Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 30

2012 metų įvykiai: išrinkite Lietuvos sporto staigmeną

Naujienų portalas 15min.lt baigiantis metams skaitytojams primena svarbiausius metų akcentus ir siūlo išrinkti „Metų įvykį“ įvairiausiose kategorijose. Šį kartą kviečiame išreikšti savo nuomonę 2012 m. sporto staigmenos rinkimuose.
Lietuvos plaukikė Rūta Meilutytė
Lietuvos plaukikė Rūta Meilutytė / „Scanpix“ nuotr.

Pasirinkti tikrai yra iš ko – Lietuvos sportininkai pasiekė ne vieną skambią pergalę olimpinėse vasaros žaidynėse, Europos ir pasaulio čempionatuose bei kituose turnyruose. Tačiau kurio atleto pasirodymas jums buvo pats netikėčiausias?

Reuters/Scanpix nuotr./Lietuvos plaukikė Rūta Meilutytė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lietuvos plaukikė Rūta Meilutytė

Kaip viesulas į pasaulio plaukimo elitą įsiveržusi Rūta Meilutytė (15 m.) nustebino ne tik Lietuvą, bet ir pasaulį. „Auksinė žuvelė“ Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo aukso medalį ir pagerino Europos rekordą. Kokio atgarsio sulaukė R.Meilutytės pasiekimai – tikriausiai nė neverta priminti. Nesuvaidintos R.Meilutytės emocijos tapo tikru įrodymu, kad tokio fantastiško pasiekimo nesitikėjo net pati plaukikė. Ar jai be konkurencijos atiteks pirmoji vieta šiuose rinkimuose?

Per metus Lietuvos sporto padangėje netrūko daug malonių staigmenų. Kokie dar sportininkai nusipelnė jūsų pagarbos?

AFP/Scanpix nuotr./Evaldo Petrausko akistata
AFP/„Scanpix“ nuotr./Evaldo Petrausko akistata

Šilutiškis Evaldas Petrauskas (20 m.) olimpinėse žaidynėse tapo dar vienu Lietuvos herojumi. Jo kelią iki medalių užgniaužę kvapą stebėjo tūkstančiai mūsų šalies žmonių. Nors boksininkui buvo prognozuota tik 5-17 vietos, jis nužygiavo kur kas toliau ir pasidabino bronzos medaliu. „Lietuva 44 metus neturėjo olimpinio bokso medalio. Manau, kad šaliai padariau garbę“, – sakė E.Petrauskas.

Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr./Jevgenijus `uklinas
Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr./Jevgenijus Šuklinas

Į olimpines žaidynes irkluotojas Jevgenijus Šuklinas (27 m.) vyko tik su viena mintimi – iškovoti medalį, tačiau tuomet apie šį sportininką Lietuvoje žinojo nedaugelis. Nieko keista, kad fantastiškas šio tvirtai sudėto atleto pasirodymas mūsų tautiečiams tapo maloniu siurprizu.

42,792 sekundės įprasmino tai, dėl ko visaginietis daug metų liejo prakaitą, aukojo laisvalaikį, sveikatą. Per tiek laiko Lietuvos irkluotojas sidabru virtusiais yriais įveikė Londono olimpinių žaidynių distanciją ir įgyvendino savo svajonę. Dabar jo tiksluose – olimpinis aukso medalis.

Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr./Donata Viatartaitė
Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr./Donata Vištartaitė

Lietuvos irkluotojai Donata Vištartaitė (23 m.) ir duetas Rolandas Maščinskas bei Saulius Ritter – olimpinėse žaidynėse buvo arti medalių ir suteikė vilties, kad po ketverių metų Rio de Žaneire šių atletų vardus jau matysime prizininkų sąrašuose. Maža to, iškart po olimpiados šie irkluotojai dalyvavo Europos čempionate. Ten Donata pasirodė fantastiškai ir tapo čempione, o perspektyviausi Lietuvos dvivietės valties irkluotojai laimėjo ketvirtąją vietą.

Fotodiena.t/Roberto Dačkaus nuotr./Aleksandras Kazakevičius

Fotodiena.t/Roberto Dačkaus nuotr./Aleksandras Kazakevičius

Neplanuoto medalio autoriumi Londone tapo dar vienas sportininkas – imtynininkas Aleksandras Kazakevičius (26 m.). Prieš olimpiadą jį pažinojo tik imtynių entuziastai, bet po žaidynių apie jį jau buvo girdėję visi Lietuvos piliečiai. Jis buvo laikomas autsaideriu, tačiau paneigė visas skeptikų prognozes ir laimėjo bronzos medalį. 

AFP/Scanpix nuotr./Raivydas Stanys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Raivydas Stanys

Staigmeną Europos lengvosios atletikos čempionate šią vasarą pateikė šuolininkas į aukštį Raivydas Stanys (25 m.). Lietuvis peršoko 2,31 m aukštį ir iškovojo sidabro medalį. „Dar šiuo metu negaliu patikėti, kad esu antras žmogus Europoje, – iš džiaugsmo sunkiai žodžius tuomet rinko lengvaatletis. Tai buvo didžiausia sportininko karjeros pergalė.

AFP/Scanpix nuotr./Auksinė Lietuvos krepaininkų karta pateks į istoriją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Auksinė Lietuvos krepšininkų karta pateks į istoriją

Tai, ką nuveikė auksinė, 1992 metais gimusių vaikinų karta, buvo fenomenalu. Šešios vasaros, penki aukso medaliai. Vaikinai iš Lietuvos nuo 2007 metų dominavo visuose čempionatuose, kuriuose savo gretose turėjo Joną Valančiūną. O šiemet likę be lyderio, dvidešimtmečiai įrodė, kad net ir be J.Valančiūno pagalbos gali užkopti į pačią viršūnę. 

V.Januakos/LFF.lt/Artūras Rimkevičius
V.Januškos/LFF.lt/Artūras Rimkevičius

Didžiausiu Lietuvos futbolo sezono atradimu, be jokios abejonės, tapo „Šiaulių“ ekipos futbolininkas Artūras Rimkevičius (29 m.). Sportininkas pasiekė Lietuvos futbolo A lygos rezultatyvumo rekordą. Jo sąskaitoje – 35 įvarčiai. A. Rimkevičius pagerino 56 metus gyvavusį Algimanto Liucinavičiaus 1956 metais pasiektą 28 įvarčių rekordą. „Jei kas nors po pirmojo A lygos turo būtų pasakęs, kad pagerinsiu rekordą – nebūčiau patikėjęs“, – sakė A. Rimkevičius.

Asm. arch. nuotr./Goda Dailydaitė
Asm. arch. nuotr./Goda Dailydaitė

Vokietijoje gyvenanti lietuvė boksininkė Goda Dailydaitė (27 m.) šiemet tapo pasaulio čempione pagal Pasaulinės bokso federacijos (WBF) ir Tarptautinės moterų bokso federacijos (WIBF) versijas. Apie šią merginą ėmė rašyti visa Lietuvos žiniasklaida, o ji pati didžiavosi galinti garsinti šalies, kurioje negyvena, bet kurioje augo vardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius