas Estijoje ir Baltarusijoje.

„Mandagus, drąsus, visada su šypsena, kuria išsiskirdavo iš kitų, – apie L.Rumšą pasakojo su juo Europos jaunimo ir Lietuvos pirmenybėse ne kartą bendravęs T.Gaubys. – Toks ir turėtų būti profesionalus dviratininkas – šiltas žmogus, bendraujantis, galbūt tai ir dėl itališko mentaliteto. Buvo galima tikėtis, kad griežto tėvo rankose užaugs geras dviratininkas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius