Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 20

Ar olimpinėse žaidynėse augs lietuviški 12 metrų aukščio „olimpiniai medžiai“?

Rugsėjo 20 d. LTOK būstinėje buvo pristatytas įdomus skulptoriaus Vytauto Karčiausko kūrybinis sumanymas, kuriam pritaria Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, su kuriuo nekantrauja susipažinti Tarptautiniame olimpiniame komitete Lozanoje, praneša LTOK.
Olimpinio medžio maketas
Olimpinio medžio maketas / LTOK nuotr.

Lietuva siūlo visose buvusiose ir būsimosiose olimpinių žaidynių sostinėse, olimpiniuose parkuose, pastatyti simbolinius medžius. Jie įprasmintų ir apjungtų olimpinio judėjimo vienovę – sportą, kultūrą ir rūpestį gamtos apsauga. Su šia idėja „kūrybinė grupė“ – skulptorius V.Karčiauskas, LTOK kilnaus elgesio komiteto prezidentas filosofas Arvydas Juozaitis, šio projekto įgyvendinimo vadovas, Lietuvoje dirbantis mokslų daktaras iš Prancūzijos Stephanas Chevalier, LTOK generalinis sekretorius Vytautas Zubernis ir LTOK olimpinio švietimo direktorius Algimantas Gudiškis po spaudos konferencijos išvyko į Lozaną.

LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas trumpai pristatė šį kūrybinį sumanymą, jo autorių ir talkininkus. „Vytautas Karčiauskas – nuostabus menininkas, Arvydas Juozaitis – iškilus filosofas. Šis duetas sumanė genialų „olimpinį medį“. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas pritaria šiai idėjai. Ją palaiko Europos olimpinių komitetų prezidentas Patrickas Hickey, TOK administracijos darbuotojai pakvietė lietuvius atvykti į Lozaną ir pademonstruoti būsimos skulptūros maketą. Kaip žinia, į Lozaną be svarbios priežasties nieko nekviečia“, – kalbėjo LTOK vadovas.

V.Karčiauskas sakė: „Sportas – gyvenimo dalis, įkvepianti kūrybai. Manau, kad olimpinių žaidynių sostinėms trūksta jungiamosios grandies. Ja galėtų tapti medis... Idėja paprasta ir vaikiškai nuoširdi. Į medį galės įeiti kiekvienas panorėjęs, galės ten pabūti, pamąstyti... Medis teiks daug informacijos apie viską, kas vyko konkrečiose žaidynėse. Prie medžio būtų olimpinių žaidynių didvyrių pėdos. Ant kamieno žmonės galės kabinti meilės simbolius – širdutes. Medžių lapų spalvas galėtų parinkti to miesto, kuriame jis stovės, vaikai.“

A.Juozaitis sakė: „Daug įvairių pasaulyje žinomų simbolių. Pavyzdžiui, „McDonald“ ženklą žino ir pažįsta visi – dideli ir maži. O medis, kaip simbolis, dar neturi savo „vietos“. Štai tą vietą ir galėtų užimti mūsų medis, jis galėtų tapti ir olimpinio parko simboliu. Medis būtų 12 metrų aukščio. Kodėl dvylikos? Todėl, kad kažkada Olimpijoje stovėjusi, o paskui sunaikinta Dzeuso skulptūra, buvo 12 metrų“.

„Šis projektas – nepaprastai įdomus ir vertingas žmonijai. Aš šiame projekte tam, kad padėčiau spręsti ir įgyvendinti iškylančias problemas. Dabar mums svarbu sudominti Lozaną“, – sakė S.Chevalier.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius