-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 17

Amžini pažadai gyventi sveikai nuo pirmadienio – kodėl jums iš tiesų nepavyksta?

Šį kartą jau tikrai! Sukaupėte valios – šokolado nepirkote, dieną pradėjo grikių koše, nevalgėte tris valandos iki miego. Kita diena – dar labiau motyvuojanti. Tačiau į svečius atvykę svečiai atvežė skanaus obuolių pyrago – nusidėjote. Na, ką – šiandien jau ir sportuoti nereikia. Padrybsosite prie televizoriaus. Na, jau tikrai susiimsite nuo kito pirmadienio!
Nesveikas gyvenimo būdas
Nesveikas gyvenimo būdas / 123rf.com nuotr.

Ir tai tęsiasi kone visą gyvenimą? Nuo jūsų pažadų pavargo ne tik draugai, bet ir jūs patys? Į klausimą, kodėl? Atsakymą puikiai žinote. Tingite ir neturi valios. Iš kur pasisemti motyvacijos? Būtent šia tema kalbamės su „Motyvuoti atletai“ įkūrėju Arturu Swanu.

– Apie pasyvaus gyvenimo žalą skalambijama kone kasdien. Kodėl, jūsų nuomone, puikiai suvokdami didžiulę grėsmę sveikatai žmonės ir toliau gyvena vangų gyvenimą? Kur slypi motyvacijos stokos priežastys?

– Žmonės yra linkę daryti tai, kas jiems patogu. Šiais laikais aplink mus viskas kompiuterizuota ir automatizuota. Nebereikia vaikščioti, nereikia namuose stotis ir perjungti kito TV kanalo, turime distancinio valdymo pultelį, nereikia eiti pėsčiomis iki parduotuves apsipirkti, nes tai galime padaryti jau internetu ir daugybę kitų panašių dalykų. Nesveikas maistas yra siūlomas ant kiekvieno kampo bei pateikiamas ypač skaniai. Greičiau yra suvalgyti mėsainį nei pasigaminti sveiką maistą namie.

Vienas pagrindinių dalykų, kodėl mes vengiame pradėti ką nors naujo – nenorime išeiti iš komforto zonos.

Vienas pagrindinių dalykų, kodėl mes vengiame pradėti ką nors naujo – nenorime išeiti iš komforto zonos. Prie gero labai greitai priprantama, o norint pradėti aktyvų bei sveiką gyvenimą, tektų anksčiau keltis, judėti, sportuoti, gamintis maistą ir pan. O tai užima labai daug laiko.

– Gal jūs turite kokių būdų, saviapgaulės triukų, kaip įveikti save? Nuo ko reikėtų pradėti?

– Yra trys sveikesnę gyvenseną lemiantys veiksniai: judėjimas, mityba ir poilsis. Jeigu visi trys dalykai per ilgus gyvenimo metus buvo labai išderinti, pakeisti juos vienu metu yra labai sunku. Mano pasiūlymas būtų pradėti keisti viską žingsnis po žingsnio. Kaip žinia, žmogaus įpročiai pradeda keistis darant vieną ar kitą dalyką 30 dienų.

Gyvenseną pradėti keisti galite nuo poilsio, tai būtų paprasčiau. Eiti anksčiau miegoti ir kiekvieną rytą stengtis atsikelti anksčiau nei įprasta, bet tuo pačiu metu. Vakare miegas yra geriausias, todėl labiau pailsėsite. Kitas žingsnis – pradėti rytais sportuoti ar tiesiog išeiti pasivaikščioti. Mityba yra turbūt sunkiausiai pakeičiamas dalykas iš visų minėtųjų.

Dažnas galvoja, kad sveiko maisto alternatyvos yra neskanios, nes maitinantis greitu maistu, kuriame be galo daug E priedu, mūsų receptoriai atbunka. Tačiau pasidomėjus galima atrasti be galo daug paprastų ir ypač skanių receptų. Mityba juk ne tik skonis, bet ir jūsų sveikata.

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Lebedenko
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Lebedenko

Motyvacija visuomet atsiranda matant rezultatus, todėl visiems pradžia yra sunkiausia. Rezultatai nėra matomi ir mes labai greitai nuleidžiame rankas. Reikėtų duoti sau laiko ir pakentėti. Esu tikras, kad pamatę jau pasiektus rezultatus veidrodyje, niekada nebenorėsite grįžti prie senų įpročių, nes bus gaila prarasti taip sunkiai siektus rezultatus.

– Neretai nutinka taip, kad žmogus pasižada sau keisti gyvenimo būdą nuo rytojaus. Savaime aišku, retas pažadą ištęsia. Ar tai valios stoka? Ar psichologinės bėdos? Ko žmonės bijo?

– Manau, kad baimės veiksnio čia nėra. Labiau tinginystė ir valios stoka. Labai dažnai susiduriu su reiškiniu, kai žmonės pasižada pradėti daryti ką nors nuo kito mėnesio, nuo kito pirmadienio. Mano pasiūlymas būtų: pradėti čia ir dabar. Nelaukti ko nors, nes laukimas reiškia nukėlimą. Tuos darbus, kurių atlikti nenorime, juk visada nukeliama.

Tai – visiems pažįstamas elgesys, tiesa? Todėl, jeigu nusprendėte keistis, pradėkite tai daryti šiandien. Negalite vienas, susiraskite sporto partnerį, su kuriuo galėsite siekti bendrų tikslų. Taip galbūt vienas kitą motyvuosite ir sunkiu momentu padrąsinsite. Jeigu atvirai, tai pokyčiuose slypi viena paprasta tiesa: rezultatai parodo, kaip stipriai jūs norite savo siekiamo rezultato. Jeigu iš tiesų norite, jūsų niekas nesustabdys.

– Nemažai ir tokių atvejų, kai sportuoti ir sveikiau maitintis vis dėlto pasiryžtama, tačiau prabėgus kelioms savaitėms viskas grįžta į buvusias vėžes. Kokios to priežastys? Kaip nepaslysti?

– Šis reiškinys labai dažnas ne tarp vienišų žmonių, bet tų, kurie gyvena šeimose ar pas tėvus. Ar jums pažįstamas jausmas, kai jus pradedate sveikai maitintis, sportuoti, bet šeimoje tai yra tabu? Sėdite prie pietų stalo, o visi jus įkalbinėja paragauti ką tik iškepto pyrago ar močiutės dovanotų saldainių. Dažniausiai kitų nesupratimas arba nepalaikymas ir yra didžiausia kliūtis siekiant užsibrėžto tikslo.

Dažniausiai kitų nesupratimas arba nepalaikymas ir yra didžiausia kliūtis siekiant užsibrėžto tikslo.

Jeigu jus suptų žmonės, kurie pritartų, tuomet motyvacijos niekada nepritrūktų, nes visada jaustumėte palaikymą.

Vis dėlto, ką tokiu atveju daryti? Šeimos juk nepakeisi. Geriausia yra susirasti bendraminčių ir stengtis daugiau laiko leisti su jais. O geriausias būdas, įrodyti savo šeimos nariams, kad jūsų pasirinkimas nėra toks jau ir blogas bei pamėginti įtraukti į sveikesnę gyvenseną ir juos. Paruoškite maistą, išeikite kartu pasportuoti. Gal ir jų nuomonė pasikeis?

Atminkite vieną dalyką, kad pradžia yra visuomet sunkiausia, bet laikui bėgant ir atsiradus taip stipriai norimiems rezultatams, tai tampa didžiule motyvacija ir įpročiu. Tad nepasiduokite ir būkite valingi. Juk ne tiek daug tereikia: saldžiai miegoti, šiek tiek pajudėti ir tapti virtuvės virtuozu. Tapkite geresni nei vakar!

KKSD logo
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius